Cancerul osos (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul osos?

Cancerul osos se poate referi atat la cancerul osos primar, cat si la cancerul osos secundar. Cancerul osos primar este cancerul care debuteaza la nivelul structurilor osoase. Cancerul osos secundar (metastatic) se refera la un tip de cancer care a debutat in alta parte a corpului si s-a raspandit la structurile osoase din organism.
Exista mai mult de 30 de tipuri diferite de cancer osos primar. Denumit si sarcom osos, cele mai frecvente tipuri includ:
- osteosarcomul - debuteaza in celulele care formeaza tesutul osos
- condrosarcom- debuteaza in celulele care formeaza cartilajul
- Sarcomul Ewing - afecteaza celulele osoase sau tesuturile moi care se inmultesc rapid.
Unele tipuri de cancer afecteaza tesutul moale din jurul oaselor si acestea sunt cunoscute sub numele de sarcoame ale tesuturilor moi si pot fi tratate diferit. 
Cancerele osoase sunt rare. Desi se pot dezvolta la orice varsta, ele sunt mai frecvente la copii, adolescenti si adulti tineri.

 

Care sunt principalele tipuri de cancer osos?

Exista patru tipuri de cancer osos primar:
- Osteosarcom: Cel mai frecvent tip de cancer osos, osteosarcomul se dezvolta in celulele care formeaza tesut osos nou. Poate debuta in orice os, dar debuteaza de obicei la capetele oaselor mari, cum ar fi oasele bratelor si a picioarelor. Medicii diagnosticheaza cel mai frecvent osteosarcomul la copii si adolescenti.
- Sarcomul Ewing: Numit dupa medicul care a descris pentru prima data acest tip de cancer osos, sarcomul Ewing include multe tumori diferite care prezinta caracteristici similare.  Se crede ca acesta debuteaza in aceleasi tipuri de celule. Aceste tumori se pot forma in oase si in tesuturile moi din jurul osului. Sarcomul Ewing este localizat cel mai frecvent la nivelul soldului, coastelor si omoplatilor sau la nivelul oaselor lungi.
- Condrosarcomul: Condrosarcomul debuteaza la nivelul cartilajului. Cartilajul este un tesut conjunctiv moale care permite contactul si miscarea oaselor si articulatiilor. Acest cancer se formeaza de obicei la nivelul oaselor bratelor, picioarelor sau pelvisului. Spre deosebire de osteosarcom si sarcomul Ewing, condrosarcomul apare mai frecvent la adulti decat la persoanele mai tinere.
- Cordomul: Aceasta tumoare rara debuteaza in oasele coloanei vertebrale (de obicei la baza coloanei vertebrale sau la baza craniului). Ca si condrosarcomul, cordomul apare cel mai adesea la adultii in varsta. Barbatii prezinta un risc mai mare decat femeile de a dezvolta acest tip de cancer osos.

 

Care sunt stadiile cancerului osos?

Stadializarea este determinata de dimensiunea si localizarea tumorii si de gradul de metastazare al acesteia. Cancerul osos primar este clasificat in patru stadii:
Etapa 1: Celulele canceroase sunt localizate la nivelul unei singure zone.
Etapa 2: Celulele canceroase sunt localizate la nivelul unei singure zone, dar tumora este cu grad inalt de risc.
Etapa 3: Tumoarea este cu grad inalt de risc si cancerul s-a raspandit in alte zone din acelasi os.
Etapa 4: Cancerul s-a raspandit de la os si in alte zone ale corpului.

 

Care sunt cauzele cancerului osos?

Cercetatorii au identificat anumiti factori de risc pentru cancerul osos, dar adesea nu este clar cum acesti factori ar putea conduce la cancerul osos. Cercetarile sunt in curs de desfasurare pentru a afla mai multe despre cauzele acestor tipuri de cancer.
Anumite modificari ale ADN-ului din celulele osoase pot determina aparitia cancerului osos. Cancerele pot fi cauzate, de asemenea, si de mutatii genetice (defecte genetice).Unele persoane mostenesc mutatiile genetice de la un parinte. Dar modificarile genice care duc la cancer osos sunt de obicei dobandite in timpul vietii, mai frecvent decat mostenite de la un parinte. Aceste modificari rezulta uneori din factori precum expunerea la radiatii, dar cele mai multe dintre aceste modificari sunt probabil doar evenimente aleatorii care se intampla uneori in interiorul unei celule, fara a avea o cauza exterioara. 

 

Care sunt simptomele comune ale cancerului osos?

Unele persoane prezinta ca si simptom principal un nodul nedureros. 
Cele mai frecvente semne si simptome ale cancerului osos includ:
- durere (de obicei mai accentuata noaptea)
- tumefiere in zona localizarii tumorii
- dificultate la deplasare
- senzatie de oboseala excesiva
- febra
- fractura osoasa

 

Cum este diagnosticat cancerul osos?

Pentru a diagnostica cancerul osos, medicul poate efectua initital  radiografie. Imagistica prin rezonanta magnetica si CT (tomografie computerizata) ofera imagini mai detaliate ale zonelor din jurul oaselor si sunt de obicei efectuate inainte de a initia un tratament.
Pentru a confirma diagnosticul, medicul va efectua o biopsie, in care un mic fragment de tesut este prelevat de la nivelul osului pentru a fi examinat la microscop. O biopsie poate oferi informatii specifice despre cancer. Aceste informatii obtinute in cadrul biopsiei sunt foarte importante pentru stabilirea tipului de tratament.


Cum se trateaza cancerul osos?

Tratamentul cancerului osos depinde de tipul cancerului, de gradul acestuia si de localizarea metastazelor. 
Tratamentul cancerului osos implica de obicei o asociere de tratamente diferite. Tipul si durata acestor tratamente variaza in functie de mai multi factori, inclusiv tipul de cancer osos, dimensiunea tumorii si daca s-a raspandit in alte parti ale corpului. Cele mai frecvent utilizate tratamente includ:

Chirurgia
Prin metoda chirurgicala se indeparteaza tumora si unele tesuturi sanatoase din jurul acesteia. De asemenea, se pot reconstrui oasele afectate cu grefe osoase reale sau artificiale. Uneori, amputarea poate fi necesara. In acest caz, membrul amputat se poate inlocui cu un membru artificial sau o proteza. 

Radioterapia
Acest tratament utilizeaza doze mari de radiatii. Se poate folosi pentru a reduce dimensiunea tumorilor. Medicii pot aplica radioterapia anterior unei interventii chirurgicale pentru a micsora tumora.

Chimioterapia
Acest tip de tratament utilizeaza medicamente chimioterapice per os (oral) sau injectabil (intravenos). Chimioterapia poate fi utilizata pentru a trata cancerele osoase primare sau cancerele osoase care s-au raspandit.

 


Cancerul osos poate fi prevenit?

In prezent nu exista nici o modalitate cunoscuta de a preveni cancerul osos. 

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul de piele

- Cancerul esofagian

- Cancerul pancreatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 

 

Bibliografie:

Bone cancer, Mayo Clinic official website
Bone cancer, NHS official website
Bone cancer, Cleveland Clinic official website
Bone cancer, WebMD official website
Bone cancer, Cancer Research UK official website
What Causes Bone Cancer?, American Cancer Society official website
Bone Cancer, Cancer Council official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul osos

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale