Indicatii:
CellCept conţine micofenolat de mofetil.
- Acesta aparţine unui grup de medicamente numit “imunosupresoare”.
CellCept este utilizat pentru a împiedica organismul dumneavoastră să respingă un organ transplantat.
- Un rinichi, o inimă sau un ficat.
CellCept trebuie utilizat în asociere cu alte medicamente:
- Ciclosporină şi corticosteroizi.
Contraindicatii:
Nu luaţi CellCept:
- Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la micofenolat de mofetil, acid micofenolic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
Precauţii:
Înainte să luaţi CellCept, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Sarcina, contracepţia şi alăptarea:
Contracepţia în cazul femeilor care iau Cellcept
Dacă sunteţi o femeie care poate rămâne gravidă, trebuie să utilizaţi o metodă contraceptivă eficientă în cazul în care sunteţi tratată cu CellCept. Această atenţionare vizează următoarele perioade:
- Înainte de a începe să luaţi CellCept
- Pe toată durata efectuării tratamentului cu CellCept
- Timp de 6 săptămâni după ce întrerupeţi tratamentul cu CellCept.
Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre metoda contraceptivă cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Aceasta va depinde de situaţia dumneavoastră individuală. Este preferabilă utilizarea a două forme complementare de contracepţie deoarece va reduce riscul de a rămâne gravidă.
Contactaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă credeţi că măsura contraceptivă folosită nu a fost eficientă sau dacă aţi uitat să luaţi comprimatul contraceptiv.
Sunteţi o femeie care nu poate rămâne gravidă dacă oricare dintre următoarele situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră:
- Sunteţi în perioada de post-menopauză, adică aveţi vârsta de cel puţin 50 de ani şi ultima menstruaţie a fost cu mai mult de un an în urmă (dacă menstruaţia a încetat deoarece aţi fost tratată pentru cancer, atunci există încă şanse să rămâneţi gravidă)
- Trompele uterine şi ambele ovare v-au fost îndepărtate în urma unei intervenţii chirurgicale (salpingo-ooforectomie bilaterală)
- Uterul dumneavoastră a fost îndepărtat în urma unei intervenţii chirurgicale (histerectomie)
- Ovarele dumneavoastră nu mai funcţionează (insuficienţă ovariană prematură, care a fost confirmată de un specialist ginecolog)
- V-aţi născut cu una dintre următoarele afecţiuni rare care fac sarcina imposibilă: genotipul XY, sindromul Turner sau agenezie uterină
- Sunteţi o copilă sau o adolescentă care nu are încă menstruaţie.
Contracepţia în cazul bărbaţilor care iau CellCept:
Dovezile clinice nu indică existenţa unui risc crescut de malformaţii congenitale sau de avort dacă tatăl ia micofenolat. Cu toate acestea, un risc nu poate fi exclus în totalitate. Ca măsură de precauţie, se recomandă ca dumneavoastră sau partenera dumneavoastră să utilizaţi o metodă contraceptivă sigură în timpul tratamentului şi timp de 90 de zile după ce aţi încetat tratamentul cu CellCept.
Dacă intenţionaţi să aveţi un copil, discutaţi cu medicul dumneavoastră cu privire la riscurile potenţiale și terapiile alternative.
Sarcina şi alăptarea:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau plănuiţi să rămâneți gravidă, solicitaţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a lua acest medicament. Medicul va discuta cu dumneavoastră despre riscuri în caz de sarcină şi alternative pe care le puteţi folosi pentru a preveni respingerea organului transplantat în cazul în care:
- Plănuiţi să rămâneţi gravidă.
- Menstruaţia nu a venit sau credeţi că nu a venit, sau aveţi sângerare menstruală neobişnuită, sau credeţi că sunteți gravidă.
- Aveţi contact sexual fără să folosiţi o metodă contraceptivă eficientă.
Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu micofenolat de mofetil, trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră. Cu toate acestea, luaţi în continuare CellCept până la consultaţie.
Sarcină:
Micofenolatul de mofetil provoacă o frecvenţă foarte mare de avorturi (50%) şi malformaţii congenitale grave (23 - 27%) la copiii nenăscuţi. Malformaţiile congenitale care au fost raportate includ anomalii ale urechilor, ochilor, feţei (cheiloschizis/palatoschizis), sau defecte de dezvoltare a degetelor, inimii, esofagului (tubul care leagă gâtul de stomac), rinichilor şi sistemului nervos (de exemplu spina bifida (în cadrul căreia oasele coloanei vertebrale nu sunt dezvoltate corespunzător).
Copilul dumneavoastră poate prezenta una sau mai multe dintre aceste malformaţii.
În cazul în care sunteţi o femeie care ar putea rămâne gravidă, înainte de a începe tratamentul trebuie să efectuaţi un test de sarcină al cărui rezultat trebuie să fie negativ şi trebuie să respectaţi sfaturile privind contracepţia date de medicul dumneavoastră. Medicul vă poate cere să efectuaţi mai multe teste de sarcină pentru a se asigura că nu sunteţi gravidă înainte de începerea tratamentului.
Alăptarea:
Nu luaţi CellCept dacă alăptaţi. Aceasta deoarece cantităţi mici de medicament pot trece în laptele mamei.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor:
CellCept are o influenţă moderată asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi unelte sau utilaje. Dacă vă simţiţi somnoros, amorţit sau confuz, vorbiţi cu medicul dumneavoastră sau asistenta şi nu conduceți vehicule și nu folosiţi niciun utilaj până nu vă simţiţi mai bine.
Mod de administrare:
Luaţi întotdeauna CellCept exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Cât de mult să luaţi:
Doza pe care o luaţi depinde de tipul de transplant pe care l-aţi făcut. Dozele obişnuite sunt prezentate mai jos. Tratamentul va continua atât timp cât aveţi nevoie pentru a împiedica respingerea organului dumneavoastră transplantat.
Transplant renal:
Adulţi:
- Prima doză este administrată în primele 3 zile după operaţia de transplant.
- Doza zilnică este de 4 comprimate (2 g medicament), luată în 2 doze separate.
- Luaţi 2 comprimate dimineaţa şi apoi 2 comprimate seara.
Copii (cu vârstă între 2 - 18 ani):
- Doza administrată variază în funcţie de dimensiunile copilului.
- Medicul dumneavoastră decide care este doza cea mai potrivită pe baza înălţimii şi greutăţii copilului dumneavoastră (suprafaţa corporală – măsurată în metri pătraţi sau “m2”). Doza recomandată este de 600 mg/m2 luată de două ori pe zi.
Transplant cardiac:
Adulţi:
- Prima doză este administrată în primele 5 zile după operaţia de transplant.
- Doza zilnică este de 6 comprimate (3 g medicament), luată în 2 doze separate.
- Luaţi 3 comprimate dimineaţa şi apoi 3 comprimate seara.
Copii:
- Nu există informaţii cu privire la utilizarea CellCept la copii cu transplant cardiac.
Transplant hepatic:
Adulţi:
- Prima doză orală de CellCept trebuie să vă fie administrată la cel puţin 4 zile după operaţia de transplant şi în momentul în care sunteţi în stare să înghiţiţi medicamente.
- Doza zilnică este de 6 comprimate (3 g medicament), luată în 2 doze separate.
-Luaţi 3 comprimate dimineaţa şi apoi 3 comprimate seara.
Copii:
- Nu există informaţii cu privire la utilizarea CellCept la copii cu transplant hepatic.
Administrarea medicamentului:
- Înghiţiţi comprimatele întregi cu un pahar cu apă.
- Nu le rupeţi sau striviţi.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Compozitie:
Substanţa activă este micofenolatul de mofetil.
- Celelalte componente sunt:
- comprimatele CellCept: celuloză microcristalină, povidonă (K-90), croscarmeloză sodică, stearat de magneziu
- filmul comprimatului: hipromeloză, hidroxipropil celuloză, dioxid de titan (E 171), polietilen glicol 400, indigo carmin lac de aluminiu (E 132), oxid roşu de fer (E 172).
Prezentare:
50 comprimate filmate
Atentionare:
Citiţi cu atenţie şi în întregime prospectul înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
..