Cancerul ovarian (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul ovarian?

Cancerul ovarian reprezinta o afectiune oncologica ce debuteaza la nivelul ovarelor atunci cand unele celule de la acest nivel se inmultesc rapid si necontrolat. Dovezile studiilor recente sugereaza ca anumite tipuri de cancer ovarian pot debuta si in celulele distale ale trompelor uterine.

Cancerul ovarian este al 8-lea cel mai frecvent cancer la femei si al 18-lea cel mai frecvent cancer in general. Au fost identificate peste 313.000 de cazuri noi de cancer ovarian in anul 2020.

 

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru cancerului ovarian?

Cauzele cancerului ovarian nu sunt inca clare, insa exista anumiti factori de risc care pot contribui la dezvoltarea cancerului ovarian:

- antecedentele familiale de cancer mamar sau ovarian: persoanele cu o ruda apropiata cu antecedente de cancer ovarian sau de san pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian.

- varsta inaintata: cancerul ovarian este mai frecvent la adultii in varsta, aproximativ jumatate din cazurile de cancer ovarian debutand dupa varsta de 63 de ani.

- maternitatea: a avea copii mai tarziu (dupa varsta de 35 de ani) sau a nu avea niciodata copii poate creste riscul de cancer ovarian.

- antecedente de cancer de san

- terapia de substitutie hormonala: terapiei de substitutie hormonala administrata dupa menopauza pare sa creasca riscul de cancer ovarian, in special daca terapia utilizeaza hormoni progestativi sintetici.

- supraponderabilitatea: cancerul ovarian este mai frecvent la persoanele cu un indice de masa corporala (IMC) de peste 30. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer ovarian creste de 1,1 ori mai multe cu fiecare crestere de 5 unitati a IMC-ului.

- antecedente de cancer mamar: Persoanele cu antecedente de cancer de san par sa aiba risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian. Acest lucru se poate datora unor modificari ale genei BRCA.

- HPV: O metaanaliza din anul 2021 a concluzionat identificarea unei rate mai mari de HPV in randul persoanelor cu cancer ovarian. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca HPV cauzeaza sau contribuie la dezvoltarea cancerului ovarian.

Alti posibili factori de risc:

- niveluri ridicate de androgeni sau hormoni masculini

- debut precoce al menarhei (primei menstruatii)

- debut tardiv al menopauzei

- utilizarea pudrei de talc perineal

- fumatul

- endometrioza

 

Care sunt factorii protectori pentru cancerul ovarian?

Factorii care reduc ovulatia sunt asociati cu un risc scazut de cancer ovarian, inclusiv:

- Contraceptive orale

- Ligatura bilaterala a trompelor sau salpingectomie

- Alaptarea

- Multiparitate (un numar mai mare de nasteri)

 

Care pot fi simptomele cancerului ovarian?

Adesea, nu exista semne evidente de cancer ovarian, dar totusi este posibil sa apara unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

- balonare

- dificultati in alimentare sau in obtinerea senzatiei de satietate

- urinare frecventa sau urgenta de a urina

- dureri de spate, abdominale sau pelvine

- constipatie sau diaree

- dereglari menstruale

- oboseala

- indigestie

- durere in timpul actului sexual

- pierderea sau cresterea inexiplicabila in greutate

Aceste simptome pot fi simptome comune si ale altor afectiuni, de aceea este important consultarea medicului specialist.

 

Care sunt tipurile de tumori ovariene?

Tumorile ovariene epiteliale

Tumorile ovariene epiteliale debuteaza la nivelul celulelor de la suprafata exterioara a ovarelor. Aceste tumori pot fi benigne (necanceroase), borderline (cu potential malign scazut) sau maligne (canceroase).

Tumorile ovariene epiteliale benigne nu se raspandesc si, de obicei, nu conduc la afectiuni grave. Exista mai multe tipuri de tumori epiteliale benigne precum chistadenoame seroase, chistadenoame mucinoase si tumori Brenner.

Tumorile cu potential malign scazut, in timpul examinarii nu par clar a fi canceroase si afecteaza de obicei femeile tinere. Acestea sunt diferite de cancerele ovariane tipice, deoarece nu se dezvolta in tesutul de sustinere al ovarului, numit si stroma ovariana, au crestere lenta si sunt mai putin periculoase decat majoritatea cancerelor ovariene tipice. Cele mai frecvente doua tipuri de tumori cu potential malign scazut sunt carcinomul seros proliferativ atipic si carcinomul mucinos proliferativ atipic.

Tumorile ovariene epiteliale maligne mai poarta denumirea de carcinoame si reprezinta aproximativ 85% pana la 90% din cancerele ovariene maligne. Carcinomul seros este cel mai frecvent (52%) si poate include tumori de grad inalt si de grad scazut. Celelalte tipuri principale includ carcinomul cu celule mucinoase (6%), carcinomul cu celule endometrioide (10%) si carcinomul cu celule clare (6%).

Alte tipuri de cancer care sunt similare cu cancerul ovarian epitelial sunt:

Carcinom peritoneal primar

Carcinomul peritoneal primar este un tip de cancer puternic corelat cu cancerul ovarian epitelial deoarece arata identic cu un cancer ovarian epitelial care s-a raspandit la nivelul cavitatii abdominale. Acest tip de carcinom pare sa aiba debutul in celulele care captusesc interiorul trompelor uterine.

Tumorile cu celule germinale ovariene

Celulele germinale de obicei formeaza ovulele la femei sau spermatozoizii la barbati. Majoritatea tumorilor cu celule germinale ovariene sunt benigne, dar unele sunt canceroase si pot pune viata in pericol. Mai putin de 2% dintre cancerele ovariene sunt tumori cu celule germinale. In general, au un prognostic bun, mai mult de 9 din 10 pacienti supravietuind la cel putin 5 ani de la diagnostic. Exista mai multe subtipuri de tumori cu celule germinale. Cele mai frecvente tumori cu celule germinale sunt teratoamele, disgerminoamele, tumorile sinusurilor endodermice si coriocarcinoamele. Tumorile cu celule germinale pot fi, de asemenea, un amestec de mai mult de un singur subtip.

Teratomul poate fi benign sau teratom matur si malign, numit teratom imatur.

Teratomul matur este cea mai frecventa tumora cu celule germinale ovariene. Este o tumoare benigna care afecteaza de obicei femeile de varsta reproductive.

Teratoamele imature apar la fete si femei tinere, de obicei mai mici de 18 ani. Acestea sunt cancere rare.

Disgerminomul este rar, dar este cel mai frecvent cancer cu celule germinale ovariene. De obicei afecteaza fetele adolescente. Disgerminoamele sunt considerate maligne, dar majoritatea nu cresc sau nu se raspandesc foarte rapid.

Tumora sinusurilor endodermice (tumora sacul vitelin) si coriocarcinom sunt foarte rare si afecteaza de obicei fetele si femeile tinere. Ele tind sa creasca si sa se raspandeasca rapid, dar sunt de obicei foarte sensibile la chimioterapie.

 

Tumori stromale ovariene

Aproximativ 1% dintre cancerele ovariene sunt tumori cu celule stromale ovariene.  Tipurile de tumori stromale maligne includ tumorile cu celule granuloase, tumorile granuloase-teca si tumorile cu celule Sertoli-Leydig, care sunt de obicei considerate cancere de grad scazut.

 

Chisturile ovariene

Un chist ovarian reprezinta o cumulare de lichid in interiorul unui ovar. Cele mai multe chisturi ovariene apar ca o parte normala a procesului de ovulatie (chisturi functionale). Aceste chisturi dispar de obicei in cateva luni fara niciun tratament.

 

Cum este diagnosticat cancerul ovarian?

Inca nu a fost dezvoltat un test specific pentru depistarea cancerului ovarian.

Daca medicul suspecteaza un diagnostic de cancer ovarian, va efectua o anamneza amanuntita, va consulta istoricul medical al pacientului si va efectua un examen pelvin.

Pot fi recomandate si urmatoarele teste suplimentare:

Teste imagistice precum ecografia pelvina, RMN, CT, PET.

Analize de sange - nivelurile ridicate de CA-125 in sange pot fi un semn de cancer. Acesta nu este un test specific si din acest motiv, furnizorii folosesc teste de sange in combinatie cu alte teste pentru a diagnostica cancerul ovarian.

Evaluare chirurgicala

Medicii pot diagnostica cancerul ovarian in timpul unei interventii chirurgicale. Daca exista formatiuni maligne, medicul poate indeparta chirurgical aceste formatiuni chiar in timpul interventiei chirurgicale.

Laparoscopie

In timpul operatiei laparoscopice, un chirurg plaseaza laparoscopul printr-o incizie efectuata la nivelul abdomenului. Chirurgul poate evalua cancerul, poate efectua biopsii de stadializare si, in anumite circumstante, poate indeparta tumorile ovariene prin aceasta procedura.

 

Care sunt stadiile cancerului ovarian?

Exista patru stadii ale cancerului ovarian. Cu cat afectiunea este mai grava, cu atat numarul gradului este mai mare.

Stadiul I

Stadiul I este impartit in trei substadii:

Stadiul IA - cancerul este localizat doar la nivelul unui ovar sau la nivelul unei trompe uterine.

Stadiul IB - cancerul este localizat atat la nivelul ovarelor, cat si la nivelul trompelor uterine.

Stadiul IC - cancerul este localizat atat in ablele ovare, cat si la nivelul trompelor uterine si s-a extins si la nivelul cavitatii peritoneale.

 

Stadiul II

Stadiul II este, de asemenea, impartit in substadii:

Stadiul IIA - cancerul nu mai este localizat doar la nivelul ovarelor, ci s-a extins si in uter.

Stadiul IIB - cancerul s-a raspandit si la alte structuri din apropiera pelvisului.

 

Stadiul III

Aceasta etapa include trei substadii.

Stadiul IIIA -  cancerul s-a raspandit dincolo de pelvis, in abdomen  sau in ganglionii limfatici.

Stadiul IIIB - tumora are o dimensiune de pana la 2 centimetri si s-a extins dincolo de pelvis sau in ganglionii limfatici.

Stadiul IIIC - cancerul s-a extins in afara zonei pelvisului si tumora are dimensiuni mai mari de 2 centimetri sau poate fi localizata in ganglionii limfatici. In acest moment, ar putea afecta alte organe, cum ar fi ficatul si splina.

 

Stadiul IV

Cancerul in stadiul IV este cel mai sever. In aceasta etapa, cancerul s-a raspandit in interiorul unor organe precum ficatul sau splina.

Stadiul IVA - cancerul este localizat in apropierea plamanilor

Stadiul IVB -  cancerul s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici din zona inghinala sau de la nivelul pieptului.

 

Care este tratamentul cancerului ovarian?

Tratamentele frecvent utilizate pentru a trata cancerul ovarian includ:

Interventia chirurgicala

Interventia chirurgicala are scopul de indepartare a organelor de reproducere si a oricarui organ afectat de cancer. Chirurgul poate utiliza laparoscopia (interventie minim invaziva) sau laparotomia (operatie deschisa care necesita incizie abdominala).

Operatiile pentru indepartarea cancerului ovarian includ:

- Operatie pentru indepartarea unui ovar. Pentru cancerul in stadiu incipient, interventia chirurgicala poate implica indepartarea ovarului afectat si a trompei uterine aferente. Dupa efectuarea acestei interventii, capacitatea de a ramane insarcinata natural poate fi pastrata.

- Operatie pentru indepartarea ambelor ovare. Atunci cand cancerul este prezent la nivelul ambelor ovare, dar nu exista semne de metastaze, chirurgul poate indeparta ambele ovare si ambele trompe uterine. Aceasta procedura nu afecteaza uterul, astfel incat este posibila o sarcina prin implantarea proprilor embrioni congelati sau cu ajutorul ovulelor de la un donator.

- Operatie pentru indepartarea atat a ovarelor, cat si a uterului. Atunci cand cancerul este mai extins sau daca nu se doreste pastrarea capacitatii de a ramane insarcinata, chirurgul poate indeparta ovarele, trompele uterine, uterul, ganglionii limfatici din apropiere si o parte din tesutul abdominal gras de la nivelul abdomenului.

- Chirurgie pentru cancerul avansat. Daca cancerul este avansat, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a elimina cat mai mult din tesutul canceros. Uneori, chimioterapia este administrata inainte sau dupa operatie.

Chimioterapia

 Chimioterapia consta in medicamente administrate systemic, concepute special pentru a viza si a ucide celulele canceroase. Chimioterapia este adesea folosita dupa o interventie chirurgicala pentru a elimina orice celula canceroasa remanenta sau poate fi administrata si inainte de operatie. In anumite situatii, medicamentele pentru chimioterapie pot fi incalzite si perfuzate in abdomen in timpul interventiei chirurgicale (chimioterapia intraperitoneala hipertermica).

Terapie tintita

 Acest tratament impotriva cancerului foloseste medicamente pentru a identifica si ataca celulele canceroase. Terapia tintita modifica modul in care celulele canceroase cresc si se divid. Medicul poate testa celulele canceroase pentru a determina care terapie tintita este cea mai potrivita unui anumit tip de cancer.

Terapia hormonala

Unele tipuri de cancer ovarian se dezvolta in prezenta hormonilor. Acest tip de terapie blocheaza hormonii, incetinind sau oprind evolutia cancerului. Terapia hormonala utilizeaza medicamente pentru a bloca efectele hormonului estrogen asupra celulelor canceroase ovariane. Unele celule canceroase necesita estrogen pentru a se dezvolta, astfel incat blocarea estrogenului poate ajuta la controlul cancerului.

Terapia hormonala ar putea fi o optiune de tratament pentru unele tipuri de cancer ovarian cu crestere lenta. De asemenea, poate fi o optiune atunci cand cancerul reapare dupa alte tratamente initiale.

 

Radioterapia

 Medicii utilizeaza rar radioterapia pentru tratamentul cancerului ovarian.

 

Cititi mai multe informatii despre alte tipuri de cancer in articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul de piele

- Cancerul osos

- Cancerul pancreatic

- Cancerul esofagian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 

 

 

Bibliografie:

Ovarian cancer statistics, WCRF International official website

Treatment for ovarian cancer, Cancer Research UK official website

Ovarian cancer, Mayo Clinic official website

Ovarian Cancer, Cleveland Clinic official website

Ovarian Cancer, Cancer Council official website

Arora T, Mullangi S, Vadakekut ES, et al. Epithelial Ovarian Cancer. [Updated 2024 May 6]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-

What Is Ovarian Cancer?, American cancer Society official website

What is ovarian cancer?, Medical News today official website

Ovarian, Fallopian Tube, and Primary Peritoneal Cancer, National cancer Institute official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul ovarian

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale