Indicatii:
Tagremin este utilizat pentru:
- profilaxia şi tratamentul infecţiilor produse de microorganismul Pneumocystis jiroveci;
- profilaxia şi tratamentul toxoplasmozei (o boală parazitară cauzată de infestarea cu un parazit unicelular) fără atingere cerebrală, la pacienţii imunocompetenţi (pacienţi cu reacţie imunitară adecvată);
- tratamentul nocardiozei (infecţie ce poate afecta plămânul, pielea şi creierul);
- tratamentul infecţiilor acute necomplicate ale tractului urinar;
- tratamentul infecţiilor urechii - otită, numai pe baza analizei de laborator care identifică antibioticul la care este sau nu sensibil microorganismul care determină boala (antibiogramă);
- tratamentul infecţiilor căilor respiratorii şi plămânilor (bronhopulmonare);
Tagremin este indicat în tratamentul adulţilor şi copiilor cu vârsta peste 12 ani.
Înainte de a vi se prescrie Tagremin se vor lua în considerare ghidurile terapeutice naţionale şi/sau locale cu privire la utilizarea corespunzătoare a antibioticelor.
Trebuie să întrebaţi medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur de motivul pentru care vi s-a prescris Tagremin. Dacă după 7 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.
Contraindicatii:
Nu utilizaţi Tagremin:
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la sulfametoxazol, trimetoprim sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
Precautii:
Înainte să utilizaţi Tagremin, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Sarcina, alăptarea şi fertilitatea:
Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.
Nu utilizaţi Tagremin dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă.
Tagremin se elimină în laptele matern. Alăptarea nou-născuţilor este contraindicată; la sugari se va lua în considerare, fie întreruperea tratamentului, fie întreruperea alăptării.
Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor:
Tagremin nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, există riscul foarte mic de apariţie a vertijului (senzaţie falsă de mişcare).
Mod de administrare:
Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Tagremin se va administra oral preferabil în timpul meselor.
Adulţi,copii şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani: doza recomandată este de 2 comprimate la intervale de 12 ore. Această doză este echivalentă cu 6 mg trimetoprim şi 30 mg sulfametoxazol pe kg-corp şi zi.
Tratamentul trebuie continuat încă două zile după dispariţia semnelor de boală; în majoritatea cazurilor tratamentul este necesar cel puţin 5 zile.
Ca o alternativă la dozele standard în infecţiile acute necomplicate ale tractului urinar inferior, tratamentul pe termen scurt cu o durată de 1 până la 3 zile s-a demonstrat eficient.
În cazul pacienţilor vârstnici dacă nu există cerinţe deosebite se vor respecta dozele uzuale.
Nu sunt disponibile date referitoare la dozele administrate în caz de insuficienţă hepatică.
La pacienţii cu insuficienţă renală (cu funcţia rinichilor afectată grav), doza se ajustează în funcţie de clearance-ul creatininei.
15 - 30 ml/minut Jumătate din doza uzuală
< 15 ml/minut Nu se recomandă
Se recomandă măsurarea concentraţiei plasmatice a sulfametoxazolului la intervale de 2-3 zile, pe probe recoltate la 12 ore după administrare. Dacă valorile concentraţiei sulfametoxazolului total depăşesc 150 micrograme/ml, tratamentul trebuie întrerupt până când valorile concentraţiei scad sub 120 micrograme/ml.
Dozele utilizate pentru tratamentul:
- infecţiilor produse de Pneumocystis jiroveci: doza recomandată este de 20 mg trimetoprim/kg- corp şi zi şi 100 mg sulfametoxazol/kg-corp şi zi, divizate în două sau mai multe doze;
- nocardiozei: 6-8 comprimate pe zi timp de maxim 3 luni;
- tratamentul şi profilaxia toxoplasmozei: se aplică schemele recomandate pentru profilaxia infecţiilor cu Pneumocystis jiroveci.
Dozele utilizate profilactic:
Profilaxia infecţiilor cu Pneumocystis jiroveci la adulți: se vor aplica următoarele scheme de tratament:
- 2 comprimate pe zi, timp de 7 zile, sau
- 2 comprimate pe zi, de trei ori pe săptămână, în zile alternative, sau
- 2 comprimate de două ori pe zi, de trei ori pe săptămână, în zile alternative.
Copii cu vârsta peste 12 ani:
În perioadele de risc sunt recomandate următoarele scheme de tratament (vezi pct. 4.2 Doze uzuale recomandate pentru copii în infecţiile acute):
- Doza uzuală divizată în două prize, 7 zile pe săptămână
- Doza uzuală divizată în două prize, de 3 ori pe săptămână în zile alternative
- Doza uzuală divizată în două prize, de 3 ori pe săptămână în zile consecutive
- Doza uzuală, ca doză unică, de 3 ori pe săptămână în zile consecutive.
Doza uzuală zilnică este echivalentă cu 150 mg trimetoprim şi 750 mg sulfametoxazol/m2 suprafaţă corporală pe zi. Doza zilnică totală nu ar trebui să depăşească 320 mg trimetoprim şi 1600 mg sulfametoxazol.
Compozitie:
- Substanţele active sunt sulfametoxazolul şi trimetoprimul. Fiecare comprimat conţine sulfametoxazol 400 mg şi trimetoprim 80 mg.
- Celelalte componente sunt: laurilsulfat de sodiu, amidon de porumb, stearat de magneziu, povidonă K 30, talc, amidonglicolat de sodiu tip A.
Prezentare:
20 comprimate
Atentionare:
Citiţi cu atenţie şi în întregime prospectul înainte de a începe să utilizaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
..