Ziua 4: Pranz/Cina Fara Gluten Macaroane cu 4 tipuri de branza (intoleranta la gluten)

Intoleranța la gluten este o afecțiune din ce în ce mai răspândită. În momentul de față studiile aproximează că:

● 0,4% din populația globală este alergică la grâu

● 30-40% din populația globală este purtătoare de gene asociate cu boala celiacă (o manifestare agresivă a intoleranței la gluten)

● doar 3% dintre purtătorii genelor ajung să și dezvolte această boală.

Modul prin care intoleranța la gluten poate fi gestionată în viața de zi cu este este prin evitarea consumului de produse ce conțin acest alergen. Acest lucru poate devine uneori dificil pentru cei care suferă de această alergie. 

Împreună cu Dr. Andreea Petra, medic rezident diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, am dezvoltat o serie de rețete care vin în susținerea voastră, a tuturor celor ce suferă de această alergie. Andreea ne-a arătat că alimentația sănătoasă, fără gluten, poate fi și super gustoasă!

Ziua 4: Pranz/Cina Fara Gluten Macaroane cu 4 tipuri de branza

Timp de preparare: 1 ora

Porții: 6

Macros/porție: 418 kcal/ 43 C/ 16 F/ 23 P

Ingrediente:
● 250 g Macaroni fara gluten din orez si porumb
● 30 g unt 65%
● 15 g faina fara gluten
● 480 ml lapte 1,5%
● 200 g cascaval ras (varianta light)
● 50 g branza de burduf
● 20 g mustar de tecuci
● Pudra de ceapa, boia dulce, boia afumata, pudra de usturoi, sare, piper
● 235 g iaurt grecesc 2%
● 50 g mozarella light, rupta in bucati
● 20 g soia crocanta, strivita cu un ciocanel
● 30 g parmezan ras
Ceapa verde si patrunjel pentru decor

Cum procedăm:

  1. Fierbem pastele in multa apa cu sare cu 2 minute mai putin fata de cum arata pe pachet.
  2. Nu uitam sa pastram o jumatate de cana din apa in care au fiert pastele inainte sa le scurgem si sa le clatim cu apa rece.
  3. Intr-o oala incapatoare topim untul la foc mediu. Adaugam treptat faina si amestecam cu un tel bine, continuu pentru 2 minute.
  4. Turnam laptele in fir subtire, amestecand continuu pana cand obtinem un sos fin. 
  5. Gatim pentru cca 5 minute la foc mediu, pana incepe sa se ingroase putin.
  6. Turnam cascavalul ras si il incorporam pana se topeste. Adaugam branza de burduf si amestecam.
  7. Micsoram focul si adaugam mustarul, 1/2 lingurita pudra de ceapa, 1/2 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita boia afumata, 1/2 lingurita pudra de usturoi, sare si piper dupa gust. Amestecam pana obtinem un sos omogen.
  8. Luam de pe foc, turnam iaurtul grecesc si amestecam bine. Gata sosul!
  9. Punem pastele peste sosul de branza si le amestecam ca fiecare macaroana sa fie bine tapetata de sos.
  10. Pregatim o forma de ceramica cu putin ulei de masline si turnam acolo macaroanele cu branza.
  11. Rupem in bucatele mozarella pe deasupra, presaram boabele de soia strivite si parmezanul ras.
  12. Punem totul la cuptorul preincalzit la 190°C pentru 20 de minute. Apoi, mutam tava in partea de sus a cuptorului si mai lasam inca 5 minute pe functie de broil/grill.
  13. Dupa ce s-a rumenit frumos la suprafata scoatem forma cu mac&cheese sa se racoreasca.
  14. Presaram ceapa verde si patrunjel pe deasupra si Macaroanele #FaraGluten cu 4 tipuri de branza sunt gata de a fi servite!

Poftă Bună!


Pagina actualizata la data de: 04-08-2023

Produse fara gluten Ziua 4: Pranz/Cina Fara Gluten Macaroane cu 4 tipuri de branza

Non-farma (11)

Vezi Politica de confidentialitate date personale