Intoleranța la gluten este o afecțiune din ce în ce mai răspândită. În momentul de față studiile aproximează că:
● 0,4% din populația globală este alergică la grâu
● 30-40% din populația globală este purtătoare de gene asociate cu boala celiacă (o manifestare agresivă a intoleranței la gluten)
● doar 3% dintre purtătorii genelor ajung să și dezvolte această boală.
Modul prin care intoleranța la gluten poate fi gestionată în viața de zi cu este este prin evitarea consumului de produse ce conțin acest alergen. Acest lucru poate devine uneori dificil pentru cei care suferă de această alergie.
Împreună cu Dr. Andreea Petra, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, am dezvoltat o serie de rețete care vin în susținerea voastră, a tuturor celor ce suferă de această alergie. Andreea ne-a arătat că alimentația sănătoasă, fără gluten, poate fi și super gustoasă!
Ziua 2: Pranz/Cina fara gluten - Avocado toast cu ciuperci si oua cremoase
Timp de preparare: 30 minute;
Porții: 2
Macros/porție: 422 kcal/ 28 C/ 26 F/ 23 P
Ingrediente:
● 500 g ciuperci, taiate feliute
● 2 catei de usturoi, taiati feliute
● cateva crengute de rozmarin proaspat, tocat marunt
● sare, piper, boia dulce
● 150 g de pulpa de avocado
● fulgi de chili
● 2 linguri suc de lime
● 4 oua medii
● 10 g unt 82%
● 20 g iaurt grecesc 2%
● 2 felii de paine fara gluten (62 g)
● 60 g rosii cherry, taiate in sferturi
Cum procedăm:
Taiem ciupercile in feliute subtiri (fara sa le scoatem coditele).
Incalzim un fâs de ulei de masline intr-o tigaie incapatoare si cand s-a incins bine adaugam usturoiul. Il sotam 30 de secunde, amestecand.
Punem ciupercile si le sotam la foc mediu pana isi lasa apa si devin moi (cam 15-17 minute)
Adaugam rozmarinul tocat, lasam 1 minut si apoi asezonam cu sare, piper si boia dulce. Mai lasam totul pe foc 1-2 minute si amestecam.
Intre timp facem guacamole: pasam cu o furculita pulpa de la un avocado pana obtinem o crema chunky (nu este o problema daca mai sunt si bucatele mai mari de avocado, adauga la textura 😋). Asezonam cu sare, piper si suc de lime dupa gust. Gata si cu el!
Spargem ouale intr-o craticioara rece. Le punem pe foc mediu impreuna cu untul si amestecam continuu cu o spatula de silicon. Dupa 5-7 minute, cand de-abia incep sa se inchege, le luam de pe foc si amestecam deasupra aragazului pentru 30 de secunde. Le repunem pe foc pentru inca 2-4 minute, pana oul este aproape gatit in totalitate. Stingem focul, mutam craticioara pe un ochi nefolosit si turnam iaurtul. Amestecam bine. La final asezonam cu sare si piper, dupa gust.
Prajim feliile de paine fara gluten la toaster, pana cand ajung la crocanteala preferata.
Hai sa asamblam masa: ungem painea prajita cu guacamole, asezam deasupra ouale jumari si servim totul alaturi de ciupercile sotate. Am adaugat si cateva rosii cherry pentru un plus de prospetime si culoare.
Poftă Bună!
Pagina actualizata la data de:13-07-2023
Produse fara gluten Ziua 2: pranz/cina fara gluten - Avocado toast cu ciuperci si oua cremoase