Rutina completa de ingrijire a parului (informatii utile)

Este din ce in ce mai dificil de ales o rutina perfecta de ingrijire a parului din cauza multitudinii de produse de ingrijire a parului disponibile pe piata. Alegerea rutinei individuale poate varia in functie de anumiti factori. Pentru multe persoane, parul este o parte importanta a aspectului si un mod de exprimare al personalitatii lor. 

Parul poate avea o structura diferita de la persoana la persoana (fin, gros sau aspru) si poate avea aspect diferit (drept, ondulat, cret sau rebel). Fiecare tip de par are avantajele si dezavantajele sale. De exemplu, parul drept se ingrasa mai repede decat parul cret, datorita faptului ca sebumul de la nivelul scalpului ajunge foarte usor pe lungimea firului de par.
Cu toate acestea, fiecare rutina are cativa pasi de baza.

Rutina de ingrijire a parului

Desi tipul de par si alte aspecte individuale pot modifica rutina de ingrijire a parului in anumite privinte, exista cativa pasi de baza pe care ii poate pune in aplicare fiecare persoana.

1. Curatarea parului

Curatarea parului are rolul de a elimina excesul de sebum si impuritati de la nivelul parului si scalpului respectand echilibrul natural al acestora.
Parul gras poate fi spalat mai frecvent, in timp ce parul uscat sau vopsit ar trebui spalat mai rar pentru a evita uscarea si decolorarea prematura.
In cazul practicarii inotului, clorul din apa bazinului poate agresa firul de par, asa ca este recomandata protejarea parului in timpul orelor de inot sau sa spalarea imediata dupa terminarea activitatii.

2. Aplicarea balsamului

Principala calitate a balsamului este capacitatea sa de a hidrata si de a netezi parul.
Ingredientul principal al unui balsam se numeste surfactant cationic. Cand parul este ud, acesta adera la el, acoperind firele pentru a restabili hidratarea parului.

3. Sigilarea umiditatii

Pentru a creste nivelul de hidratare al parului, se poate apela la sigilarea acestuia. Acest procedeu se realizeaza prin hidratarea parului si aplicarea ulterioara a unui ulei de par, care are rolul de a mentine umezeala in interior.
Acest lucru poate fi util in special pentru parul cret sau ondulat, care tinde sa fie uscat.

4. Descurcarea parului

Descurcarea parului este esentiala pentru a evita ruperea parului.
Este indicata utilizarea unui pieptene cu dinti rari, pentru a evita smulgerea si ruperea parului.
In functie de tipul de par, poate fi necesara descurcarea aacestuia in fiecare zi sau mult mai rar. In cazul parului foarte incurcat, se poate opta pentru un ser sau un spray pentru descurcarea parului.

5. Tratament pentru par

Produsele de tip tratament pentru par sunt foarte variate. In functie de nevoia speciala a parului, se poate alege un tratament pentru scalp, pentru par deteriorat, pentru par vopsit, cret sau orice alta nevoie speciala a parului.

6. Ser sau spray pentru protectie termica

Acest tip de produse protejeaza parul de temperaturile ridicate din timpul coafarii si in timpul utilizarii pheonului, placilor de par, ondulatoarelor. Dupa utilizare, acestea lasa parul usor, moale si matasos si coafura poate dura mai mult.

7. Ser pentru stralucire (optional)

Serul pentru stralucire este ultimul pas in rutina de ingrijire a parului. Acesta se aplica dupa coafare. Confera parului un aspect lucios si sanatos.

Ordinea pasilor in rutina de baza conteaza, iar consecventa contribuie la obtinerea unor rezultate majore. De regula, nu se observa rezultate dramatice peste noapte, desi efectele mastilor si ale anumitor produse de styling pot fi vizibile si imediat.
Este nevoie de timp pentru ca parul sa se obisnuiasca cu anumite produse noi. In unele cazuri, acest lucru poate dura chiar si o saptamana.
Daca parul este uscat sau deteriorat poate dura cel putin o luna pentru a vedea rezultate.
Nevoile individuale ale parului se pot schimba in timp si atunci pot fi necesare schimbari in rutina de ingrijire a parului.

 

Bibliografie:

Cynthia Cobb, How to Establish the Right Hair Care Routine for You, Healthline official website

What is the structure of hair and how does it grow?, Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006, NIH official website

https://www.freepik.com/free-photo/beautiful-keratin-treated-hair_23987821.htm (sursa foto)

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 27-04-2023

Descopera selectia de produse pentru Rutina completa de ingrijire a parului

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale