Muscaturile (intepaturile) de tantar (informatii utile)

Tantarii sunt responsabili pentru majoritatea intepaturilor de insecte din intreaga lume si sunt prezenti pe toate continentele, exceptand Antarctica. Tantarii sunt vectori pentru nenumarate boli si reprezinta o amenintare reala pentru sanatatea publica.
Exista trei genuri de tantari cu semnificatie clinica: Anopheles, Culex si Aedes. Acestea sunt de obicei genurile responsabile pentru intepaturile de tantari la oameni. Tantarii se gasesc in general in apropierea locurilor cu apa statatoare, deoarece acest mediu este necesar pentru finalizarea ciclului lor de viata. Doar femelele inteapa si se hranesc cu sange uman, deoarece au nevoie de hrana pentru producerea oualor. 

 

Cum se produce reactia alergica la intepatura de tantar?

Se crede ca reactia care apare dupa muscatura de tantar este in mare parte cauzata de toxinele aflate in saliva acestora. In timp ce tantarul se hraneste cu sange, saliva acestuia patrunde in circulatia sangvina a omului. Aceste toxine au de obicei proprietati vasodilatatoare, anticoagulante si antiplachetare. Dupa ce are loc muscatura apare si o reactie locala, de tipul unei papule pruriginoasa, mai usoara sau mai severa in functie de sensibilitatea persoanei. 

 

Care sunt simptomele intepaturii de tantar?

Simptomele unei muscaturi de tantari pot fi diferite de la o persoana la alta si pot include:
- umflatura de culoare rosie care apare la cateva minute dupa intepatura
- umflatura tare de culoare maro sau rosiatica insotita de prurit (mancarime) sau mai multe umflaturi care apar la aproximativ o zi dupa muscatura de tantar
- vezicule mici care se dezvolta in locul umflaturilor dure
- pete inchise la culoare asemanatoare vanatailor

Reactii mai severe pot pot sa apara la:
- copii
- adulti muscati de o specie de tantar la care nu au fost expusi anterior
- persoane cu tulburari ale sistemului imunitar

Persoanele care se confrunta cu reactii mai severe pot prezenta urmatoarele simptome:
- o zona extinsa umflata si rosie
- febra mica
- urticarie
- ganglioni limfatici inflamati

 

De ce anume sunt atrasi tantarii?

Tantarii sunt atrasi de imbracamintea de culoare inchisa, dar pe masura ce se apropie de gazda, se folosesc de indicii olfactive, de identificarea dioxidului de carbon expirat si a acidului lactic pentru a localiza omul. Anumite particularitati ale transpiratiei, parfumuri si chiar alcoolul pot atrage tantarii. 


Care sunt complicatiile intepaturilor de tantari?

Muscaturile de de tantari pot conduce in primul rand la infectie.
Tantarii pot transporta virusurile care cauzeaza anumite boli, cum ar fi virusul West Nile si virusurile care cauzeaza malarie, febra galbena si febra dengue. Tantarul devine purtator de virus dupa ce se hraneste cu sangele unui animal sau al unei persoane infectate. Apoi tantarul poate transfera acel virus prin saliva sa. West Nile, febra dengue si unele tipuri de encefalita apar in Statele Unite. Alte boli, cum ar fi malaria si febra galbena, sunt mult mai frecvente in zonele tropicale ale lumii.

 

Ce tipuri de boli pot fi raspandite prin intepaturile de tantari?

Chikungunya
Gasit in Africa, America de Nord si de Sud, Asia, Europa si subcontinentul indian, Chikungunya este un virus transmis de tantarul Aedes aegypti. Simptomele acestui virus includ febra, dureri articulare si musculare, dureri de cap, greata, oboseala si eruptie cutanata.

Zika
Gasit in Africa, America de Nord si de Sud, Asia si regiunea Pacificului, Zika este un virus transmis de tantarul Aedes aegypti si Aedes albopictus. Odata ce o persoana este infectata, virusul poate fi transmis de la persoana la persoana pe cale sexuala. Simptomele Zika includ febra usoara, dureri de cap, dureri articulare si musculare, eruptii cutanate si ochi iritati. Daca o persoana insarcinata este infectata cu Zika, virusul poate afecta fatul in curs de dezvoltare.

Dengue
Gasit in Africa, America de Nord si de Sud, Asia si Europa, Dengue este un virus transmis de tantarul Aedes aegypti. Simptomele dengue sunt similare cu gripa. Alte simptome includ febra, dureri de cap, dureri articulare si musculare si greata.

Virusul West Nile
Gasit in Africa, America de Nord, Asia de Vest, Europa si Orientul Mijlociu, virusul West Nile este transmis de tantarul Culex. Virusul West Nile poate fi fatal. Simptomele celei mai severe versiuni a virusului pot include dureri de cap, febra, intepenire a gatului, confuzie, coma, convulsii si slabiciune a muschilor.

Malaria
Gasit in Africa sub-sahariana, Malaria este un virus transmis de tantarul anopheles. Simptomele malariei pot include febra, dureri de cap si varsaturi. Malaria poate fi fatala.

Febra galbena
Intalnita in Africa si America Latina, virusul febrei galbene este transmis de tantarul Aedes aegypti. Simptomele febrei galbene pot include febra, dureri de cap, dureri musculare si de spate, lipsa de apetit si varsaturi. Febra galbena poate fi fatala.

 

Cum poate fi tratata o intepatura de tantar?

Este indicata spalarea zonei cu apa si sapun.
Se poate aplica o punga de gheata timp de 10 minute pentru a reduce umflarea si mancarimea.
Se poate exercita presiune pe zona intepaturii timp de 10 minute.
Se poate aplica o pasta compusa dintr- un amestec de bicarbonat de sodiu si apa, care poate ajuta la reducerea raspunsului la mancarime.
Se poate utiliza o crema anti-mancarime ce contine antihistaminice, calamina sau corticosteroizi fara prescriptie medicala pentru a ajuta la ameliorarea mancarimii. 
Pentru reactii alergice mai severe se poate administra un antihistaminic fara prescriptie medicala pe cale orala.
Scarpinarea excesiva trebuie evitata deoarece poate conduce la infectarea muscaturii de tantar. O muscatura infectata se poate inrosi si pielea se poate simti fierbinte in zona respectiva.

 

Cum pot fi prevenite intepaturile de tantari?

Se poate evita sau limita expunerea la tantari prin:
- Utilizarea plaselor de tantari 
- Selectarea produselor de autoingrijire neparfumate
- Utilizarea insecticidelor
Cele mai eficiente repelente de insecte includ unul dintre urmatoarele ingredientele active:
- DEET
- Icaridin, numit si picaridin 
- Ulei de eucalipt si ulei de lamaie
- IR3535
- Para-mentan-diol (PMD)
- 2-Undecanona
Aceste ingrediente resping temporar tantarii si capusele. DEET poate oferi o protectie de durata mai lunga. Indiferent de produsul ales, este recomandata citirea etichetei inainte de a-l aplica. Insecticidul se aplica in aer liber si departe de alimente. Poate fi necesara reaplicarea la 6 pana la 8 ore mai tarziu.
Folosite conform instructiunilor de pe ambalaj, aceste produse sunt in general sigure pentru copii si adulti, cu cateva exceptii:
- Nu se utilizeaza produse care contin DEET la sugari mai mici de 2 luni.
- Nu se utilizeaza icaridin la sugari mai mici de 6 luni
- Se recomanda verificarea etichetelor produselor cu ulei de eucalipt de lamaie deoarece unele nu sunt potrivite pentru copiii sub 3 ani.
- Nu se utilizeaza para-mentan-diol la copiii sub 3 ani
- Nu se aplica repelenti in apropierea ochilor si a gurii
- Nu se aplica repelent sub imbracaminte
- Nu se aplica repelent peste arsuri solare, taieturi, rani sau eruptii cutanate
- Cand riscul de muscaturi de tantari a trecut, se spala repelentul de pe piele cu apa si sapun.

Folosirea imbracamintii de protectie
Daca vremea permite, se poate purta o palarie, camasi cu maneci lungi si pantaloni lungi.

Administrarea medicamentelor preventive
Administrarea vaccinurilor sau a medicamentelor preventive pe care medicul le-a recomandat poate reduce incidenta bolilor transmise de tantari si a complicatiilor.
Daca exista o tendinta de a avea reactii severe la muscaturile de tantari (sindromul Skeeter) se poate administra un antihistaminic fara prescriptie medicala cand are loc expunerea la tantari.

Eliminarea coloniilor de tantari din jurul locuintei
Eliminarea apelor statatoare (golirea piscinelor, eliminarea recipientelor care se pot umple cu apa, schimbarea frecventa a apei pentru animale, etc.) de care tantarii au nevoie pentru a se reproduce, poate conduce la disparitia tantarilor. 

 

Bibliografie:
Mosquito Bite Symptoms and Treatment, CDC official website
Diseases & Conditions, Mosquito bites, Mayo Clinic official website
Mosquito Bites, Cleveland Clinic official website
Mosquito Bite: Symptoms and Treatments, Healthline official website
Insect bites and stings, NHS official website
Mosquito Bites, WebMD official website
Seda J, Horrall S. Mosquito Bites. [Updated 2023 May 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539915/

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 22-08-2023

Produse din categoria Muscaturile (intepaturile) de tantar

Vezi Politica de confidentialitate date personale