Cancerul de piele (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele reprezinta o cresterea necontrolata a celulelor anormale din epiderma, stratul exterior al pielii. La nivel celular, au loc mutatii ce conduc la procesul de inmultire rapida si la formarea tumorilor maligne de la nivelul pielii.

 

Care sunt principalele tipuri de cancer de piele?

Principalele tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase, melanomul si carcinomul cu celule Merkel. Aceste tipuri de cancer poarta o anumita denumire in functie de tipul de celula la nivelul careia debuteaza afectiunea.

Carcinomul bazocelular

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Se poate prezenta sub forma unei umflaturi de culoare rozalie, asemanatoare unei perle sau ca o pata pe piele. Carcinomul bazocelular apare cel mai adesea pe zonele pielii care sunt expuse la soare, cum ar fi capul, gatul si bratele. Se crede ca majoritatea carcinoamelor bazocelulare sunt cauzate de expunerea pe termen lung la radiatiile ultraviolete. Evitarea soarelui si utilizarea protectiei solare poate ajuta la protejarea impotriva carcinomului bazocelular.

Carcinom cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase este un tip frecvent de cancer al pielii care debuteaza la nivelul celulelor scuamoase. Celulele scuamoase formeaza straturile mijlocii si exterioare ale pielii. Carcinomul cu celule scuamoase, de obicei, nu pune viata in pericol, insa raspandirea acestuia la nivelul altor organe poate avea consecinte grave.
Majoritatea carcinoamelor cu celule scuamoase ale pielii sunt cauzate de radiatia ultravioleta. Protejarea pielii de lumina UV poate ajuta la reducerea riscului de carcinom cu celule scuamoase al pielii si a altor forme de cancer de piele.
Carcinoamele cu celule scuamoase pot fi localizate oriunde pe piele. La persoanele care sufera usor arsuri solare, acest tip de cancer poate sa apara in zonele respective. Carcinomul cu celule scuamoase tinde sa se formeze pe pielea care este expusa frecvent la soare, cum ar fi marginea urechii, fetei, gatului, bratelor, pieptului si spatelui. Este al doilea cel mai frecvent tip de cancer de piele. Adesea arata ca o umflatura rosie, pete solzoase sau ca o rana care se vindeca si apoi se redeschide. Acesta se poate dezvolta adanc in piele, provocand uneori desfigurare. 
Unele persoane dezvolta pete uscate, solzoase pe piele numite keratoze actinice. Acestea reprezinta cresteri precanceroase ale pielii care se pot transforma carcinom cu celule scuamoase. Keratoza actinica poate sa se formeaza de obicei pe pielea care este expusa mult la soare, cum ar fi capul, gatul, mainile si antebratele.

Meanomul

Melanomul este un tip de cancer de piele care debuteaza la nivelul melanoitelor, celulele care produc pigmentul melanina ce confera nuanta pielii. Melanomul debuteaza de obicei pe zonele de piele care sunt expuse adesea la soare: brate, spate, fata si picioare. Melanomul se poate forma si la nivelul musoaselor, la nivelul ochilor, nasului sau gatului. Majoritatea melanoamelor sunt cauzate de expunerea la lumina ultravioleta. Limitarea expunerii la lumina UV poate ajuta la reducerea riscului de melanom.

Carcinomul cu celule Merkel

Carcinomul cu celule Merkel este un tip de cancer de piele rar si agresiv. Aceste tumori apar de obicei ca leziuni ferme, nedureroase sau ca noduli pe o zona expusa la soare (in aproximativ jumatate din cazuri se dezvolta pe cap si pe gat si frecvent pe pleoape).
Aceasta forma de cancer este asociata de obicei cu un virus numit poliomavirusul celulelor Merkel. Acesta apare cel mai adesea pe zonele expuse la soare la persoanele cu pielea deschisa la culoare si cu varsta de peste 50 de ani. Carcinomul cu celule Merkel prezinta un risc ridicat de recidiva si metastazare in intregul corp, astfel incat detectarea si tratamentul precoce sunt foarte importante.

 


Care sunt cauzele cancerului de piele?

Principala cauza a cancerului de piele este radiatia ultravioleta provenita de la razele solare sau de la solarele pentru bronzare. Razele ultraviolete dauneaza ADN-ului pielii, provocand formarea unor celule anormale. Aceste celule anormale se divid rapid intr-un mod dezorganizat, formand o masa de celule canceroase numita tumoare.

 

Care sunt semnele si simptomele cancerului de piele?

Cel mai frecvent semn de avertizare al cancerului de piele este o modificare a aspectului pielii, fie o formatiune noua la nivelul pielii sau o modificare sau o crestere a unei alunite deja existente.

Simptomele cancerului de piele includ:
- O alunita noua sau o alunita care se schimba in dimensiune, forma sau culoare sau care sangereaza
- O formatiune cu aspect iesit in relief, sidefat sau ca de ceara pe fata, urechi sau gat
- O pata sau o umflatura plata, de culoare roz, rosu sau maro
-  Zone ale pielii care arata ca cicatrici
- Rani care formeaza crusta sau care sangereaza des
- O rana care nu se vindeca sau care se vindeca, dar reapare
- O leziune aspra, solzoasa, care ar putea provoca mancarime, sangerare sau care poate forma crusta

 

Cum arata cancerul de piele?

Cancerul de piele poate arata diferit in functie de tipul acestuia. 

Regula ABCDE specifica anumite aspecte la care este important sa se acorde o atentie deosebita:

Asimetrie (Asimetry): forma neregulata
Chenar (Border) : margini neclare sau neregulate
Culoare (Color): alunita colorata in mai multe nuante sau culori
Diametru (Diameter): Diametru mai mare de 6 milimetri
Evolutie (Evolution): marire, schimbarea formei, culoare sau dimensiune. (Acesta este cel mai important semn.)

 

 

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de piele?

Inainte de varsta de 50 de ani, cancerul de piele este mai frecvent la femei, iar dupa varsta de 50 de ani, acesta este mai frecvent la barbati. Desi oricine poate dezvolta cancer de piele, exista un risc crescut daca:
- se petrece o perioada considerabila de timp lucrand in soare
- pielea este sensibila la soare sau exista un istoric de arsuri solare
- este prezent un climat insorit sau de mare altitudine
- este practicat frecvent bronzatul la solar
- persoana are ochii deschisi la culoare, par blond sau roscat si pielea deschisa la culoare sau pistruata
- exista mai multe alunite sau alunite cu o forma neregulata
- persoana prezinta keratoza actinica 
- exista antecedente familiale de cancer de piele
- persoana a suferit un transplant de organe
- se administreaza medicatie imunosupresoare
- persoana a fost expusa la terapia cu lumina UV pentru tratarea afectiunilor pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul

 

 

Cum este diagnosticat cancerul de piele?

In scopul stabilirii diagnosticului, un medic dermatolog va efectua un examen fizic, va analiza simptomele si istoricul medical. Daca medicul suspecteaza cancer de piele, acesta poate efectua o biopsie in vederea efectuarii analizei de laborator.

 

 

Care sunt stadiile cancerului de piele?

Stadializarea melanomului este diferita de stadializarea cancerelor de piele non-melanom care debuteaza in celulele bazale sau scuamoase.

Stadializarea melanomului
Etapa 0 (melanomul in situ): melanomul se afla doar in stratul superior al pielii
Etapa I: melanomul are un risc scazut si nu exista dovezi ca s-a raspandit
Etapa II: melanomul are unele caracteristici care indica faptul ca este probabil sa revina, dar nu exista dovezi de raspandire
Etapa III: melanomul s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere sau la pielea din apropiere
Etapa IV: melanomul s-a raspandit la ganglionii limfatici mai indepartati sau la piele sau s-a raspandit la organele interne

Stadializarea non-melanomului
Etapa 0: Cancerul este localizat doar in stratul superior al pielii
Etapa I: Cancerul este localizat in straturile superioare si mijlocii ale pielii
Etapa II : Cancerul este localizat in straturile superioare si mijlocii ale pielii si poate viza si nervii sau straturile mai profunde ale pielii
Etapa III: Cancerul s-a raspandit dincolo de piele pana la ganglionii limfatici
Etapa IIIV : Cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului si in organe

 

Care este tratamentul cancerului de piele?

Tratamentul depinde de stadiul cancerului. Uneori, prin intermediul biopsiei poate fi indepartat tot tesutul canceros daca acesta este de dimensiuni reduse si limitat la suprafata pielii. Alte tratamente uzuale pentru cancerul de piele, utilizate singure sau in asociere, includ:
- Crioterapia : utilizarea de azot lichid pentru a ingheta leziunea canceroasa
- Chirurgie prin excizie: indepartarea tumorii si a pielii sanatoase din jur pentru a evita prezenta unor celule canceroase restante
- Chirurgie Mohs: indepartarea exclusiva a tesutului bolnav, salvand cat mai mult tesut normal din jur. Medicii folosesc aceasta procedura pentru a trata cancerele bazocelulare si scuamoase si, uneori, alte tipuri de cancere de piele care se dezvolta in apropierea zonelor sensibile sau importante din punct de vedere cosmetic, cum ar fi pleoapele, urechile, buzele, fruntea, scalpul, degetele sau zona genitala.
- Chiuretaj si electrodesicare: utilizarea unui instrument cu o margine ascutita sau bucla pentru a indeparta celulele canceroase pe masura ce tumora este exfoliata. Apoi, se foloseste un ac electric pentru a distruge orice celule canceroase ramasa. 
- Chimioterapia: utilizarea de medicamente chimioterapice pentru a eradica celulele canceroase. Medicamentele anticanceroase pot fi aplicate direct pe piele (chimioterapia topica) cand cancerele sunt limitate la stratul superior al pielii sau pot fi administrate sub forma de pastile sau intravenos daca cancerul s-a raspandit in alte parti ale corpului.
- Imunoterapie: utilizarea medicamentelor pentru a stimula sistemul imunitar sa ucida celulele canceroase.
- Terapie cu radiatii: utilizarea radiatiilor pentru a ucide celulele canceroase sau pentru a le impiedica sa creasca si sa se divizeze.
- Terapie fotodinamica: utilizarea unor medicamente care se activeaza cu o lumina fluorescenta albastra sau rosie. Aceasta terapie distruge celulele precanceroase.

 

Cum poate fi prevenit cancerul de piele?

Exista anumite masuri care pot sa reduca riscul de a dezvolta cancer de piele:

Utilizarea unei protectii solare cu spectru larg, cu SPF 30 sau mai mult. Cremele de protectie solara cu spectru larg protejeaza atat impotriva razelor UV-B, cat si impotriva razelor UV-A. Aceasta se aplica cu 30 de minute inainte de a iesi in aer liber, in fiecare zi, chiar si in zilele innorate si in lunile de iarna.
- Purtarea palariilor cu boruri largi pentru a proteja fata si urechile.
- Purtarea camasilor si pantalonilor cu maneci lungi pentru a proteja bratele si picioarele. 
- Utilizarea unor ochelari de soare care blocheaza atat razele UV-B, cat si UV-A.
- Utilizarea unui balsam de buze cu protectie solara.
- Evitarea soarelui intre orele 10:00 si 16:00.

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul esofagian

- Cancerul osos

- Cancerul pancreatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 

Bibliografie:

Skin cancer, Mayo Clinic official website
Basal cell carcinoma, Mayo Clinic official website
Melanoma, Mayo Clinic official website
Squamous cell carcinoma of the skin , Mayo Clinic official website
Skin Cancer, Skin Cancer Foundation official website
Skin Cancer, American Cancer Society official website
Types of skin cancer, Cancer Research UK official website
Types of skin cancer, American Academy of Dermatology Association
Skin Cancer, Cleveland Clinic official website
Skin Cancer (Including Melanoma)--Patient Version, National Institute of Cancer official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul de piele

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale