Cancerul esofagian (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul esofagian?

Cancerul esofagian este o afectiune maligna grava cu o rata de supravietuire foarte scazuta, chiar si in cazul administrarii unui tratament. Cancerul esofagian este provocat de o inmultire necontrolata a celulelor tesuturilor esofagiene, debutand la acest nivel.
Cancerul esofagian este al 10-lea cel mai frecvent cancer din lume.
Cele mai frecvente tipuri de cancer esofagian sunt adenocarcinomul si carcinomul cu celule scuamoase. Aceste doua forme de cancer esofagian se dezvolta in diferite parti ale esofagului si sunt determinate de modificari genetice diferite.

 

Care sunt principalele tipuri de cancer esofagian?

Tipuri de cancer esofagian

Exista 2 tipuri principale de cancer esofagian, in functie de tipul de celula in care acesta debuteaza.

Carcinom cu celule scuamoase

Stratul interior al esofagului, mucoasa esofagului, este in mod normal captusita cu celule scuamoase. Cancerul care debuteaza in aceste celule se numeste carcinom cu celule scuamoase. Acest tip de cancer poate aparea in orice regiune a esofagului, dar este cel mai frecvent la nivelul esofagului cervical si al esofagul toracic superior si mediu. 

Adenocarcinom

Cancerele care debuteaza in celulele celule care produc mucus se numesc adenocarcinoame. Adenocarcinoamele sunt adesea intalnite la nivelul esofagului toracic inferior. In unele afectiuni, cum ar fi esofagul Barrett, celulele glandelor incep sa inlocuiasca celulele scuamoase din partea inferioara a esofagului si acest lucru ar putea conduce la adenocarcinom.

Tumorile jonctiunii gastroesofagiene  (zona in care esofagul se uneste cu stomacul)

Adenocarcinoamele care debuteaza in zona in care esofagul se uneste cu stomacul tind sa se comporte ca si cancerele esofagiene si sunt tratate ca acestea, de asemenea.

Cancere esofagiene rare

Alte tipuri de cancer pot debuta, de asemenea, in esofag, inclusiv limfoamele, melanoamele si sarcoamele. Dar aceste tipuri de cancer sunt rare.

 

Care sunt cauzele cancerului esofagian?

In tarile in curs de dezvoltare, factorii de risc pentru carcinomul esofagian cu celule scuamoase pot include:
- starea nutritionala precara
- un aport scazut de fructe si legume 
- consumul de bauturi la temperaturi ridicate
- Infectia cu papilomavirus uman (HPV) -  a fost corelata cu o incidenta crescuta a cancerelor cu celule scuamoase ale esofagului superior. 
- Bolile anatomice preexistente precum acalazia, stricturile caustice, gastrectomia si gastrita atrofica sunt asociate cu un risc crescut de carcinom spinocelular esofagian.
- Carcinomul cu celule scuamoase actual sau anterior poate fi legat de carcinomul cu celule scuamoase sincron sau metacron al esofagului. 
- Tiloza - are o asociere puternica cu carcinomul esofagian cu celule scuamoase si prezinta un risc de 40% pana la 90% de a dezvolta cancer pana la varsta de 70 de ani. 
- Gena TEC (tiloza cu cancer esofagian) a fost legata de o regiune de pe cromozomul 17q25 care a fost implicata si in carcinomul cu celule scuamoase sporadic. 
- Sindromul Bloom - poate include carcinomul esofagian cu celule scuamoase diagnosticat la o varsta frageda. 
- Anemia Fanconi - contribuie, de asemenea, la un risc crescut de carcinom cu celule scuamoase.
- administrarea bifosfonatilor orali a fost corelata cu aparitia carcinomului esofagian cu celule scuamoase si cu adenocarcinomul.
Cele mai multe adenocarcinoame esofagiene diagnosticate in SUA apar din metaplazia Barrett, din care 80% din cazuri sunt atribuite unui istoric de fumat, indice de masa corporala ridicat, boala de reflux gastroesofagian si unei diete cu un continut scazut de fructe si legume. 

Care sunt simptomele cancerului esofagian?

Dificultatea la inghitire este primul simptom ce poate fi observat. O ingustare a esofagului numita strictura esofagiana poate ingreuna procesul de inghitire. Aceasta ingustare poate fi inofensiva sau, uneori, poate reprezinta un simptom al cancerului esofagian. De aceea, este important ca acest simptom sa fie raportat medicului si sa fie investigat.
 
Alte simptome pot include:
- Durere in gat sau in spatele sternului sau intre omoplati.
- Varsaturi sau tuse cu sange - acest simptom poate sa apara daca exista o sangerare la nivelul esofagului si este recomandat consultul medical.
- Arsuri gastrice.
- Raguseala sau tuse cronica.
- Pierdere in greutate neintentionata - atunci cand procesul de deglutitie devine dificil, este posibil ca persoana in cauza sa nu se alimenteze corespunzator si acest lucru sa conduca la o pierdere in greutate.
- Reflux esofagian
- Scaun inchis la culoare- acest symptom este posibil sa apara in cazul in care este prezenta o sangerare la nivelul esofagului. Suplimentele sau medicamentele cu fier pot colora scaunul in negru de asemenea.
- Oboseala - daca exista o sangerare la nivelul esofagului este posibil ca acest lucru sa provoace si oboseala din cauza anemiei.

 

Cum poate fi diagnosticat cancerul esofagian?

Daca apar simptome specifice cancerului esofagian, medicul va analiza istoricul medical pentru a afla despre simptomele pacientului si alti posibili factori de risc si va efectua un examen fizic.
Daca rezultatele anamnezei si ale examenului fizic sugereaza ca ca exista o posibilitate ca diagnosticul sa fie cel de cancer esofagian, se vor efectua mai multe teste. Acestea ar putea include teste imagistice si/sau biopsie. 

Teste imagistice pentru cancerul esofagului

Testele imagistice folosesc raze X, campuri magnetice, unde sonore sau substante radioactive pentru a crea imagini ale structurilor interne ale corpului. Testele imagistice pot fi efectuate din mai multe motive atat inainte, cat si dupa diagnosticarea cancerului esofagian

Radiografia cu bariu

In cadrul acestui test, pacientului i se va solicita inghitirea unui lichid gros, cretos ce contine bariu. Acesta are rolul de a acoperi peretii esofagului si de a contura pertetii esofagului in timpul radiografierii acestuia. Acest test poate evidentia zonele anormale de la nivelul mucoasei esofagiene, dar nu poate fi folosit pentru a determina daca exista metastaze. Acest test poate ajuta la diagnosticarea cancerului atat in stadii incipiente cat si in stadii avansate.
Acest test poate fi folosit si pentru a diagnostica una dintre cele mai grave complicatii ale cancerului esofagian numita fistula traheo-esofagiana. Fistula traheo-esofagiana apare atunci cand tumora distruge tesutul dintre esofag si trahee si creeaza o perforatie care le conecteaza. Alimentele pot trece apoi din esofag in trahee si pot ajunge chiar si in plamani. Acest lucru poate provoca tuse frecventa sau chiar pneumonie. Aceasta problema poate fi gestionata printr-o interventie chirurgicala sau printr-o procedura endoscopica.

Tomografie computerizata (CT)

Scanarea CT realizeaza imagini detaliate in sectiune transversala ale structurilor corpului. Acest test poate ajuta la identificarea metastazelor de la nivelul organelor si ganglionilor limfatici din apropiere sau din alte zone ale corpului.
Biopsia cu ac ghidata prin CT reprezinta o scanare CT utilizata pentru a ghida acul cu ajutorul caruia se realizeaza prelevarea probei de tesut in cadrul unei biopsii.

Scanare prin rezonanta magnetica nucleara (RMN)

La fel ca si scanarile CT, scanarile RMN produc imagini detaliate ale tesuturilor.  RMN-ul poate fi folosit si pentru a identifica metastaze la nivelul tesuturilor moi precum creierul si maduva spinarii.

Tomografia cu emisie de pozitroni (PET)

Pentru o scanare PET, o forma usor radioactiva de glucide este injectata in sange si se cumuleaza in principal in celulele canceroase. Aceste zone de radioactivitate pot fi vazute pe o scanare PET folosind o camera speciala.

Scanare PET/CT

Uneori, o scanare PET este combinata cu o scanare CT . Acest lucru permite medicului sa compare zonele cu radioactivitate mai mare de pe scanarea PET cu imaginea mai detaliata a acelei zone pe scanarea CT.

Endoscopie

Un endoscop este un tub flexibil, ingust, cu o camera video minuscula si lumina la capat care este folosit pentru a vizualiza structurile interne ale esofagului. 

 

Cum este clasificat cancerul esofagian?

