Pneumonia (afecțiuni medicale)

Ce este pneumonia?

Pneumonia este o infectie care afecteaza unul sau ambii plamani. Pneumonia face ca alveolele pulmonare (micii saci cu aer din care sunt formati plamanii) sa se umple cu lichid sau cu puroi. Pneumonia poate fi provocata de bacterii, virusi sau ciuperci. Simptomele pot varia de la usoare la grave si pot include tuse cu sau fara mucus, febra, frisoane si dificultati de respiratie. Gravitatea bolii depinde de varsta, starea de sanatate generala si de ceea ce a cauzat infectia.

 

Care sunt simptomele pneumoniei?

Simptomele pneumoniei pot fi mai usoare sau mai grave. Pneumonia la copii, adulti si persoane care au afectiuni grave de sanatate poate conduce la complicatii grave ce pot pune viata in pericol.
Simptomele pneumoniei pot fi:
- Durere in piept atunci cand respirati sau tusiti
- Frisoane
- Tuse cu sau fara mucus
- Febra
- Niveluri scazute de oxigen in sange, masurate cu un pulsoximetru
- Dificultati de respiratie
Este posibil sa aveti si alte simptome, inclusiv dureri de cap, dureri musculare, oboseala extrema, greata, varsaturi si diaree.
Este posibil ca adultii in varsta si persoanele care au boli grave sau un sistem imunitar slabit sa nu aiba simptomele tipice. Ei pot avea o temperatura mai scazuta decat cea normala in loc de febra. Adultii in varsta care au pneumonie se pot simti brusc slabiti sau confuzi.
Uneori nici bebelusii nu au simptome tipice. Ei pot vomita, pot avea febra, pot tusi sau pot parea nelinistiti sau obositi si fara energie. De asemenea, bebelusii pot prezenta urmatoarele simptome la nivelul sistemului respirator:
- Ton albastrui al pielii si al buzelor
- Sforait
- Retragerea spre interior a muschilor dintre coaste atunci cand respira
- Respiratie rapida
- Largirea circumferintei narilor cu fiecare respiratie

 

Care sunt complicatiile pneumoniei?

Chiar si cu tratament, unele persoane cu pneumonie, in special cei din grupurile cu risc ridicat, pot prezenta complicatii precum:
- Bacterii in fluxul sanguin (bacteremia). Bacteriile care intra in fluxul sanguin din plamani pot raspandi infectia la alte organe, provocand o potentiala insuficienta de organ.
- Respiratie dificila. Daca pneumonia dumneavoastra este severa sau aveti boli pulmonare cronice subiacente, este posibil sa aveti probleme cu respiratia si oxigenarea. Este posibil sa fie nevoie de spitalizare.
- Acumulare de lichid in jurul plamanilor. Pneumonia poate determina acumularea de lichid in spatiul subtire dintre straturile de tesut care captusesc plamanii si cavitatea toracica. Daca lichidul se infecteaza, poate fi necesara drenarea printr-un tub toracic sau eliminarea prin interventie chirurgicala.
- Abces pulmonar. Un abces pulmonar apare daca se formeaza puroi intr-o cavitate a plamanului. Un abces este de obicei tratat cu antibiotice. Uneori, este necesara o interventie chirurgicala sau drenaj.

 

Cum se stabileste diagnosticul de pneumonie?

Medicul dumneavoastra va diagnostica pneumonia pe baza istoricului dumneavoastra medical, a unui examen fizic si al rezultatelor testelor. Uneori, pneumonia este greu de diagnosticat, deoarece simptomele pot fi similare sau identice cu cele ale unei raceli sau ale unei gripe. Este posibil sa realizati ca este vorba despre o afectiune mai severa, atunci cand durata bolii devine foarte lunga.

Istoric medical si examen fizic
Medicul va va intreba despre simptomele dumneavoastra si cand au debutat acestea. Este posibil sa fiti intrebat si despre:
- Contactul cu persoane bolnave acasa, la scoala, la serviciu sau intr-un spital
- Vacciurile impotriva gripei sau pneumoniei pe care le-ati efectuat
- Medicamentele administrate
- Conditii medicale trecute si actuale si daca vreuna s-a agravat recent
- Calatorii recente
- Fumat
In timpul examenului fizic, medicul dumneavoastra va va verifica temperatura si va va asculta plamanii cu un stetoscop.

Teste si proceduri de diagnosticare
Daca medicul dumneavoastra crede ca aveti pneumonie, poate face unul sau mai multe dintre urmatoarele teste.
- O radiografie toracica 
- Testele de sange, cum ar fi hemoleucograma completa, care poate sabili daca sistemul dumneavoastra imunitar lupta impotriva unei infectii.
- Pulsoximetria care masoara cat de mult oxigen este in sange
- Se poate efectua un test de gaze din sange daca simptomele sunt grave. Pentru acest test, medicul masoara nivelul de oxigen din sange folosind o proba de sange dintr-o artera, de obicei de la incheietura mainii. Acesta se numeste test de gaze din sangele arterial.
- Un test de sputa, folosind o proba de sputa ( saliva) sau mucus din tuse, poate fi folosit pentru a afla ce germen a cauzat pneumonia.
- Un test de hemocultura poate identifica germenul care provoaca pneumonia si, de asemenea, poate arata daca o infectie bacteriana s-a raspandit in sange.
- Un test de reactie in lant a polimerazei (PCR) verifica rapid proba de sange sau de sputa pentru a gasi ADN-ul germenilor care provoaca pneumonia.
- O bronhoscopie analizeaza interiorul cailor respiratorii. Daca tratamentul dumneavoastra nu functioneaza, poate fi necesara aceasta procedura. In acelasi timp, medicul dumneavoastra poate colecta, de asemenea, mostre de tesut pulmonar si lichid din plamani pentru a identifica posibila cauza a pneumoniei.
- O tomografie computerizata toracica (CT) poate evidentia rata de afectare pulmonara. De asemenea, poate arata daca exista complicatii precum abcese pulmonare sau tulburari pleurale. 
- O cultura de lichid pleural poate fi prelevata folosind o procedura (toracenteza) cu ac pentru a preleva o proba de lichid din spatiul pleural (spatiul dintre plamani si peretele toracic). Lichidul este apoi testat pentru bacterii.

 

Care sunt cauzele pneumoniei?

Uneori, germenii, cum ar fi bacteriile, virusii sau ciupercile din aerul inspirat ajung in plamani si provoaca infectii.
Cand acesti microbi ajung in plamani, sistemul imunitar, care reprezinta apararea naturala a corganismului, intra in actiune. Celulele imune ataca germenii si pot provoca inflamarea alveolelor. Inflamatia poate determina umplerea alveolelor cu lichid si puroi si poate provoca simptome de pneumonie. 

Bacteriile
Bacteriile sunt o cauza frecventa a pneumoniei la adulti. Multe tipuri de bacterii pot provoca pneumonie, dar Streptococcus pneumoniae (numit si pneumococ) este cea mai frecventa cauza a pneumoniei.
Unele bacterii provoaca pneumonie cu simptome diferite sau alte caracteristici decat pneumonia obisnuita. Aceasta infectie se numeste pneumonie atipica. De exemplu, Mycoplasma pneumoniae provoaca o forma usoara de pneumonie. Legionella pneumophila provoaca un tip sever de pneumonie numit Boala Legionarilor. Pneumonia bacteriana se poate dezvolta independent sau dupa un episod de raceala sau gripa.

Virusii
Virusii care infecteaza plamanii si caile respiratorii pot provoca pneumonie. Virusul gripal care provoaca gripa si rinovirusul care provoaca raceala obisnuita sunt cele mai frecvente cauze ale pneumoniei virale la adulti. Virusul sincitial respirator (VSR) este cea mai frecventa cauza a pneumoniei virale la copiii mici.
Multi alti virusi pot provoca pneumonie, inclusiv SARS-CoV-2, virusul care provoaca COVID-19. 

Ciupercile
Ciupercile precum Pneumocystis jirovecii pot provoca pneumonie, in special la persoanele care au un sistem imunitar slabit. 

 

Care sunt factorii de risc pentru pneumonie?

Riscul dumneavoastra de a dezvolta pneumonie poate fi mai mare in functie de varsta, mediu, obiceiuri de viata si prezenta altor afectiuni medicale.

Varsta
Pneumonia poate afecta oameni de toate varstele. Cu toate acestea, doua grupe de varsta prezinta un risc mai mare de a dezvolta pneumonie sau de a avea o pneumonie mai grava.
Bebelusii si copiii, cu varsta de 2 ani sau mai mici, sunt expusi unui risc mai mare de a dezvolta pneumonie, deoarece sistemul lor imunitar este inca in curs de dezvoltare. Acest risc este mai mare pentru copiii prematuri.
Adultii cu varsta de peste 65 de ani, sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare de a dezvolta pneumonie, deoarece sistemul lor imunitar este, in general, mai slab . Adultii in varsta sunt, de asemenea, mai susceptibili la dezvoltarea de afectiuni cronice (pe termen lung) care cresc riscul de pneumonie.
Bebelusii, copiii si adultii in varsta care nu efectueaza vaccinurile recomandate pentru prevenirea pneumoniei au un risc si mai mare de a dezvolta boala.

Mediul sau ocupatia
Majoritatea persoanelor pot contacta pneumonia din comunitati sau locuri aglomerate.
Riscul dumneavoastra este, de asemenea, mai mare daca locuiti in zone poluate sau desfasurati ativitati in mediu cu vapori toxici.
Unii microbi care provoaca pneumonie pot infecta pasarile si animalele si pot fi transmisi la om.

Obiceiurile si stilul de viata
Fumatul poate reduce eficienta curatarii cailor respiratorii de mucus.
Consumul de droguri sau alcool va poate slabi sistemul imunitar.

Alte afectiuni medicale
Este posibil sa aveti un risc crescut de pneumonie daca aveti oricare dintre urmatoarele afectiuni medicale:
- Tulburari ale functionalitatii creierului, cum ar fi un accident vascular cerebral, o leziune a capului, dementa sau boala Parkinson ce va pot afecta capacitatea de a tusi sau de a inghiti. 
- Conditiile care va slabesc sistemul imunitar va pot creste, de asemenea, riscul. Acestea includ sarcina, HIV/SIDA sau un transplant de organ sau de maduva osoasa. Chimioterapia, care este utilizata pentru a trata cancerul, si utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi va pot slabi, de asemenea, sistemul imunitar.
- Bolile critice care necesita spitalizare, inclusiv administrarea unui tratament intr-o unitate de terapie intensiva din spital, va pot creste riscul de pneumonie dobandita din spital. 
- Bolile pulmonare, cum ar fi astmul, bronsiectazia, fibroza chistica sau BPOC, cresc, de asemenea, riscul de pneumonie.
- Alte afectiuni grave, cum ar fi malnutritia, diabetul, insuficienta cardiaca, boala hepatica sau renala sunt factori de risc suplimentari.

 

Care este tratamentul pneumoniei?

Tratamentul pentru pneumonie depinde de factorii dumneavoastra de risc si de severitatea pneumoniei. Multor persoane cu pneumonie li se prescriu medicamente si se recupereaza acasa. Este posibil sa trebuiasca sa fiti tratat in spital sau intr-o unitate de terapie intensiva (UTI) daca pneumonia dumneavoastra este grava.

Medicul va poate prescrie unele dintre urmatoarele medicamente pentru a va trata pneumonia acasa sau la spital, in functie de severitatea afectiunii.

Management la domiciliu

Daca pneumonia dumneavoastra este usoara, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente sau va poate sugera medicamente fara prescriptie medicala pentru a o trata acasa.

Antibioticele pot fi prescrise pentru pneumonia bacteriana. Majoritatea oamenilor incep sa se simta mai bine dupa una pana la trei zile de tratament cu antibiotice. Cu toate acestea, trebuie sa administrati antibioticele numai asa cum va prescrie medicul. Daca administrarea este intrerupta prea repede, pneumonia poate reveni.
Medicamentele antivirale sunt uneori prescrise pentru pneumonia virala. Cu toate acestea, aceste medicamente nu functioneaza impotriva oricarui virus care provoaca pneumonie.
Medicamentele antifungice sunt prescrise pentru pneumonia fungica.
Pot fi recomandate medicamente fara prescriptie medicala pentru a va trata febra si durerile musculare sau pentru a va ajuta sa respirati mai usor. Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a administra medicamente pentru tuse sau pentru raceala.

Managementul pneumoniei la spital

Daca pneumonia este foarte grava, puteti fi tratat intr-un spital, astfel incat sa vi se poata administra antibiotice si lichide printr-o perfuzie. De asemenea, puteti beneficia de terapie cu oxigen pentru a creste cantitatea de oxigen din sange. Daca pneumonia este foarte grava, poate fi necesara ventilatia mecanica.

Proceduri chirurgicale
Este posibil sa aveti nevoie de o procedura sau o interventie chirurgicala pentru a indeparta partile grav afectate ale plamanului. Acest lucru va poate ajuta sa va recuperati si poate impiedica recidiva.

 

In cat timp se vindeca pneumonia?

Daca sunteti diagnosticat cu pneumonie, este important sa va urmati planul de tratament, sa luati masuri pentru a va ajuta corpul sa se recupereze, sa va monitorizati starea si sa incercati sa preveniti raspandirea infectiei.
Este posibil sa dureze un timp pentru a va reveni dupa pneumonie. Unii oameni se simt mai bine si pot reveni la rutina lor normala in 1 pana la 2 saptamani. Pentru altii, poate dura o luna sau mai mult. Majoritatea oamenilor continua sa se simta obositi timp de aproximativ o luna. Discutati cu medicul dumneavoastra despre momentul in care va puteti intoarce la activitatile de rutina.

 

Cum poate fi prevenita pneumonia?

Pentru a ajuta la prevenirea pneumoniei:
- Respectati recomandarile privind vaccinarea. Sunt disponibile vaccinuri pentru a preveni unele tipuri de pneumonie si gripa. Discutati cu medicul dumneavoastra despre efectuarea acestora. Ghidurile de vaccinare s-au schimbat de-a lungul timpului, asa ca asigurati-va ca va actualizati schema de vaccinare cu medicul dumneavoastra, chiar daca va amintiti ca ati administrat anterior un vaccin impotriva pneumoniei.
- Respectati schemele de vaccinare pentru copii. 
- Respectati masurile de igiena. Pentru a va proteja impotriva infectiilor respiratorii care uneori duc la pneumonie, spalati-va mainile in mod regulat sau folositi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool.
- Nu fumati. Fumatul dauneaza apararii naturale a plamanilor impotriva infectiilor respiratorii.
Dormiti suficient, faceti sport in mod regulat si adoptati o dieta sanatoasa.

 

Bibliografie:

Pneumonia, National Heart, Lung and Blood Institute

Pneumonia, Mayo Clinic official website

 

Autor: Farmacist marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Pneumonia

Vezi Politica de confidentialitate date personale