Vitamina B6 (piridoxina) (ingrediente active)

Ce este Vitamina B6?

Vitamina B6 este o vitamina hidrosolubila si apartine complexului de vitamine B, fiind implicata in numeroase procese metabolice .

Care sunt principalele surse alimentare de vitamina B6 ?

Alimente de origine vegetala ce contin vitamina B6naut, bananele, soia si preparate din soia, avocado, orezul brun, morcovii, drojdie de bere, polen, alunele de padure,  cartofii dulci, semintele, spanacul, cerealele integrale.
 
Alimente de origine animala ce contin vitamina B6: organe(ficat, rinichi) , oua, carne de peste (ton, somon), carne de pui, porc, curcan, vita.
 

Care este rolul si indicatiile terapeutice ale Vitaminei B6 ?

Vitamina B6 face parte din familia sau complexul de vitamine B. Ea indeplineste numeroase roluri, pe langa cel pe care il are in functionarea sistemului nervos central. In plus, vitamina B6 are multe functii in corpul uman si joaca un rol important in peste 100 de reactii enzimatice.
- Rolul vitaminei B6 in formarea hemoglobinei-alte functii sau roluri ale piridoxinei includ metabolismul proteinelor si al glocozei, cat si formarea hemoglobinei. Aceasta este o componenta a globulelor rosii din sange (numite si eritrocite sau hematii), care transporta oxigenul prin tot corpul.

- Rolul vitaminei B6 in procesul de crestere- Vitamina B6 mai are si alte roluri si functii, pe langa cele enumerate mai sus. Piridoxina este necesara pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a creierului, nervilor, pielii si a multor alte parti ale corpului.

- Rolul vitaminei B6 pentru sanatatea pielii- Piridoxina (vitamina B6) este folosita in cazul persoanelor cu acnee sau celor cu alte afectiuni ale pielii.

- Stimularea activitatii musculare- Vitamina B6 este utila si pentru stimularea activitatii musculare, ea fiind folosita, printre altele, si pentru a reduce crampele musculare.

- Rolul vitaminei B6 in metabolizarea proteinelor, glucidelor si lipidelor- Alte roluri ale piridoxinei sau vitaminei B6 sunt legate de buna functionare aglucidelor, grasimilor (lipidelor) si proteinelor in corp. O functie importanta a acestei vitamine include metabolismul proteinelor si cel al glucozei.

- Rolul vitaminei B6 in formarea anticorpilor- Un rol important al acesteia este legat de formarea anticorpilor. Vitamina B6 ajuta corpul, printre altele, sa produca hemoglobina care transporta oxigenul si, in acelasi timp, poate crea anticorpii pe care sistemul  imunitar ii foloseste pentru a proteja organismul contra bolilor.

- Ajuta la reglarea sistemului nervos- Vitamina B6 (piridoxina) joaca roluri-cheie in mentinerea bunei functionari a creierului si a sistemului nervos. Totodata, corpul uman are nevoie de vitamina B6 pentru dezvoltarea corespunzatoare a creierului la copii si pentru buna functionare a creierului (la persoanele de toate varstele). Printr-un aport constant de vitamina B6, se poate regla sistemul nervos central.

- Este importanta pentru sistemul cardio-vascular- Exista cercetari care sugereaza ca administrarea de vitamina B6 (piridoxina) poate sa reduca tensiunea arteriala in randul persoanelor cu hipertensiune. Deasemenea, vitamina B6 ar putea fi un aliat in tratarea bolilor cardiovasculare. De exemplu, in cazul aterosclerozei (cand arterele devin rigide, se intaresc), un aspect important este ca arterele isi pierd elasticitatea si flexibilitatea. Prin administrarea unui supliment specific care contine, printre altele, si vitamina B6 (alaturi de acidul folic si vitamina B12) pare sa reduca simptomele rigidizarii arterelor. Tot vitamina B6 contribuie la sanatatea vaselor de sange. 

- Reducerea riscului de aparitie a calculilor renali- Exista unele dovezi care arata ca daca se administreaza piridoxina ca atare sau in combinatie cu magneziul, aceasta poate sa scada riscul de aparitie al pietrelor la rinichi in cazul persoanelor care sufera de o afectiune ereditara care le creste riscul de formare a calculilor renali.

- Ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual- Cercetarile mai sugereaza si ca aceasta vitamina poate ajuta in ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi schimbarile de dispozitie, irascibilitatea, anxietatea si starile depresive. Un posibil motiv pentru care vitamina B6 poate fi de ajutor femeilor care sufera de sindromul premenstrual este ca piridoxina ajuta la productia de serotonina, care poate schimba starea de spirit.
 
- Poate fi de ajutor in gestionarea greturilor matinale in sarcina

- Reduce riscul aparitiei afectiunilor oculare cauzate de imbatranire- Piridoxina (vitamina B6) mai este folosita si pentru a reduce riscul de degenerescenta maculara care apare pe masura ce avansam in varsta. 
- Efect benefic in gestionarea starilor depresive- Se utilizeaza atat pentru sindromul premenstrual (PMS), cat si pentru starile depresive post partum si cu folosirea pilulelor contraceptive. Simptomele unui nivel foarte scazut de vitamina B6 in corp includ, printre altele depresie si confuzie.

-Ameliorarea simptomelor degradarii articulare- Vitamina B6 poate preveni sau reduce simptomele asociate inflamatiei articulare, spun specialistii. Nivelurile reduse ale vitaminei B6 in organism au fost asociate cu simptomele extinse ale poliartritei reumatoide, inclusiv cu durere mai severa.

 

Cum se manifesta carenta de Vitamina B6 si cum poate fi diagnosticata?

Diagnosticul carentei de vitamina B6 se poate face prin dozarea piridoxalfosfatului plasmatic si prin masurarea activitatii transaminazelor eritrocitare in prezenta si absenta piridoxalfosfatului.
Vitamina B6 se poate determina in sangele venos prin metoda cromatografica de lichide sub inalta presiune (HPLC) cu urmatoarele valori de referinta: 8.7-27.2 ug/L.

Simptomele deficitului de vitamina B6 pot include: anemie, tulburari metabolice, tulburari neurologice si neuropsihice, afectiuni ale pielii, agravarea diabetului, sindromul tunelului carpian.

 

Bibliografie:

Lizzie Streit, 9 Health Benefits of Vitamin B6 (Pyridoxine), Healthline official website

Vitamin B6, Mayo Clinic official website

Dan Brennan, Health Benefits of Vitamin B6, Nourish by WebMD official website

Autor:  Farmacist Marza Andreea Simona

 


Pagina actualizata la data de: 28-03-2023

Medicamente care contin Vitamina B6 (piridoxina)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale