Albastru de metilen (substanța activă)

Ce este albastru de metilen?

Albastrul de metilen a fost initial sintetizat in 1876 ca colorant pe baza de anilina pentru industria textila. Albastrul de metilen a fost folosit ca antiseptic si medicament pentru diferite boli inca din anii 1800. S-a demonstrat ca albastrul de metilen, pe langa efectul antiseptic, imbunatateste memoria, concentrarea si starea de spirit, oferind in acelasi timp un nivel ridicat de neuroprotectie.

Care sunt beneficiile si utilizarile albastrului de metilen?

Albastrul de metilen poate reduce simptomele inflamatorii orale si de la nivelul tractului urinar

Albastrul de metilen este eficient in tratamentul local al durerilor si inflamatiei gatului. Un studiu sugereaza ca albastrul de metilen a fost eficient in tratamentul durerii si disfunctiilor orale asociate mucozitei orale. Mucozita orala este o complicatie frecventa si adesea debilitanta in randul pacientilor cu cancer care sunt tratati prin radioterapie la nivelul capului si gatului sau cu agenti chimioterapici. Durerea si scaderea functiei orale asociate cu mucozita orala pot persista mult timp dupa incheierea terapiei. Tratamentul local cu albastru de metilen a fost bine tolerat, iar satisfactia generala a pacientilor a fost foarte mare. 

 Studiile sugereaza ca albastrul de metilen poate reduce simptomele infectiilor urinare recurente evaluate prin chestionarul UTISA dupa 3 zile de tratament.

Este utilizat in tratamentul methemoglobinemiei

MB este util intr-o varietate de setari spitalicesti si de laborator si in discipline precum hematologie, imunohematologie si microbiologie clinica.

In spitale, albastrul de metilen sub forma injectabila, este utilizat in mod obisnuit pentru a trata o tulburare de sange numita methemoglobinemie. Methemoglobinemia se caracterizeaza printr-un volum anormal de mare de methemoglobina in sange. Aceasta poate fi cauzata de anumite medicamente sau alimente sau poate fi congenitala. Spre deosebire de hemoglobina, methemoglobina nu poate transporta oxigen. Prin urmare, cresterea methemoglobinei poate duce la hipoxie. Cand nivelurile de methhemoglobina nu sunt foarte ridicate, simptomele includ dispnee, greata si tahicardie. La niveluri superioare, simptomele pot evolua spre letargie, deteriorarea constientei, aritmii cardiace si moarte. Cand se injecteaza doze mici de albastru de metilen ca tratament, metabolismul organismului reduce albastru de metilen la albastru de leucometilen, care este un agent reducator care reactioneaza cu methemoglobina si scade nivelul total de methemoglobina din sange.

Poate imbunatati sanatatea creierului

Albastrul de metilen traverseaza bariera hemato-encefalice. Odata ce este in creier, poate inhiba reversibil MAO-A. Aceasta inseamna ca albastrul de metilen poate preveni descompunerea dopaminei si a serotoninei, ceea ce duce la cresterea nivelului acestor neurotransmitatori.
Dopamina si serotonina sunt esentiale pentru functia cognitiva, deoarece joaca roluri importante in memorie, concentrare, invatare, dispozitie si multe alte aspecte ale sanatatii creierului. Prin cresterea nivelului acestor neurotransmitatori, albastrul de metilen poate imbunatati semnifictiv functiile cognitive si bunastarea generala.

• Imbunatatirea memoriei
S-a descoperit ca albastrul de metilen imbunatateste memoria in mai multe studii.
Un studiu a aratat ca albastrul de metilen poate imbunatati functia cognitiva la persoanele cu boala Alzheimer in stadiu incipient.
De fapt, un studiu a aratat ca albastrul de metilen este capabil chiar sa reduca acumularea placii de amiloid in creierul soarecilor cu boala Alzheimer. Acumularea placii de amiloid este un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