Sistemul de stadializare cel mai des utilizat pentru cancerul esofagian este sistemul TNM al Comitetului mixt american pentru cancer (AJCC), care se bazeaza pe 3 criterii:
- Extinderea sau dimensiunea tumorii (T)
- Raspandirea la ganglionii limfatici din apropiere (N)
- Raspandirea (metastazarea) in zone indepartate ale corpului- ganglioni limfatici indepartati sau organe(M): 
Cifrele sau literele dupa T, N si M ofera mai multe detalii despre fiecare dintre aceste criterii. Cifrele mai mari inseamna ca evolutia cancerului este mai avansata. 

Sisteme de stadializare pentru cancerul esofagian

Deoarece cancerul esofagian poate fi tratat in moduri diferite, au fost create diferite sisteme de stadializare pentru fiecare situatie:
- Stadiul patologic (numit si stadiul chirurgical): Daca prima interventie chirurgicala se face, stadiul patologic este determinat prin examinarea tesutului indepartat in timpul interventiei chirurgicale. Acesta este cel mai frecvent sistem folosit.
- Stadiul clinic: Daca interventia chirurgicala ar putea sa nu fie posibila sau se va face dupa ce se administreaza alt tratament, atunci stadiul clinic este determinat pe baza rezultatelor unui examen fizic, biopsie si teste imagistice. Stadiul clinic va fi folosit pentru a ajuta la planificarea tratamentului, dar s-ar putea sa nu fie la fel de precis precum stadiul patologic. Acest lucru se datoreaza faptului ca uneori cancerul s-a raspandit mai mult decat este estimat din punct de vedere clinic.

Un alt factor care va poate afecta tratamentul si perspectiva clinica este gradul cancerului
Scala utilizata pentru clasificarea cancerelor esofagului este de la 1 la 3.
GX: Nota nu poate fi evaluata. (Nota este necunoscuta).
- Gradul 1 (G1): bine diferentiat; grad scazut
- Clasele 2 (G2): moderat diferentiat; intermediar
- Gradul 3 (G3): slab diferentiat, nediferentiat; grad inalt
Cancerele de grad scazut tind sa evolueze si sa se raspandeasca mai lent decat cancerele de grad inalt. De cele mai multe ori, perspectivele sunt mai bune pentru cancerele de grad scazut decat pentru cancerele de grad inalt aflate in acelasi stadiu.

 

Care este tratamentul cancerului esofagian?

Pentru unele cancere in stadiu incipient, interventia chirurgicala poate fi folosita pentru a indeparta cancerul si o parte din tesutul normal din jur. In unele cazuri, poate fi combinat cu alte tratamente, cum ar fi chimioterapie si/sau radioterapie.

Esofagectomie

Interventia chirurgicala pentru a indeparta o parte a esofagului se numeste esofagectomie. Daca cancerul nu s-a raspandit inca cu mult dincolo de esofag, indepartarea esofagului (si a ganglionilor limfatici din apropiere) poate vindeca cancerul. Din pacate, majoritatea cancerelor esofagiene nu sunt diagnosticate suficient de devreme pentru ca acestea sa poata fi vindecabile prin interventie chirurgicala.
Adesea, si o mica parte a stomacului este indepartata. Partea superioara a esofagului este apoi conectata la partea remanenta a stomacului. 
Marimea fragmentului din esofag ce urmeaza a fi indepartat depinde de stadiul tumorii si de localizarea acesteia:

- Daca cancerul este localizat in partea inferioara a esofagului sau in locul unde esofagul si stomacul se unesc, chirurgul va indeparta o parte a stomacului, partea din esofag care este afectata de cancer si aproximativ 10 cm din portiunea superioara normala a esofagului. Apoi stomacul este conectat la portiunea remanenta din esofag.
- Daca tumora se afla in partea superioara sau mijlocie a esofagului, cea mai mare parte a esofagului va trebui indepartata si apoi stomacul va fi ridicat si conectat la esofag. 

Tehnici de esofagectomie

Indiferent de tehnica folosita, esofagectomia nu este o operatie simpla si poate necesita o spitalizare indelungata. 
Esofagectomia deschisa
In tehnica standard, deschisa, chirurgul opereaza printr-una sau mai multe incizii mari. Daca inciziile principale sunt la nivelul gatului sau abdomenului, se numeste esofagectomie transhiatala. Daca inciziile principale sunt la nivelul pieptului si abdomenului, se numeste esofagectomie transtoracica. Unele proceduri pot fi efectuate prin incizii in toate cele trei locuri: gat, piept si abdomen.

Esofagectomie minim invaziva
Pentru unele cancere precoce, esofagul poate fi indepartat prin mai multe incizii mici in loc de incizii mari. Esofagectomia minim invaziva poate permite pacientului o spitalizare mai scurta, o pierdere redusa de sange si o recuperare mai rapida.

Indepartarea ganglionilor limfatici
Pentru oricare dintre tipurile de esofagectomie, ganglionii limfatici din apropiere sunt, de asemenea, indepartati in timpul operatiei. Ulterior, pot fi analizati in laborator pentru a verifica prezenta celulelor canceroase.
Daca cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici, perspectiva nu este la fel de buna, iar medicul poate recomanda alte tratamente cum ar fi chimioterapia si/sau radioterapia dupa interventie chirurgicala.

Radioterapia

Exista 2 tipuri principale de radioterapie utilizate pentru a trata cancerul esofagian.
- Radioterapia cu fascicul extern - este tipul de radioterapie utilizat cel mai des pentru persoanele cu cancer esofagian. 
- Radioterapia interna (brahiterapie) - este un tip de radioterapie in care medicul utilizeaza un endoscop pentru a plasa material radioactiv foarte aproape de zona afectata de cancer. Radiatia parcurge doar o distanta scurta, astfel incat ajunge la tumora, dar are un efect redus asupra tesuturilor normale din apropiere. Acest lucru inseamna de obicei mai putine efecte secundare decat in cazul radiatiilor externe. Sursa radioactiva este indepartata la scurt timp mai tarziu.
Brahiterapia nu este folosita des pentru a trata cancerul esofagian, dar ar putea fi utila in cazul cancerelor esofagiene mai avansate pentru a micsora tumorile, astfel incat pacientul sa poata inghiti mai usor.

Chimioterapia

Chimioterapia utilizeaza medicamente anticanceroase care pot fi administrate intravenos sau pe cale orala. Medicamentele ajung in fluxul sanguin si sunt distribuite catre celulele canceroase din organism.
Chimioterapia poate fi utilizata in momente diferite ale tratamentului pentru cancerul esofagian. Aceasta poate fi utilizata dupa interventie chirurgicala (chimioterapia adjuvanta) sau inainte de interventie chirurgicala (chimioterapia neoadjuvanta).

Terapie tintita

Pe masura ce cercetatorii au descoperit mai multe despre modificarile din celulele care cauzeaza cancerul, au dezvoltat medicamente mai noi care vizeaza in mod specific anumite modificari celulare.

Imunoterapia

Imunoterapia reprezinta utilizarea medicamentelor care sa ajute propriul sistem imunitar al unei persoane sa distruga celulele canceroase mai eficient. Poate fi folosit pentru a trata unele cazuri de cancer esfagian.

Tratamente endoscopice pentru cancerul esofagian

Unele dintre aceste tratamente pot fi folosite pentru a vindeca cancerele in stadiu incipient sau chiar pentru a preveni dezvoltarea acestora prin tratarea esofagului Barrett sau a displaziei. Alte tratamente sunt utilizate in principal pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor cancerelor esofagiene mai avansate, care nu pot fi indepartate.

Rezectie endoscopica a mucoasei
Rezectia endoscopica a mucoasei poate fi utilizata pentru displazie (precancer) si unele cancere minore ale esofagului in stadiu incipient.

Terapia fotodinamica
Terapia fotodinamica nu este utilizata des, dar poate fi utilizata pentru a trata esofagul Barrett, precancerele esofagiene (displaziile) si unele cancere esofagiene in stadiu incipient. Poate fi folosita si pentru a trata cancerele avansate care blocheaza esofagul. In aceasta situatie, terapia fotodinamica nu este menita sa elimine cancerul, ci sa elimine o parte din tesutul canceros pentru a imbunatati capacitatea unei persoane de a inghiti.

Ablatia cu radiofrecventa 
Aceasta procedura poate fi utilizata pentru a trata displazia in anumite zone ale esofagului Barrett. Astfel poate scadea sansele de dezvoltare a cancerului in acea zona.

 

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul de piele

- Cancerul osos

- Cancerul pancreatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 

 

Bibliografie:

Esophageal Cancer Screening (PDQ(r))-Health Professional Version, National cancer Institute official website
Esophageal cancer, Mayo Clinic official website
Esophageal cancer, Cleveland Clinic official website
Esophagus Cancer, American Cancer Society official website
Mukkamalla SKR, Wang Y, Lyons S, et al. Esophageal Cancer. [Updated 2023 Mar 7]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan
Oesophageal cancer, Cancer Research UK official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul esofagian

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale