Intoleranța la gluten este o afecțiune din ce în ce mai răspândită. În momentul de față studiile aproximează că:
● 0,4% din populația globală este alergică la grâu
● 30-40% din populația globală este purtătoare de gene asociate cu boala celiacă (o manifestare agresivă a intoleranței la gluten)
● doar 3% dintre purtătorii genelor ajung să și dezvolte această boală.
Modul prin care intoleranța la gluten poate fi gestionată în viața de zi cu este este prin evitarea consumului de produse ce conțin acest alergen. Acest lucru poate devine uneori dificil pentru cei care suferă de această alergie.
Împreună cu Dr. Andreea Petra, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, am dezvoltat o serie de rețete care vin în susținerea voastră, a tuturor celor ce suferă de această alergie. Andreea ne-a arătat că alimentația sănătoasă, fără gluten, poate fi și super gustoasă!
Ziua 7: Pranz/Cina Fara GlutenPizza cu smochine, branza de capra si crema de otet balsamic
Timp de preparare: 30 min + 1,5 ore lasat la dospit
Porții: 8 felii
Macros/bucata: 169 kcal/ 20 C/ 7F/ 9 P
Ingrediente: ● pentru blat: 150 g mix de faina fara gluten pentru pizza ● 3 g drojdie uscata ● 250 ml apa calduta ● 3 ml ulei de masline ● pentru toppinguri: 150 g mozarella, rupta in fasii ● 130 g smochine proaspete, feliate ● 100 g branza de capra, rupta in bucati ● 20 g crema de aceto balsamico ● Cateva frunzulite de oregano proaspat
Cum procedăm:
Intr-un bol amestecam mixul de faina cu drojdia uscata. Turnam treptat apa si amestecam pana la omogenizare.
Punem uleiul de masline, atasam carligul de aluat si punem la framantat la viteza mica-medie pentru 10 minute.
Apoi, formam o bila din aluat si o lasam in bolul descoperit la dospit pentru 1,5 ore.
Dupa ce a crescut putin, pregatim masa de lucru si intindem cu facaletul aluatul intr-o foaie rotunda, subtire, lasand marginile mai grosute.
Mutam aluatul pe o tava tapetata cu hartie de copt peste care am presarat putin malai (ca sa nu se lipeasca de tava).
Punem totul la cuptorul preincalzit la 250°C pentru 3 minute.
Scoatem blatul si presaram mozarella, asezam feliile de smochine si rupem branza de capra.
Intoarcem totul la cuptor pentru inca 5-7 minute, pana cand se topeste si rumeneste branza.
Scoatem pizza de la cuptor si o lasam 2-3 minute sa se racoreasca. Apoi, turnam crema de otet balsamic si decoram cu frunzulitele de oregano proaspat.
Taiem in 8 felii si Pizza cu smochine si branza de capra este gata de a fi savurata!
Poftă Bună!
Pagina actualizata la data de:18-08-2023
Produse fara gluten Ziua 7: Pranz/Cina Fara Gluten Pizza cu smochine, branza de capra si crema de otet balsamic