• Neuroprotectie
Unul dintre cele mai importante beneficii ale albastrului de metilen este capacitatea sa de a proteja creierul de leziuni. Face acest lucru prin cresterea productiei de energie in celule si prevenind moartea prematura a acestora. Acest lucru poate ajuta la prevenirea sau incetinirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer, dementa si boala Parkinson.
Mai multe studii demonstreaza efectele protectoare ale albastrului de metilen asupra creierului. Un studiu a constatat ca albastrul de metilen poate proteja de fapt celulele de radicalii liberi.
Un alt studiu, realizat de cercetatorii de la Institutul Max-Planck pentru Medicina Experimentala, a aratat ca albastrul de metilen este eficient impotriva neuroinflamatiei cauzate de microglia. Microglia reprezinta un ansamblu de celule imunitare, numite celule microgliale, situate in creier a caror activitate este similara cu celulele albe din sange. Dar atunci cand prezenta lor nu este justificata, cumularea lor poate conduce la boala Alzheimer sau boala Parkinson.
Ca antioxidant, s-a dovedit ca reduce agregarea proteinei tau, imbunatatind in acelasi timp metabolismul energetic. Aceste actiuni prezinta un interes deosebit pentru tratarea bolilor neurodegenerative cu agregate de proteine   tau cunoscute sub numele de tauopatii.
• Imbunatatirea starii de spirit
Albastrul de metilen poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea tulburarilor de dispozitie, cum ar fi depresia, tulburarea bipolara si schizofrenia.

• Anxietate si depresie
Albastrul de metilen este promitator in combaterea anxietatii si a depresiei tocmai datorita eficacitatii sale in prevenirea leziunilor celulare legate de stresul oxidativ.
Acest lucru poate evita efectele nocive ale stresului cronic, care creste anxietatea si alte modificari fizice daunatoare, cum ar fi riscul crescut de boli de inima sau obezitate.

Care sunt potentialele reactii adverse ale albastrului de metilen?

Administrat pentru actiune locala sub forma de tablete sau spray pentru gat, albastrul de metilen este bine tolerat. Albastrul de metilen coloreaza inofensiv limba in albastru si se elimina pe cale urinara colorand, de asemenea inofensiv urina verde-albastrui.

Dozele mari de albastru de metilen pot deveni periculoase.

Ca si tratament injectabil pentru methemoglobinemie sau pe cale orala pentru infectii urinare, pot sa apara o serie de reactii adverse precum:

- iritatie usoara a vezicii urinare
- ameteala
- durere de cap
- transpiratie crescuta
- greata
- varsaturi
- durere abdominala
- diaree
- stomac deranjat
- urinare frecventa sau crampe stomacale.
Efectele secundare ale dozelor mari de albastru de metilen includ durere in piept si confuzie.

Albastrul de metilen poate interactiona cu acetazolamida, antiacide, bicarbonat de sodiu sau diuretice . Spuneti medicului dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le administrati.

 

Bibliografie:

Thomas Chai Billy Huh ,Carlos J Roldan Kent Nouri , Methylene Blue for the Treatment of Intractable Pain Associated with Oral Mucositis, Pain Pract2017 Nov;17(8):1115-1121. doi: 10.1111/papr.12566. Epub 2017 Mar 17.

Carlos Romualdo Barbosa Gama Manoel Antônio Gonçalves Pombo Carlos Pereira Nunes Gustavo Falcão Gama Spyros G E Mezitis Mendel Suchmacher Neto Oscar Roberto Guimarães Mauro Geller Lisa Oliveira Adenilson de Souza da Fonseca , Aline Sitnoveter Gerson Goldwasser Karin Soares Cunha Luiz Guilherme Darrigo Junior , Treatment of Recurrent Urinary Tract Infection Symptoms with Urinary Antiseptics Containing Methenamine and Methylene Blue: Analysis of Etiology and Treatment Outcomes, Res Rep Urol.2020 Dec 15;12:639-649. doi: 10.2147/RRU.S279060. eCollection 2020.

Erik Abramowitz, Methylene Blue – Health benefits, side effects, how to use, and more!, Holistic Nootropics official website
 
Methylene Blue, Drugs.com official website
 
Methylene Blue: The Little-Known Disinfectant, American Society of Microbiology official website
 
John P. Cunha, Methylene blue side effects center, Rx list official website
 
 
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 17-11-2022

Produse care contin Albastru de metilen

Non-farma (3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale