Domperidona (substanța activă)

Definitie:

Domperidona este un antagonist dopaminergic, cu proprietati antiemetice. 

Medicamentele care contin domperidona fac parte din clasa farmacoterapeutica: propulsive.

 

Actiune farmacologica:

Efectul antiemetic se poate datora unei combinatii de efecte periferice (gastrochinetice) si antagonizarii receptorilor dopaminergici din zona trigger chemoreceptoare, care se afla in afara barierei hematoencefalice in area postrema.

Studiile clinice la animale si concentratiile mici detectate la nivelul creierului indica un efect al domperidonei asupra receptorilor dopaminergici, predominant periferic.

Studiile la om au aratat ca administrarea orala a domperidonei creste presiunea la nivelul esofagului inferior, imbunatateste motilitatea antro-duodenala si accelereaza golirea gastrica. Nu are efect asupra secretiei gastrice.

 

Indicatii terapeutice:

Domperidona este indicata pentru ameliorarea simptomelor de greata si a varsaturilor.

 

Reactii adverse:

Cea mai frecventa reactie adversa a fost xerostomia.

Reactii adverse mai putin frecvente au fost: anxietate, agitatie, nervozitate, pierderea libidoului, ameteli, somnolenta, cefalee, reactii extrapiramidale, diaree, prurit, eruptii cutanate, urticarie, astenie, galactoree, dureri si sensibilitate la nivelul sanilor.

A se consulta prospectul produsului ce contine domperidona pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online Mediately

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 23-04-2024

Medicamente care contin Domperidona

Medicamente(2)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale