Ce este cancerul de colon sau cancerul colorectal?
Cancerul de colon sau cancerul colorectal debuteaza la nivelul colonului sau la nivelul rectului.
Cancerul de colon se dezvoltă din anumiți polipi sau excrescențe dezvoltati la nivelul mucoasei interioare a colonului. Exista teste de screening care detectează polipii precancerosi înainte ca aceștia să devină tumori canceroase. Cancerul de colon care nu este detectat sau tratat se poate răspândi si în alte zone ale corpului.
Cancerul colorectal este un tip de cancer care afectează colonul sau rectul. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial. Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta. Majoritatea cazurilor afectează persoanele cu varsta de peste 50 de ani.
Cancerul de colon este a doua cauză principală de decese cauzate de cancer la nivel mondial. În 2020, s-a estimat o aparitia a peste 1,9 milioane de cazuri noi de cancer colorectal și peste 930.000 de decese din cauza cancerului colorectal au avut loc în întreaga lume.
Care sunt cauzele cancerului de colon si a cancerului colorectal?
Nu se știe întotdeauna ce cauzează cancerul intestinal, dar poate fi cauzat de modificări genetice, stil de viață și factori de mediu.
Colonul și rectul formează intestinul gros care face parte din sistemul digestiv. Cea mai mare parte a intestinului gros este alcătuită din colon, un tub muscular lung de aproximativ 1,5 metri. Prima secțiune se numește colon ascendent. A doua secțiune se numește colon transversal. A treia secțiune se numește colon descendent deoarece coboară pe partea stângă a abdomenului. A patra secțiune se numește colon sigmoid datorită formei sale „S”. Colonul sigmoid se unește cu rectul, care apoi se conectează la anus. Secțiunile ascendente și transversale împreună se numesc colon proximal. Colonul descendent și sigmoid se numesc colon distal.
Majoritatea cancerelor colorectale debuteaza ca o excrescenta pe mucoasa interioară a colonului sau a rectului. Aceste excrescențe se numesc polipi. Majoritatea polipilor sunt benigni sau necancerosi. Unele tipuri de polipi se pot transforma în cancer în timp, de obicei pe parcursul mai multor ani.
Există diferite tipuri de polipi:
- Polipi adenomatoși (adenoame): Acești polipi se transformă uneori în cancer. Din acest motiv, adenoamele sunt considerate afectiuni precanceroase. Cele 3 tipuri de adenoame care exista sunt adenoame tubulare, viloase și tubuloviloase. Adenoamele tubulare reprezinta cel mai frecvent tip de polipi adenomatoși. Adenoamele viloase sunt cele mai rare, dar au mai multe șanse să se transforme în cancer.
- Polipi hiperplazici și polipi inflamatori: acești polipi sunt mai frecventi, dar în general nu sunt precancerosi.
- Polipi zimțați sesili: Acești polipi sunt adesea tratați ca adenoamele, deoarece au un risc mai mare de a se transforma în formatiuni canceroase.
Alți factori care pot determina evolutia unui polip catre cancer colorectal includ:
- Dimensiune: Dacă un polip este mai mare de 1 cm, exista un risc mai mare de evolutie catre cancer colorectal.
- Număr: Dacă sunt identificati mai mult de 3 polipi, exista un risc mai mare de evolutie catre cancer colorectal.
- Histologie: Dacă se observă displazie la polip, exista un risc mai mare de evolutie catre cancer colorectal.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul de colon sau cancerul colorectal?
Factorii care pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal includ:
- vârsta: riscul de a dezvolta cancer colorectal crește odată cu vârsta, majoritatea cazurilor aparând la persoane cu varsta de peste 50 de ani
- istoric familial: antecedentele familiale de cancer colorectal sau anumite afecțiuni genetice, cum ar fi Sindromul Lynch și polipoza adenomatoasă familială , pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal
- antecedente personale: persoanele care au avut cancer colorectal înainte sau anumite tipuri de polipi prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal
- factori corelati cu stilul de viață: o dietă bogată în carne procesată și săracă în fructe și legume, comportamentul sedentar, obezitatea, fumatul și consumul excesiv de alcool, pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal
Care sunt simptomele cancerului de colon sau cancerului colorectal?
Cancerul colorectal adesea nu prezinta simptome în stadiile incipiente.
Simptomele frecvente includ:
- modificări ale obiceiurilor intestinale, cum ar fi diareea, constipația sau îngustarea scaunului
- sânge în scaun (sângerare rectală), fie roșu aprins, fie închisa la culoare, asemănător gudronului
- senzatie frecventa de defecatie, fara a avea scaun
- crampe abdominale, dureri sau balonare care nu cedeaza
- pierdere în greutate inexplicabilă si bruscă
- senzație constantă de oboseală și lipsă de energie, chiar și cu suficientă odihnă
- anemie feriprivă din cauza sângerării cronice, provocând oboseală, slăbiciune și paloare
Cum poate fi diagnosticat cancerul de colon sau cancerul colorectal?
Metodele de diagnosticare pentru cancerul colorectal includ examinarea fizică, imagistica (ecografia abdominală, tomografia computerizată și imagistica prin rezonanță magnetică), examinarea interiorului colonului folosind colonoscopie sau sigmoidoscopie, prelevarea unei mostre de țesut (biopsie) pentru examinarea histopatologică, și testarea moleculară pentru a identifica mutații genetice specifice sau biomarkeri in scopul alegerii celei mai bune opțiuni de tratament.
- Colonoscopia. Colonoscopia se efectueaza cu ajutorul unui tub lung, flexibil și subțire atașat la o cameră video și cu ajutorul unui monitor pentru a vizualiza întregul colon și rectul. In cadrul procedurii se pot preleva mostre de țesut și se pot elimina polipii.
- Biopsie. O biopsie este o procedură de prelevare a unui eșantion de țesut pentru testare într-un laborator. Pentru cancerul de colon, proba de țesut este adesea colectată în timpul unei colonoscopii. Uneori este necesară o intervenție chirurgicală pentru a preleva o proba din tesut.
- Analize de sange. Testele de sânge nu sunt folosite pentru a diagnostica cancerul de colon, insa pot fi utilizate pentru a identifica un nivel scăzut de eritrocite sau a unei anemii ce poate surveni in urma unei sangerari interne provocate de cancerul de colon.
Cancerele de colon produc uneori o proteină numită antigen carcinoembrionar, numită și CEA. Testele de sânge pot urmări nivelul CEA în timp. Rezultatele ar putea indica dacă cancerul răspunde la tratament. După tratament, analiza CEA ar putea detecta dacă cancerul reapare.
După un diagnostic de cancer de colon, ar putea fi necesare alte teste pentru a determina stadializarea cancerului si pentru a stabili metoda de tratament. Testele de stadializare pot include scanări imagistice (CT, RMN, PET) ale abdomenului, pelvisului și toracelui.
Stadiile cancerului de colon variază de la 0 la 4. Cele mai mici numere corespund unui cancer localizat la nivelul mucoasei colonului. Stadiul 4 este considerat avansat și arata ca acesta s-a răspândit si în alte zone ale corpului.
Care este tratamentul cancerului de colon sau cancerului colorectal?
Tratamentele pentru cancerul colorectal se bazează pe tipul și progresia cancerului.
Tratamentele includ:
- interventie chirurgicala
- radioterapie (radiatie)
- chimioterapie
- terapie țintită
- imunoterapie
Chirurgia este adesea folosită în stadiile incipiente ale cancerului dacă tumora nu s-a răspândit în alte zone ale corpului. Chimioterapia și radioterapia pot ajuta la micșorarea tumorii.
Etapele tratamentului medical in functie de stadializarea cancerului
Cancer colorectal în stadiu incipient
Tratamentul primar pentru cancerul colorectal în stadiu incipient (tumora limitată la intestin sau la ganglionii limfatici locali, fără metastaze la distanta) este îndepărtarea chirurgicală a tumorii și a ganglionilor limfatici din apropiere. Procedura chirurgicală specifică depinde de localizarea tumorii. Poate implica o colectomie (indepartarea unei portiuni a colonului) sau o proctectomie (indepartarea rectului). În unele cazuri, poate fi necesară o colostomie sau ileostomie temporară sau permanentă pentru a crea o deschidere pentru eliminarea scaunului. În cancerul colorectal în stadiu incipient, chimioterapia adjuvantă poate fi recomandată pentru a elimina orice celula canceroase rămasa care nu poate fi observata si îndepărtata în timpul intervenției chirurgicale. Chimioterapia adjuvantă este de obicei recomandată pacienților cu un risc mai mare de recidivă, cum ar fi cei cu afectarea ganglionilor limfatici sau cu anumite caracteristici tumorale. Uneori, chimioterapia poate fi administrată înainte de intervenția chirurgicală (chimioterapia neoadjuvantă) pentru a micșora tumora.
După tratament, vizitele medicale periodice de urmărire și supravegherea sunt esențiale pentru a monitoriza orice semne de recidivă. Supravegherea poate include examinări fizice, teste de sânge și studii imagistice pentru a detecta orice potențială recurență într-un stadiu incipient.
Cancer colorectal in stadiu avansat
Chimioterapia este adesea folosită ca tratament de primă linie pentru cancerul colorectal metastatic. Terapia țintită poate fi utilizată în combinație cu chimioterapia pentru pacienții cu mutații genetice specifice, cum ar fi mutațiile KRAS sau BRAF. Imunoterapia poate fi luata în considerare pentru pacienții cu tumori care prezintă markeri genetici specifici.
În unele cazuri, poate fi recomandată intervenția chirurgicală pentru cancerul colorectal metastatic pentru a elimina tumorile care provoacă simptome sau blochează intestinul. Tratamentele localizate, cum ar fi ablația cu radiofrecvență, crioablația sau terapia cu radiații, poate fi utilizata pentru a trata zone specifice de metastaze, cum ar fi metastazele hepatice. Radioterapia poate fi utilizată pentru a ajuta la controlul bolii și la gestionarea simptomelor, cum ar fi durerea sau sângerarea.
Participarea la studii clinice
Studiile clinice oferă oportunități de acces la tratamente noi sau terapii experimentale pentru pacienți.
Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:
- Cancerul de san
- Cancerul de prostata
- Cancerul esofagian
- Cancerul de stomac
- Cancerul de ficat
- Cancerul testicular
- Cancerul de piele
- Cancerul osos
- Cancerul pancreatic
- Cancerul ovarian
- Cancerul tiroidian
- Cancerul pulmonar
- Cancerul de vezica urinara
Bibliografie:
Colorectal cancer, World Health Organization official website
Colon cancer, Mayo Clinic official website
Do I Have Colorectal Cancer? Signs, Symptoms and Work-Up, American Cancer Society official website
Colorectal (Colon) Cancer, Cleveland Clinic official website
Causes of bowel cancer, NHS official website
What Is Colorectal Cancer?, American Cancer Society official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona