Intoleranța la gluten este o afecțiune din ce în ce mai răspândită. În momentul de față studiile aproximează că:
● 0,4% din populația globală este alergică la grâu
● 30-40% din populația globală este purtătoare de gene asociate cu boala celiacă (o manifestare agresivă a intoleranței la gluten)
● doar 3% dintre purtătorii genelor ajung să și dezvolte această boală.
Modul prin care intoleranța la gluten poate fi gestionată în viața de zi cu este este prin evitarea consumului de produse ce conțin acest alergen. Acest lucru poate devine uneori dificil pentru cei care suferă de această alergie.
Împreună cu Dr. Andreea Petra, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, am dezvoltat o serie de rețete care vin în susținerea voastră, a tuturor celor ce suferă de această alergie. Andreea ne-a arătat că alimentația sănătoasă, fără gluten, poate fi și super gustoasă!
Ziua 5: Pranz/Cina Fara GlutenSalata mediteraneana cu mei si crutoane de naut
Timp de preparare: 30 minute
Porții: 4 (o portie = 330 g)
Macros/porție: 399 kcal/ 43 C/ 17 F/ 18 P
Ingrediente: ● 150 g mei ● 300 ml apa ● 240 g naut fiert, scurs si clatit (dintr-o conserva de 400 g) ● 1 lingura ulei de masline ● Boia afumata, pudra de usturoi, chimion, sare, piper ● 250 g rosii, taiate marunt ● 155 g castraveti, tauat marunt ● 250 g ardei rosu, taiat marunt ● 250 g branza cremoasa de vaca ● Sucul de la 1/2 lamaie
Cum procedăm:
Intr-o tigaie cu pereti inalti rumenim meiul la foc mediu. Il amestecam din cand in cand, pentru 5 minute, pana devine maroniu.
Turnam 300 ml de apa, punem 1 lingurita de sare si dam focul mare.
Cand a dat in clocot, acoperim oala cu un capac, micsoram focul la minim si lasam meiul sa fiarba mocnit pentru 15 minute.
Dupa ce a trecut timpul, dam oala de pe foc si lasam oala acoperita pentru inca 10 minute, ca meiul sa continue sa se gateasca la aburi.
Apoi, dam capacul la o parte si infoiem meiul gatit cu o furculita.
Cat se gateste meiul, intr-un bol punem nautul scurs, si cate 1 lingurita de boia afumata, usturoi granulat si chimion, sare si piper dupa gust. Turnam o lingura de ulei de masline si amestecam bine.
Asezam boabele de naut aromate pe o tava tapetata cu hartie de copt si punem totul la cuptorul preincalzit la 180° C cu ventilatie pentru 25 de minute. Cand s-au crocantit, crutoanele de naut sunt gata!
Intr-un bol incapator punem rosiile, castravetii si ardeii tocati. Adaugam meiul gatit. Faramitan branza si la final adaugam crutoanele de naut.
Stoarcem jumatatea de lamaie, asezonam cu sare, piper si 1 spray de ulei de masline si amestecam bine. Am terminat!
Salata mediteraneana cu mei si crutoane aromate de naut este gata de a fi savurata. O servim cu putin patrunjel presarat pe deasupra si cu niste fulgi de chili daca ne place picanteala 🥵
Poftă Bună!
Pagina actualizata la data de:11-08-2023
Produse fara gluten Ziua 5: Pranz/Cina Fara Gluten Salata mediteraneana cu mei si crutoane de naut