Retete Paste - Babka cu ciocolata si alune de padure (intoleranta la gluten)

Intoleranța la gluten este o afecțiune din ce în ce mai răspândită. În momentul de față studiile aproximează că:

● 0,4% din populația globală este alergică la grâu

● 30-40% din populația globală este purtătoare de gene asociate cu boala celiacă (o manifestare agresivă a intoleranței la gluten)

● doar 3% dintre purtătorii genelor ajung să și dezvolte această boală.

Modul prin care intoleranța la gluten poate fi gestionată în viața de zi cu este este prin evitarea consumului de produse ce conțin acest alergen. Acest lucru poate devine uneori dificil pentru cei care suferă de această alergie. 

Împreună cu Dr. Andreea Petra, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, am dezvoltat o serie de rețete care vin în susținerea voastră, a tuturor celor ce suferă de această alergie. Andreea ne-a arătat că alimentația sănătoasă, fără gluten, poate fi și super gustoasă!


Rețete Paște - Babka cu ciocolata si alune de padure 

 

Timp de preparare: 1,5 ore + 2 ore la dospit

Felii: 15

Macros/porție: 198kcal/ 20C/ 12F/ 2P


Ingrediente:
Pentru aluat:
7 g drojdie uscata
110 ml bautura vegetala de alune de padure
1 lingurita miere
10 g tarate de psyllium
120 ml apa la temperatura camerei
290 g faina pentru paine, fara gluten
1 praf de sare
30 g green sugar pudra
70 g unt fara lactoza, la temperatura camerei
2 oua batute

Pentru umplutura:
60 g unt fara lactoza, moale, la temperatura camerei
50 g green sugar pudra
50 g green sugar gold
2 linguri cacao
1 praf de sare
50 g ciocolata neagra, taiata in cuburi
50 g alune de padure, maruntite grosier
50 g crema Veganella
1 lingurita pasta pura sau esenta de vanilie 


Cum procedăm:

  1. Turnam drojdia intr-un vas cu bautura vegetala putin calduta.
  2. Adaugam mierea, amestecam si lasam sa creasca timp de cca 15 minute. 
  3. Intre timp, turnam taratele de psyllium in apa si amestecam. 
  4. Dupa ce drojdia a crescut, amestecam si o mai lasam inca 15 minute sa mai creasca.
  5. Intr-un bol amestecam faina, sarea, green sugarul si le cernem.
  6. Adaugam 90 ml de ou batut (pe restul il vom folosi sa ungem la final), drojdia de 2 ori crescuta, gelul format din taratele de psyllium hidratate si amestecam bine.
  7. Framantam totul pentru 5 minute.
  8. Adaugam untul fara lactoza si mai framantam inca 5 minute.
  9. Pregatim o hartie de copt cu putina faina, rasturnam aluatul si il intindem cu degetele intr-o forma dreptunghiulara. Acoperim cu alta hartie de copt si punem la frigider pentru minim 45 de minute.
  10. Intre timp facem umplutura: amestecam toate ingredientele pana la omigenizare.
  11. Dupa ce s-a racorit aluatul, il rasturnam pe masa de lucru infainata si il intindem cu un facalet intr-o foaie dreptunghiulara.
  12. Intindem apoi umplutura cat mai uniform, lasand libera, fara umplutura, marginea opusa de noi.
  13. Rulam apoi aluatul incepand cu marginea dinspre noi, cu grija, sa nu se destrame.
  14. Cu ajutorul unei ate dentare plasate sub rulou, taiem totul pe jumatate.
  15. Impletim cele 2 jumatati (ca in video) si apoi asezam babka intr-o forma de cozonac tapetata cu hartie de copt. 
  16. O acoperim cu folie de plastic si un servet si o lasam la dospit timp de 2 ore.
  17. Dupa ce si-a dublat volumul, o ungem cu oul batut si o punem la cuptorul preincalzit la 175°C pentru 30 de minute.
  18. Cand s-a facut aurie la suprafata, e gata sa fie scoasa.
  19. Asteptam sa se raceasca inainte sa o servim. Ca sa nu se lase prea tare dupa ce o scoatem, lasam babka sa se racoreasca 5  minute in forma si apoi 10 minute o culcam pe o parte (in sau scoasa din forma), 10 minute pe cealalta parte si inapoi in pozitia initiala pana se raceste de tot.
  20. Pofta buna! 🌺

Pagina actualizata la data de: 29-04-2024

Produse fara gluten Retete Paste - Babka cu ciocolata si alune de padure

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale