Iodura de potasiu (substanța activă)

Definitie:

Iodul este un microelement, esential pentru producerea hormonilor tiroidieni ca si pentru buna functionare a glandei tiroide. In mod normal este asigurat prin alimentatie, in special din produse marine sau lactate. Aportul insuficient de iod poate conduce la reducerea secretiei de hormoni tiroidieni si la gusa, chiar si la fat. Iodura de potasiu, substanta activa din Jodid, poate suplini un aport insuficient de iod.

Medicamentele care contin iodura de potasiu sunt incadrate in clasele farmacoterapeutice:

- terapia tiroidei, iodoterapice (medicamentele ce contin100 micrograme iodura de potasiu)

- produse antidot (medicamentel ce contin 65 mg iodura de potasiu)

 

Actiune farmacologica:

Forme farmaceutice cu 100 micrograme iodura de potasiu

Doze fiziologice de iod (de pana la aproximativ 300 micrograme) sunt folosite pentru a substitui un deficit de iod, adica impiedica formarea gusii prin deficit de iod, normalizeaza marimea tiroidei la nou-nascuti, copii si adolescenti si de asemenea regleaza anumiti parametrii biochimici (raportul T3/T4, nivelul TSH).

Forme farmaceutice cu 65 mg iodura de potasiu

In cazul unui accident nuclear, iodul radioactiv poate constitui o parte semnificativa din radiatiile emise. Din cauza caracterului sau volatil, iodul poate fi usor inhalat si absorbit de plamani. Iodul radioactiv se acumuleaza in glanda tiroida expusa la radiatii inalte extreme, cu un risc crescut de leziuni la nivel local, cauzate de iradiere. Absorbtia de iod radioactiv in glanda tiroida poate fi blocata prin administrarea imediata, pe cale orala, a unei doze mari de iod stabil.

 

Indicatii terapeutice:

Forme farmaceutice cu 100 micrograme iodura de potasiu

-Prevenirea gusii endemice, inclusiv in timpul sarcinii si alaptarii

- Prevenirea recidivelor de gusa in continuarea tratamentului cu hormoni tiroidieni sau dupa tratamentul chirurgical al gusii prin deficit de iod.

- Tratamentul gusii datorata deficitului de iod.

 

Forme farmaceutice cu 65 mg iodura de potasiu

- In tratamentul profilactic al efectelor iodului radioactiv asupra glandei tiroide in cazul eliberarii de iod radioactiv in aer, in urma unui accident nuclear.

Acest medicament trebuie administrat numai sub controlul autoritatilor competente.

 

Reactii adverse:

Forme farmaceutice cu 100 micrograme iodura de potasiu

Atunci cand tiroida prezinta zone mari de autonomie pot sa apara manifestari de hipotiroidism dupa administrarea de doze zilnice mai mari de 150 micrograme.

Aparitia anticorpilor TPO (tiroid peroxidazei) este posibila la pacientii predispusi la boli autoimune ale tiroidei.

 

Forme farmaceutice cu 65 mg iodura de potasiu

Reactii de hipersensibilitate, cum sunt eruptii cutanate tranzitorii, edemul glandelor salivare, cefalee, bronhospasm, tulburari gastro-intestinale; acestea pot fi usoare sau severe ca intensitate si pot fi dependente de doza.

Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves si Hashimoto), gusa nodulara toxica si hipotiroidism indus de iod.

De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiana, tiroidita, marirea glandei tiroide cu sau fara dezvoltarea mixedemului.

Administrarea continua poate determina depresie, nervozitate, impotenta sexuala si insomnie.

 

A se consulta prospectul produsului ce contine iodura de potasiu pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

 
 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

 

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 22-12-2023

Medicamente care contin Iodura de potasiu

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale