Oxitocina (substanța activă)

Definitie:

Oxitocina este o substanta obtinuta prin sinteza chimica si face parte din categoria hormonilor

Medicamentele care contin oxitocina sunt incadrate in grupa farmacoterapeutica: hormoni ai lobului hipofizar posterior, oxitocina si analogi.

 

Actiune farmacologica:

Efectul sau principal, la fel ca si efectul principal al hormonului natural corespunzator, este inducerea si stimularea contractiilor uterine in timpul sarcinii si nasterii. Sensibilitatea uterului la oxitocina se modifica dramatic in timpul sarcinii; ea este foarte scazuta in perioada de debut a sarcinii si atinge valorile maxime in timpul nasterii.
In afara de efectul sau principal, inducerea si stimularea contractiilor uterine in timpul sarcinii si nasterii, oxitocina stimuleaza eliminarea laptelui (dar nu si secretia sa).

 

Indicatii terapeutice:

- Declansarea travaliului (stimularea contractiilor uterine primare si secundare), controlul activitatii uterine in timpul nasterii.
- In chirurgia obstetricala (cezariana, intrerupere de sarcina), pentru obtinerea retractiei uterine.
- Atonie uterina consecutiva hemoragiei din perioada delivrentei.
- Medicamentul poate fi folosit ca galactocinetic in retentia de lapte din primele zile ale perioadei puerperale. 

 

Reactii adverse:

Cele mai frecvente reactii adverse sunt cresterea hemoragiei post-partum, hipoprotrombinemie sau fragilitate crescuta a eritrocitelor.
Rareori pot sa apara greata, varsaturi, tulburari de ritm.
Foarte rar, o perfuzie prea lunga cu oxitocina poate provoca un efect antidiuretic cu intoxicatie tranzitorie cu apa, manifestata prin cefalee si greata. La nou-nascut poate sa apara, de asemenea, hiponatriemie.
Dupa injectare intravenoasa rapida se poate produce imediat hipotensiune arteriala tranzitorie, cu inrosirea fetei si tahicardie reflexa.
Foarte rar, s-au raportat eruptii cutanate si reactii anafilactoide, chiar soc anafilactic. 

A se consulta prospectul produsului ce contine oxitocina pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 02-11-2023

Medicamente care contin Oxitocina

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale