Afectiuni oncologice (Cancer) (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul?

Afectiunile oncologice sau cancerul reprezinta un termen generic pentru un grup mare de boli care pot afecta orice parte a corpului. Alti termeni folositi sunt tumori maligne sau neoplasme. O caracteristica definitorie a cancerului este inmultirea rapida a celulelor anormale care cresc dincolo de limitele lor obisnuite si care apoi pot invada partile adiacente ale corpului si se pot raspandi si la alte organe. Acest din urma proces este denumit metastaza. Metastazele raspandite sunt cauza principala de deces prin cancer.

Care sunt statisticile in ceea ce priveste cancerul?

Cancerul este principala cauza de deces la nivel mondial, reprezentand aproape 10 milioane de decese in 2020. Cele mai frecvente in 2020 (in ceea ce priveste cazurile noi de cancer) au fost:
- san (2,26 milioane de cazuri);
- plamani (2,21 milioane de cazuri);
- colon si rect (1,93 milioane de cazuri);
- prostata (1,41 milioane de cazuri);
- piele (non-melanom) (1,20 milioane de cazuri); si
- stomac (1,09 milioane de cazuri).
Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer in 2020 au fost:
- plamani (1,80 milioane decese);
- colon si rect (916 000 de decese);
- ficat (830 000 decese);
- stomac (769 000 de decese); si
- san (685 000 decese).
In fiecare an, aproximativ 400 000 de copii dezvolta cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer variaza de la o tara la alta. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent in 23 de tari.

Ce cauzeaza cancerul?

Cancerul apare din transformarea celulelor normale in celule tumorale intr-un proces ce decurge in mai multe etape care, in general, progreseaza de la o leziune precanceroasa la o tumora maligna. Aceste modificari sunt rezultatul interactiunii dintre factorii genetici ai unei persoane si trei categorii de agenti externi, inclusiv:
substante cancerigene fizice, cum ar fi radiatiile ultraviolete si ionizante;
- substante cancerigene chimice, cum ar fi azbest, componente ale fumului de tutun, alcool, aflatoxina (un contaminant alimentar) si arsen (un contaminant al apei de baut)
- substante cancerigene biologice, cum ar fi infectiile cauzate de anumiti virusi, bacterii sau paraziti.
OMS, prin agentia sa de cercetare a cancerului, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC), mentine o clasificare a agentilor care cauzeaza cancerul.
Incidenta cancerului creste dramatic odata cu varsta, cel mai probabil din cauza cumularii riscurilor pentru anumite tipuri de cancer care cresc odata cu varsta. Mecanismele de reparare celulara tind sa fie mai putin eficiente pe masura ce o persoana imbatraneste.

Care sunt factorii de risc pentru cancer?

- Consumul de tutun
- Consumul de alcool
- Alimentatia nesanatoasa 
- Inactivitatea fizica 
- Poluarea aerului 
Unele infectii cronice sunt factori de risc pentru cancer, acest lucru fiind o problema speciala in tarile cu venituri mici si medii. Aproximativ 13% dintre cancerele diagnosticate in 2018 la nivel global au fost atribuite infectiilor carcinogene, inclusiv Helicobacter pylori, virusul papiloma uman (HPV), virusul hepatitei B, virusul hepatitei C si virusul Epstein-Barr.
Virusurile hepatitei B si C si unele tipuri de HPV cresc riscul de cancer de ficat si, respectiv, de col uterin. Infectia cu HIV creste riscul de a dezvolta cancer de col uterin de sase ori si creste substantial riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, cum ar fi sarcomul Kaposi.

Care sunt masurile de preventie ce pot fi aplicate in cazul cancerului?

Intre 30 si 50% dintre cancere pot fi prevenite in prezent prin evitarea factorilor de risc si prin implementarea strategiilor de preventie existente bazate pe dovezi stiintifice. Prevalenta cancerului in populatie poate fi redusa si prin detectarea precoce a cancerului si prin tratamentul si ingrijirea adecvata a pacientilor care dezvolta cancer. Multe tipuri de cancer au sanse mari de vindecare daca sunt diagnosticate precoce si tratate corespunzator.

Riscul de cancer poate fi redus prin:
- stoparea fumatului
- mentinerea unei greutati corporale sanatoase;
- o alimentatie sanatoasa, inclusiv fructe si legume;
- desfasurarea activitatii fizice in mod regulat;
- evitarea sau reducerea consumului de alcool;
- vaccinare impotriva HPV si hepatitei B daca apartineti unui grup pentru care se recomanda vaccinarea;
- evitarea expunerii la radiatii ultraviolete (care rezulta in primul rand din expunerea la soare si a aparatelor de bronzat artificial) si/sau utilizarea masurilor de protectie solara;
- asigurarea utilizarii sigure si adecvate a radiatiilor in ingrijirea sanatatii (in scopuri diagnostice si terapeutice);
- minimizarea expunerii profesionale la radiatii ionizante; 
- reducerea expunerii la poluarea aerului exterior si la poluarea aerului din interior, inclusiv radonul (un gaz radioactiv produs din degradarea naturala a uraniului, care se poate acumula in cladiri - case, scoli si locuri de munca).

Cum poate fi diagnosticat cancerul?

Mortalitatea prin cancer este redusa atunci cand cazurile sunt detectate si tratate precoce. Exista doua componente ale depistarii precoce: diagnosticul precoce si screeningul.

Diagnosticul precoce
Cand este identificat devreme, cancerul are mai multe sanse sa raspunda la tratament si poate duce la o probabilitate mai mare de supravietuire cu o morbiditate mai mica, precum si la un tratament mai putin costisitor. Se pot face imbunatatiri semnificative in viata pacientilor cu cancer prin detectarea precoce a cancerului si evitarea intarzierilor in ingrijire.

Diagnosticul precoce consta din trei componente:
- fiind constienti de simptomele diferitelor forme de cancer si de importanta solicitarii de asistenta medicala atunci cand se constata ceva anormal

- acces la servicii de evaluare clinica si diagnosticare si trimitere in timp util catre serviciile de tratament.
Diagnosticul precoce al cancerelor simptomatice este relevant in toate situatiile si in majoritatea cancerelor. Programele de cancer ar trebui sa fie concepute pentru a reduce intarzierile si barierele catre diagnostic, tratament si ingrijire.

Screening
Screening-ul urmareste identificarea unui anumit cancer sau precancer inainte ca acestia sa dezvolte simptome. Atunci cand sunt identificate anomalii in timpul screening-ului, ar trebui sa fie recomandate teste suplimentare pentru a stabili un diagnostic definitiv, precum si trimiterea catre tratament daca se dovedeste a fi vorba de cancer.
Programele de screening sunt eficiente pentru unele, dar nu pentru toate tipurile de cancer si, in general, sunt mult mai complexe si consumatoare de resurse decat diagnosticarea precoce, deoarece necesita echipament special si personal dedicat. Chiar si atunci cand sunt stabilite programe de screening, programele de diagnosticare precoce sunt inca necesare pentru a identifica acele cazuri de cancer care apar la persoanele care nu indeplinesc criteriile privind varsta sau factorii de risc pentru screening.
Selectia pacientilor pentru programele de screening se bazeaza pe varsta si factori de risc pentru a evita studiile fals pozitive excesive.
Exemple de metode de screening sunt:
- Testul HPV (inclusiv testul ADN HPV si ARNm), ca modalitate preferata pentru screeningul cancerului de col uterin; 
- Screening-ul mamografic pentru cancerul de san si pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 50 si 69 de ani care locuiesc in medii cu sisteme de sanatate puternice sau relativ puternice.
Asigurarea calitatii este necesara atat pentru programele de screening, cat si pentru cele de diagnosticare precoce.

In ce consta tratamentul pentru cancer?

Un diagnostic corect de cancer este esential pentru un tratament adecvat si eficient, deoarece fiecare tip de cancer necesita un regim de tratament specific. Tratamentul include de obicei interventii chirurgicale, radioterapie si/sau terapie sistemica (chimioterapia, tratamente hormonale, terapii biologice tintite). Selectarea corecta a unui regim de tratament ia in considerare atat cancerul, cat si persoana care este tratata. Finalizarea protocolului de tratament intr-o perioada de timp definita este importanta pentru a obtine rezultatul terapeutic prezis.
Determinarea scopurilor tratamentului este un prim pas important. Scopul principal este, in general, de a vindeca cancerul sau de a prelungi considerabil viata. Imbunatatirea calitatii vietii pacientului este, de asemenea, un obiectiv important. Acest lucru poate fi realizat prin sprijinul pentru bunastarea fizica, psihosociala si spirituala a pacientului si ingrijiri paliative in stadiile terminale ale cancerului.
Unele dintre cele mai comune tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, cancerul de col uterin, cancerul oral si cancerul colorectal, au probabilitati mari de vindecare atunci cand sunt detectate devreme si tratate conform celor mai bune practici.
Exista, totusi, o variatie semnificativa a disponibilitatii tratamentului intre tarile cu niveluri de venit diferite; Se pare ca un tratament cuprinzator este disponibil in mai mult de 90% din tarile cu venituri mari, dar in mai putin de 15% din tarile cu venituri mici.

Ingrijire paliativa
Ingrijirea paliativa este un tratament pentru a ameliora, mai degraba decat a vindeca, simptomele si suferinta cauzate de cancer si pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor si a familiilor acestora. Ingrijirile paliative pot ajuta oamenii sa traiasca mai confortabil. Este necesar in special in locurile cu o proportie mare de pacienti in stadii avansate de cancer, unde exista sanse mici de vindecare.
Ameliorarea problemelor fizice, psihosociale si spirituale prin ingrijire paliativa este posibila pentru mai mult de 90% dintre pacientii cu stadii avansate de cancer.
Accesul imbunatatit la morfina orala este recomandat cu tarie pentru tratamentul durerilor canceroase moderate pana la severe, suferite de peste 80% dintre persoanele cu cancer in faza terminala.

Bibliografie:

Cancer, NHS official website

Cancer, World Health Organization official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 12-12-2022

Medicamente din categoria Afectiuni oncologice (Cancer)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale