Telina Apio (alimente nutritive)

Ce este telina Apio?

Telina Apio este o leguma din familia Apiaceae. Aceasta isi are originea in regiunea mediteraneana si in Orientul Mijlociu si este cultivata astazi pe scara larga in intreaga lume. Soiurile de Apio cultivate China au petiol subtire si gol, in timp ce soiurile de Apio cultivate in Europa si Statele Unite au petiolul gros si solid. Soiurile de Apio sunt clasificate in patru tipuri (rosu, verde, alb si galben) in functie de culoarea petiolului.

 

Ce contine telina Apio?

Telina Apio este bogata in fibre si nutrienti si are un continut scazut de calorii. Contine cantitati importante de potasiu, vitamine si antioxidanti. De asemenea, contine 95% apa. Pe langa apigenina si luteolina, compusi firochimici cu importante actiuni terapeutice, telina contine si alti compusi vegetali care au proprietati antioxidante puternice precum: selinena, limonen, kaempferol si acid p-cumaric.

O cana de apio tocata contine urmatoarea cantitate de nutrienti:

Calorii: 14

Proteine: mai putin de 1 gram

Grasime: mai putin de 1 gram

Carbohidrati: 3 grame

Fibre: 1,6 grame

Zahar: 1 gram

Apio este o sursa buna de: vitamina A, vitamina C, vitamina K, potasiu, folat, calciu. De asemenea, este bogata in diferiti constituenti bioactivi benefici, inclusiv flavonoide, acizi fenolici, furocumarine, terpenoide si ftalide. Ftalidele confera mirosul caracteristic de telina. Apio poate manifesta proprietati antioxidante, antiinflamatorii, anticancerigene, antireumatice, antihipertensive, antidiabetice si neuroprotectoare.

 

Care sunt beneficiile pentru sanatate datorate consumului de Apio?

 

Consumul de telina Apio poate contribui la gestionarea tensiunii arteriale

Apio este bogata intr-un compus vegetal numit ftalida. Acest compus relaxeaza peretii arterelor, poate imbunatati circulatia sangvina si poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Un mic studiu a constatat ca administrarea de suc de apio a redus tensiunea arteriala sistolica si diastolica la persoanele cu hipertensiune.

 

Consumul de telina Apio poate contribui la reducerea riscului de boala Alzheimer si la gestionarea acesteia

Cercetarile efectuate pe animale sugereaza ca un compus numit DL-3-n-butilftalida obtinut din seminte florii plantei de apio poate stimula procese precum invatarea, gandirea si memoria. Acest extract de seminte este cel mai studiat pentru gestionarea bolilor neurodegenerative, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii la oameni.

Luteolina si apigenina pot oferi, de asemenea, o anumita protectie impotriva anumitor afectiuni cerebrale.

Luteolina, in cadrul unui studiu, a dovedit ca poate reduce inflamatia si poate proteja impotriva neurodegenerarii la animalele cu encefalopatie diabetica, reducand afectarea celulelor creierului si imbunatatind procese precum invatarea si memoria.

Cercetatorii au mai descoperit ca apigenina limiteaza afectarea diferitelor procese ale creierului, putand intarzia si incetini astfel progresia bolii Alzheimer.

 

Consumul de telina Apio poate contribui la reducerea inflamatiei si a simptomelor alergiilor

Un studiu din 2017 a constatat ca luteolina ar putea reduce inflamatia si ca ar putea sa scada raspunsul organismului la anumiti alergeni, la animale. Aceste rezultate trebuie probate si pe subiecti umani.

 

Consumul de telina Apio poate contribui la reducerea simptomelor artritei

Unele studii au aratat ca apigenina ar putea suprima unele simptome ale artritei la soareci. In urma tratamentului cu apigenina, animalele au prezentat un nivel mai scazut de inflamatie si un debut mai intarziat si mai putin sever al artritei, comparativ cu nimalele care nu au primit apigenina.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca apigenina functioneaza prin suprimarea sistemului imunitar, prin intreruperea transportului si semnalizarii celulare care declanseaza inflamatia.

 

Consumul de telina Apio poate contribui la reducerea riscului de dezvoltare si de evolutie al cancerului

Potrivit unei recenzii din 2015, luteolina poate opri dezvoltarea unor tipuri de celule canceroase la rozatoare. Luteolina poate impiedica, de asemenea, celulele canceroase sa invadeze alte zone ale corpului. Mai mult, studiile pe animale sugereaza ca luteolina ar putea reduce efectele toxice ale chimioterapiei asupra organismului.

 

Consumul de telina Apio poate contribui la reducerea si gestionarea nivelului de colesterol ridicat

Un mic studiu a investigat efectele extractului de frunze de apio asupra tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol la animalele cu hipertensiune arteriala indusa. Dupa sapte saptamani grupul tratat cu extract de frunze de apio a prezentat un nivel de colesterol mai scazut.

 

Consumul de telina Apio poate contribui la imbunatatirea fertilitatii

Exista putine cercetari cu privire la impactul direct al consumului de apio asupra fertilitatii. Cu toate acestea, continutul de antioxidanti al telinei poate ajuta la imbunatatirea markerilor fertilitatii masculine. Cercetarile arata ca o dieta bogata in antioxidanti poate avea un impact pozitiv asupra numarului si motilitatii spermatozoizilor, ambele fiind importante pentru fertilitatea masculina.

 

Cum poate fi consumata telina Apio?

Telina Apio poate fi consumata atat cruda, cat si gatita.

Legumele crude contin de obicei mai multi nutrienti decat cele gatite. Gatirea la abur timp de 10 minute poate sa nu afecteze in mod semnificativ continutul de antioxidanti, dar fierberea, da.

Telina Apio se poate asocia cu branza, humus, unt de arahide. Combinarea telinei apio cu castraveti, mar, spanac si lamaie sub forma unui smoothie poate fi o optiune gustoasa si sanatoasa. Apio poate fi adaugat, de asemenea, si in salate, ciorbe, risotto.

Retete sanatoase care contin apio:

- Suc verde

- Smoothie original

- Salata de rata

- Guacamole cu tije de apio

 

 

Care sunt potentialele riscuri si contraindicatii ale telinei Apio?

Telina sau apio contine psoralen, o substanta care cauzeaza sensibilitate la lumina soarelui. In cazuri rare, consumul de cantitati mari de apio sau de telina si alte alimente bogate in psoralen poate creste sensibilitatea pielii la lumina ultravioleta, crescand riscul de dermatita, arsuri solare si fotoimbatranire. Pentru persoanele deosebit de sensibile la psoralen, simpla atingere a alimentelor bogate in psoralen poate provoca iritatii ale pielii.

Unele persoane pot prezenta alergie la apio sau la telina, care poate provoca o serie de simptome, inclusiv reactii cutanate, tulburari digestive si probleme respiratorii. In cazuri rare, poate sa apara anafilaxia ce se manifesta prin reactii alergice ce pot pune viata in pericol. Orice persoana care prezinta oricare dintre urmatoarele simptome de anafilaxie trebuie sa solicite tratament medical urgent:

- respiratie dificila

- urticarie sau umflare a fetei

- senzatie de strangere in gat

- raguseala

- greata, varsaturi sau diaree

- durere abdominala

- batai rapide ale inimii

- tensiune arteriala scazuta

- ameteli sau lesin

- stop cardiac

Telina contine aproximativ 32 mg de sodiu  per tulpina medie (40 g). Persoanele cu probleme cardio-vasculare ar trebui sa tina cont de cantitatea de sodiu consumata, deoarece o dieta bogata in sodiu poate creste tensiunea arteriala si poate provoca retentie de lichide, ambele putand afecta sanatatea.

 

 

Bibliografie:

5 Healthy Benefits of Adding Celery to Your Diet, Healthline official website

Health Benefits of Celery, WebMD official website

Health benefits and risks of celery, Medical News Today official website

Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. doi: 10.1177/2156587217717415. Epub 2017 Jul 13. PMID: 28701046; PMCID: PMC5871295.

Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. doi: 10.1177/2156587217717415. Epub 2017 Jul 13. PMID: 28701046; PMCID: PMC5871295.

Does celery juice have health benefits?, Medical News Today official website

Venigalla M, Gyengesi E, Munch G. Curcumin and Apigenin - novel and promising therapeutics against chronic neuroinflammation in Alzheimer's disease. Neural Regen Res. 2015 Aug;10(8):1181-5. doi: 10.4103/1673-5374.162686. Erratum in: Neural Regen Res. 2015 Dec;10(12):2017. PMID: 26487830; PMCID: PMC4590215.

Xing Li, Yanping Han, Qingyou Zhou, Hongyu Jie, Yi He, Jiaochan Han, Juan He, Yong Jiang, Erwei Sun, Apigenin, a potent suppressor of dendritic cell maturation and migration, protects against collagen-induced arthritis, Journal of Cellular and Mollecular Medicine, Volume20, Issue1,  January 2016, Pages 170-180

Celery Juice: Are There Health Benefits?, WebMD official website

Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Oct;22(4):1029-1034. doi: 10.1177/2156587217717415. Epub 2017 Jul 13. PMID: 28701046; PMCID: PMC5871295.

Yan J, Yang X, He L, Huang Z, Zhu M, Fan L, Li H, Wu L, Yu L, Zhu W. Comprehensive Quality and Bioactive Constituent Analysis of Celery Juice Made from Different Cultivars. Foods. 2022 Sep 6;11(18):2719. doi: 10.3390/foods11182719. PMID: 36140847; PMCID: PMC9498075.

 

Autor: Farmacist Marza Andreea - Simona


Pagina actualizata la data de: 12-03-2024

Produse din categoria Telina Apio

Non-farma (4)

Vezi Politica de confidentialitate date personale