Hormoni (grupa medicament)

Definitie

Hormonii sunt substante chimice care coordoneaza diferite functii metabolice prin transmiterea unor informatii prin sange catre organe precum piele, muschi si alte tesuturi. Aceste informatii sau semnale creeaza un raspuns in organism. 
Hormonii sunt esentiali pentru viata si sanatate.
Oamenii de stiinta au identificat pana acum peste 50 de hormoni in corpul uman.
Hormonii si majoritatea tesuturilor (in principal glandele) care ii creeaza si elibereaza alcatuiesc sistemul endocrin. 

Actiune farmacologica si mecanism de actiune

Hormonii controleaza multe procese corporale diferite:
- Metabolismul
- Homeostazia (echilibrul intern constant), cum ar fi reglarea tensiunii arteriale si a glucozei din sange, echilibrul hidro-electrolitic si temperatura corpului.
- Cresterea si dezvoltarea
- Functia sexuala.
- Reproducerea
- Ciclul somn-veghe
- Starea de spirit

Mecanism de actiune
Hormonii sunt mesageri chimici care afecteaza si gestioneaza sute de procese corporale. Adesea, un proces corporal implica o reactie in lant a mai multor hormoni diferiti.
Un hormon va actiona asupra unei parti a corpului doar daca celulele din tesutul tinta au receptori potriviti care primesc mesajul hormonului. 
Corpul foloseste hormoni pentru doua tipuri de comunicare. 
- Primul tip este comunicarea intre doua glande endocrine: o glanda elibereaza un hormon, care stimuleaza o alta glanda pentru a modifica nivelurile de hormoni pe care ii elibereaza. Un exemplu in acest sens este comunicarea dintre glanda pituitara si tiroida. Glanda pituitara elibereaza hormonul de stimulare al tiroidei (TSH), care determina glanda tiroida sa-si elibereze hormoni, care apoi afecteaza diferite procese din organism.
- Al doilea tip de comunicare este intre o glanda endocrina si un organ tinta. Un exemplu in acest sens este atunci cand pancreasul elibereaza insulina, care apoi actioneaza asupra muschilor si ficatului pentru a ajuta la procesarea glucozei.

Sistemul endocrin
Glandele specializate care alcatuiesc sistemul endocrin produc si elibereaza majoritatea hormonilor din corp. O glanda este un organ care produce una sau mai multe substante, cum ar fi hormoni, sucuri digestive, transpiratie sau lacrimi. Glandele endocrine elibereaza hormoni direct in fluxul sangvin.
Sistemul endocrin este format din urmatoarele glande:
- Hipotalamus
- Glanda pituitara
- Glanda pineala
- Glanda tiroida
- Glande paratiroide
- Glandele suprarenale
- Pancreas
- Ovarele
- Testiculele
Dar nu toate organele si tesuturile care elibereaza hormoni sau substante asemanatoare hormonilor sunt considerate parte a sistemului endocrin. Alte tesuturi ale corpului care elibereaza hormoni sunt:
- Tesutul adipos (tesut adipos).
- Rinichii
- Ficatul
- Intestinul (tractul gastrointestinal).
- Placenta

Hipotalamusul
Hipotalamusul este o regiune mica a creierului care se conecteaza la glanda pituitara prin tulpina pituitara. Elibereaza hormoni care controleaza glanda pituitara.

Hipotalamusul produce urmatorii hormoni:
- Hormonul eliberator de corticotrofina
- Dopamina
- Hormonul eliberator de gonadotrofine
- Hormonul de eliberare a hormonului de crestere
- Oxitocina (hipotalamusul produce oxitocina, dar glanda pituitara o stocheaza si o elibereaza).
- Somatostatina
- Hormonul de eliberare a tirotropinei

Glanda pituitara (Hipofiza)
Glanda pituitara este o glanda de marimea unui bob de mazare ce se gaseste la baza creierului, in spatele nasului, direct sub hipotalamus. Este format din doi lobi: lobul posterior (hipofiza posterioara) si lobul anterior (hipofiza anterioara). Glanda pituitara elibereaza hormoni, dintre care majoritatea controleaza functiile altor glande endocrine.
Hipofiza anterioara produce si elibereaza urmatorii sase hormoni:
- Hormonul adrenocorticotrop (ACTH sau corticotropina)
- Hormonul foliculostimulant (FSH)
- Hormonul de crestere (GH)
- Hormonul luteinizant (LH)
- Prolactina
- Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH)

Hormonul de crestere (GH) este o proteina care stimuleaza cresterea oaselor, muschilor si a altor organe prin activarea sintezei proteinelor. Acest hormon influenteaza inaltimea. 
Hormonul de stimulare al tiroidei (TSH), sau tirotropina, face ca celulele glandulare ale tiroidei sa secrete hormonul tiroidian. Cand exista o hipersecretie de hormon de stimulare a tiroidei, glanda tiroida se mareste si secreta prea multi hormoni tiroidieni.
Hormonul adrenocorticotrop reactioneaza cu situsurile receptorilor din cortexul glandei suprarenale pentru a stimula secretia de hormoni corticali, in special cortizol.
Hormonii gonadotropi (FSH si LH) au afinitate pentru situsurile receptorilor din gonade, sau ovare si testicule, pentru a regla dezvoltarea, cresterea si functionarea acestor organe.
Hormonul prolactinic (prolactina) promoveaza dezvoltarea tesutului glandular de la nivelul sanilor femeii in timpul sarcinii si stimuleaza productia de lapte dupa nasterea copilului.

Hipofiza posterioara elibereaza urmatorii hormoni:
- Hormon antidiuretic (ADH sau vasopresina)
- Oxitocina

Hormonul antidiuretic (ADH) favorizeaza reabsorbtia apei de catre tubii renali, rezultatul fiindreducerea urinarii. Acest mecanism conserva apa pentru organism. Cantitati insuficiente de hormon antidiuretic provoaca pierderi excesive de apa in urina.
Oxitocina determina contractia muschiului neted din peretele uterului. De asemenea, stimuleaza ejectia laptelui din sanul care alapteaza.

Glanda pineala

Glanda pineala este o glanda foarte mica din creier, care se afla sub partea din spate a corpului calos (fibre nervoase care leaga cele doua parti ale creierului). Elibereaza hormonul melatonina, care ajuta la controlul ciclului somn-veghe.

Glanda pineala este formata din portiuni de neuroni, celule neurogliale si celule secretoare specializate numite pinealocite. Pinealocitele sintetizeaza hormonul melatonina si il secreta direct in lichidul cefalorahidian, care il conduce in sange. Melatonina afecteaza dezvoltarea reproductiva si ciclurile fiziologice somn-veghe.

Glanda tiroida
Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Sarcina principala a tiroidei este de a controla viteza metabolismului (ritmul metabolic), care este procesul prin care corpul  transforma alimentele consumate in energie.
Tiroida  elibereaza urmatorii hormoni:
- Tiroxina (T4).
- Triiodotironina (T3).
- Triiodotironina inversa (RT3).
- Calcitonina.
Tiroxina si triiodotironina sunt adesea numite ,,hormoni tiroidieni".

Aproximativ 95% din hormonul tiroidian activ este tiroxina, iar cea mai mare parte din restul de 5% este triiodotironina. Ambele necesita iod pentru sinteza lor. Daca exista o deficienta de iod, tiroida nu poate produce suficient hormon. Acest lucru stimuleaza hipofiza anterioara sa secrete hormonul de stimulare a tiroidei, ceea ce face ca glanda tiroida sa creasca in dimensiune intr-o incercare zadarnica de a produce mai multi hormoni. Dar nu poate produce mai multi hormoni pentru ca nu are materia prima necesara, iodul. Acest tip de marire a tiroidei se numeste gusa simpla sau gusa cu deficit de iod.
Calcitonina este secretata de celulele parafoliculare ale glandei tiroide. Acest hormon se opune actiunii glandelor paratiroide prin reducerea nivelului de calciu din sange. Daca calciul din sange devine prea mare, calcitonina este secretata pana cand nivelul ionilor de calciu scade la normal.

Glandele paratiroide
Majoritatea oamenilor au patru glande paratiroide de marimea unui bob de mazare situate in spatele glandei tiroide . Uneori, glandele paratiroide pot fi situate de-a lungul esofagului sau la nivelul pieptului. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de glande paratiroide ectopice (intr-un loc anormal).
Principala sarcina a glandelor paratiroide este sa elibereze hormonul paratiroidiansau parathormonul (PTH), care este responsabil pentru echilibrul calciului din sange si oase.

Glandele suprarenale
Glandele suprarenale, sunt glande mici, in forma de triunghi, care sunt situate deasupra fiecaruia dintre cei doi rinichi.
Glandele suprarenale produc urmatorii hormoni:
- Cortizolul
- Aldosteron
- DHEA si androgeni
- Adrenalina (epinefrina)
- Noradrenalina (norepinefrina)

Hormonii cortexului suprarenal
Cortexul suprarenal este format din trei regiuni diferite, fiecare regiune producand un grup sau un tip diferit de hormoni. Din punct de vedere chimic, toti hormonii corticali sunt steroizi.
Mineralocorticoizii sunt secretati de regiunea exterioara a cortexului suprarenal. Principalul mineralocorticoid este aldosteronul, care actioneaza pentru a conserva ionii de sodiu si apa in organism. Glucocorticoizii sunt secretati de regiunea mijlocie a cortexului suprarenal. Principalul glucocorticoid este cortizolul, care creste nivelul de glucoza din sange.
Al treilea grup de steroizi secretati de cortexul suprarenal este gonadocorticoizii sau hormonii sexuali. Acestea sunt secretate de regiunea cea mai interioara. Hormonii masculini, androgenii, si hormonii feminini, estrogenii, sunt secretati in cantitati minime la ambele sexe de catre cortexul suprarenal, dar efectul lor este de obicei mascat de hormonii din testicule si ovare. 
Hormonii medulei suprarenale
Medula suprarenala se dezvolta din tesutul neural si secreta doi hormoni, epinefrina (adrenalina) si norepinefrina (noradrenalina). Acesti doi hormoni sunt secretati ca raspuns la stimularea nervului simpatic, in special in situatiile stresante. 

Pancreasul
Pancreasul este un organ situat in partea posterioara a abdomenului. Face parte din sistemul digestiv si sistemul endocrin.
In pancreas se produc urmatorii hormoni:
- Insulina
- Glucagon

Celulele alfa din insulele pancreatice secreta hormonul glucagon ca raspuns la o concentratie scazuta de glucoza in sange. 
Celulele beta din insulele pancreatice secreta hormonul insulina ca raspuns la o concentratie mare de glucoza in sange.

Ovarele
Ovarele sunt situate pe ambele parti ale uterului sub orificiul trompelor uterine. Ovarele produc urmatorii hormoni:
- Estrogen
- Progesteron
- Testosteron

Estrogenul si progesteronul contribuie la dezvoltarea si functionarea organelor reproductive feminine si a caracteristicilor sexuale. La debutul pubertatii, estrogenii controleaza:
- Dezvoltarea sanilor
- Distributia grasimii evidentiata in solduri, picioare si san
- Maturizarea organelor de reproducere, cum ar fi uterul si vaginul
Progesteronul determina ingrosarea mucoasei uterului in pregatirea pentru sarcina. Impreuna, progesteronul si estrogenii sunt responsabili pentru modificarile care apar in uter in timpul ciclului menstrual feminin.

Testiculele
Testiculele fac parte din sistemul reproductiv masculin si produc spermatozoizi si hormonul testosteron. Testosteronul este principalul hormon androgen produs de testicule. O cantitate mica este, de asemenea, produsa de cortexul suprarenal. Productia de testosteron incepe in timpul dezvoltarii fetale, continua pentru o perioada scurta de timp dupa nastere, aproape inceteaza in timpul copilariei si apoi productia se reia la pubertate. Acest hormon steroid este responsabil pentru:
- Cresterea si dezvoltarea structurilor reproductive masculine
- Cresterea scheletica si musculara
- Marirea laringelui insotita de modificari ale vocii
- Cresterea si distributia parului corporal
- Cresterea apetitului sexual masculin

Timusul

Timusul este o glanda localizata la nivelul sternului, intre plamani. Timozina, produsa de  timus, joaca un rol important in dezvoltarea sistemului imunitar al organismului.

Tesut adipos (tesut adipos)
Tesutul adipos este de fapt constituit din grasime corporala. Este situat pe tot corpul, inclusiv sub piele, in jurul organelor interne, intre muschi, in maduva osoasa si tesutul mamar.
Tesutul adipos produce si elibereaza urmatorii hormoni:
- Leptina
- Adiponectina.
- Inhibitor-1 al activatorului de plasminogen.
- Estrogen
- Angiotensina

Rinichi
Rinichii sunt doua organe in forma de bob de fasole care filtreaza sangele. Ei fac parte din sistemul urinar, dar produc si hormoni:
- Eritropoietina
- Renina
- Forma activa a vitaminei D (vitamina D nu este de fapt o vitamina - este un prohormon, care este o substanta pe care corpul o transforma intr-un hormon).

Ficatul
Ficatul este un organ si o glanda esentiala, care indeplineste sute de functii necesare pentru a mentine viata. Este considerat parte a sistemului digestiv, dar produce si hormoni, printre care:
- Factorul de crestere asemanator insulinei 1 (IGF-1).
- Angiotensinogen

Intestinul (tractul gastrointestinal)
Oamenii de stiinta studiaza in prezent hormonii pe care ii produce intestinul si efectele acestora. Acesti hormoni includ:
- Grelina
- Somatostatina
- Peptida 1 asemanatoare glucagonului (GLP-1)

Placenta
Placenta este un organ temporar care se dezvolta in uter in timpul sarcinii. Ofera oxigen si substante nutritive fatului nenascut. Placenta produce estrogen si progesteron pentru a mentine sarcina.

Indicatiile terapeutice ale hormonilor

Zeci de afectiuni medicale sunt cauzate de probleme hormonale. Aceste probleme sunt cauzate fie de exces hormonal, fie de deficit hormonal. Aceste dezechilibre necesita adesea tratament. Unele dintre cele mai frecvente afectiuni legate de hormoni includ:
- Diabetul, inclusiv diabetul de tip 2, diabetul de tip 1 si diabetul gestational
- Boala tiroidiana, inclusiv hipotiroidismul (nivel scazut al hormonilor tiroidieni) si hipertiroidismul (niveluri ridicate ale hormonilor tiroidieni)
- Menstruatie neregulata (perioade), cauzata de sindromul ovarului polichistic (SOP)
- amenoree si anovulatie
- Infertilitate feminina
- Infertilitate masculina - mai precis, niveluri scazute de testosteron (hipogonadism)
- Obezitatea
Alte cauze ale afectiunilor hormonale:
- Tumori, adenoame sau alte excrescente
- Deteriorarea sau vatamarea unei glande endocrine
- Conditii autoimune
- Mutatii genetice ereditare (modificari) care cauzeaza probleme cu structura si/sau functia unei glande endocrine

Bibliografie:

Hormones, Cleveland Clinic official website

Endocrine Glands & Their Hormones, National Cancer Institute, cancer.gov official website

Hormones, Medline Plus official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 03-10-2022

Medicamente din categoria Hormoni

Medicamente(30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale