Dalteparina (substanța activă)

Definitie:

Dalteparina este o heparina cu greutate moleculara mica, are efect antitrombotic, ajutand la prevenirea formarii de cheaguri de sange prin subtierea sangelui.

Medicamentele care contin dalteparina fac parte din clasa farmacoterapeutica: medicamente antitrombotice, clasa heparine.

 

Actiune farmacologica:

Dalteparina sodica este un agent antitrombotic care actioneaza in principal prin capacitatea sa de a potenta inhibarea factorului Xa si a trombinei de antitrombina.

 

Indicatii terapeutice:

Tratamentul tromboemboliei venoase (TEV) care se prezinta clinic ca tromboza venoasa profunda (TVP), al tromboemboliei pulmonare (TP) sau al ambelor.
- Preventia coagularii in circulatia extracorporala in timpul hemodializei sau al hemofiltrarii, la pacientii cu insuficienta renala acuta sau cronica.
- Profilaxia peri si postoperatorie a trombozelor.
- Profilaxia trombozelor venoase profunde care pot duce la tromboembolie pulmonara la pacientii cu risc pentru complicatii tromboembolice si constransi la limitarea mobilizarii datorita unor afectiuni medicale acute.
- Profilaxia trombozelor in boala coronariana instabila (angina instabila si infarctul miocardic fara supradenivelare ST, cunoscut si sub denumirea de infarct miocardic non-Q).
- Tratamentul de durata al tromboemboliei venoase simptomatice (TEV) si prevenirea recurentei sale la pacientii cu cancer.
La copii si adolescenti, dalteparina poate fi utilizata pentru tratamentul tromboembolismului venos simptomatic (TEV).

 

Reactii adverse:

Se va intrerupe administrarea dalteparinei si pacientul se va adresa medicului sau unei asistente medicale daca prezinta orice semn al unei reactii alergice severe (precum dificultate la respiratie, umflarea buzelor, gurii, gatului sau ochilor).

Reactii adverse frecvente 
- O scadere reversibila a numarului de celule de coagulare (trombocite) in sange(trombocitopenie tip I); 
- Sangerare in orice loc;
- Durere si reactii la locul injectarii;
- Hematom - colectie de sange sub piele;

Reactii adverse mai putin frecvente:
- Valori crescute ale potasiului in sangele (simptomele pot include slabiciune musculara temporara, pierderea senzatiei si modificari ale batailor inimii);
- Eruptie rosie trecatoare pe piele si mancarimi;
- Mancarime;
- Reactii alergice;

Reactii adverse rare:
- O problema a sistemului imunitar conducand la o scadere severa a numarului  celulelor de coagulare (trombocite) in sange (trombocitopenie tip II);
- Alopecie (pierderea parului);
- Leziuni dureroase pe piele;

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta:
- Sangerare in sau in jurul creierului dumneavoastra; simptomele pot include cefalee subita severa;
- Sangerare in spatele abdomenului (stomacului) dumneavoastra; simptomele pot include o senzatie de sensibilitate si umflare in jurul stomacului;
- Invinetirea maduvei spinarii care poate duce la durere de spate, furnicaturi, amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor, probleme cu intestinul sau vezica urinara.
Este de asteptat ca reactiile adverse la copii sa fie aceleasi ca la adulti, totusi exista doar putine informatii despre reactiile adverse posibile ale utilizarii de durata la copii.

A se consulta prospectul produsului ce contine dalteparina pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-01-2024

Medicamente care contin Dalteparina

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale