Cancerul de prostata (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul de prostata?

Cancerul de prostata debuteaza atunci cand celulele tesuturilor ce alcaturiesc prostata incep sa se inmulteasca necontrolabil. 
Prostata este o glanda prezenta la barbati, care produice lichid seminal. Aceasta este de marimea unei nuci si este localizata in spatele vezicii urinare, anterior rectului.
Cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent cancer la barbati si al patrulea cel mai frecvent cancer in general. Au fost inregistrate peste 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de prostata in anul 2020.

 

Care sunt tipurile de cancer de prostata?

Adenocarcinomul este cea mai frecventa forma de cancer de prostata. 
Alte tipuri de cancer de prostata includ:
- Carcinom cu celule mici (carcinom neuroendocrin cu celule mici)
- Alte tumori neuroendocrine (inclusiv carcinomul cu celule mari)
- Carcinom cu celule tranzitionale
- Sarcoame
Aceste tipuri de cancer sunt rare. 
Unele tipuri de cancer de prostata se pot dezvolta si raspandi rapid, dar cele mai multe au tendinta de a se dezvolta lent. 

 

Care sunt cauzele cancerului de prostata?

Ca si in cazul cancerului in general, cancerul de prostata se formeaza atunci cand celulele se divid mai repede decat de obicei. Din fericire, cancerul de prostata evolueaza de obicei lent. Majoritatea tumorilor sunt diagnosticate inainte ca acesta sa se raspandeasca dincolo de prostata. Cancerul de prostata este tratabil in aceasta etapa.
Cauzele cancerului de prostata sunt in mare parte necunoscute, insa exista anumiti factori care pot creste riscul de a dezvolta cancer de prostata.
Riscul de a dezvolta cancer de prostata creste odata cu varsta. Cele mai multe cazuri de cancer de prostata se dezvolta la barbati in varsta de 50 de ani sau mai mult.
Cancerul de prostata este mai frecvent la barbatii de culoare si mai putin frecvent la barbatii asiatici.
Barbatii al caror tata sau frate au fost afectati de cancer de prostata sunt expusi unui risc usor mai crescut de a dezvolta boala.
Cercetarile recente sugereaza, de asemenea, ca obezitatea creste riscul de cancer de prostata.
Exista un risc mai crescut de a dezvolta cancer de prostata la persoanele care sufera de Sindrom Lynch sau daca prezinta mutatii genetice asociate cu risc crescut de cancer de san (BRCA1 si BRCA2).
Unele studii au identificat si alti factori de risc pentru cancerul de prostata, dar dovezile sunt mixte. Alti factori de risc potentiali includ:
- fumatul
- prostatita
- IMC > 30 (obezitate)
- Infectii cu transmitere sexuala (ITS).

 


Care sunt simptomele cancerului de prostata?

Cancerul de prostata nu provoca de obicei semne sau simptome in stadiile incipiente.
Pe masura ce boala progreseaza poate provoca semne si simptome precum:
- probleme la urinare
- nevoie frecventa, urgenta, de a urina
- un flux redus de urina
- sange in urina
- sange in sperma
- dureri osoase
- pierde nejustificata in greutate 
- disfunctia erectila
- disurie
- incontinenta urinara
-incontinenta fecala
- ejaculare dureroasa
- durere in zona lombara, sold sau piept

 

Cum este diagnosticat cancerul de prostata?

Asociatia Americana de Urologie recomanda categoriilor de risc opinia medicului in ceea ce priveste efectuarea screening-ului pentru cancerul de prostate. Categoriile de risc includ:
- barbati cu varsta intre 45-69 de ani
- barbati afro-americani
- antecedente familiale de cancer de prostata
- simptome specifice cancerului de prostata

Analize de sange
Testul de sange PSA masoara o proteina din sange numita antigen specific prostatic (PSA). Doar cancerele de prostata produc PSA. Testul PSA nu este folosit singur pentru a stabili diagnosticul. 

Examen rectal digital
Examenul rectal digital este un examen fizic folosit pentru a ajuta medicul sa evalueze modificarile fizice de la nivelul prostatei. Impreuna, PSA si examenul digital rectal, pot ajuta la depistarea precoce a cancerului de prostata, inainte ca acesta sa se raspandeasca. Tratamentul precoce al cancerului de prostata poate opri sau incetini raspandirea cancerului.

Biopsia
Daca testele de screening evidentiaza o problema la nivelul prostatei, poate fi efectuata o biopsie. Acest lucru ajuta la stabilirea unui diagnostic precis. O biopsie este o proba de tesut prelevata de la nivelul prostatei in scopul identificarii celulelor canceroase. 

Clasificarea cancerului de prostata
Evaluarea cancerului de prostate se realizeaza prin Scorul Gleason si Scorul TNM: T (tumora), N (nodul), M (metastaza).
Scorul Gleason
Daca rezultatul biopsiei evidentiaza malignitate, medicul anatomopatolog acorda o nota in functia de gradul de multiplicare al celulelor.  Scorul Gleason este o masura a rapiditatii inmultirii celulelor canceroase si a rapiditatii afectarii altor tesuturi. 
Stadializare
Sistemul TNM este utilizat pentru stadializarea tumorii. Scorul TNM este o masura a raspandirii cancerului de prostata in organism. Scorul T (tumora) evalueaza dimensiunea si extinderea tumorii initiale. Scorul N (noduli) evalueaza daca cancerul s-a raspandit in ganglionii limfatici din apropiere. Scorul M (metastaza) evalueaza daca cancerul s-a raspandit la distanta.
Teste imagistice
Nu in toate cazurile sunt necesare testele imagistice. Medicul poate recomanda examene imagistice pe baza rezultatelor altor teste. Medicul poate recomanda o scanare CT pelviana, o scanare RMN sau o scanare osoasa pentru a verifica daca cancerul a metastazat.

 

Care este tratamentul cancerului de prostata?

Optiunile de tratament pentru cancerul de prostata depind de mai multi factori, cum ar fi agresivitatea si viteza de evolutie a cancerului, starea generala si cea de sanatate a pacientului, potentialele beneficii sau efecte secundare ale tratamentului.
Este posibil sa nu fie necesar un tratament imediat odata ce diagnosticul a fost stabilit. In aceste cazuri poate fi recomandata supravegherea activa a pacientului. Aceasta presupune efectuarea periodica de teste de sange, examene rectale si biopsii de prostata pentru a monitoriza progresia cancerului. Daca testele arata ca boala progreseaza, medicul poate recomanda interventie chirurgicala sau radioterapie. Supravegherea activa poate fi o optiune pentru pacientii care nu prezinta simptome, pentru cancere limitate la zone foarte mici si cu progresie foarte lenta. Supravegherea activa poate fi o optiune si pentru pacientii in varsta cu alte afectiuni grave asociate, pentru care un tratament oncologic ar fi foarte dificil de realizat.

Interventia chirurgicala in cancerul de prostata

Interventia chirurgicala pentru cancerul de prostata implica indepartarea prostatei (prostatectomie radicala). Chirurgia este o optiune pentru tratarea cancerului care se limiteaza la prostata. Este uneori folosit pentru a trata cancerul de prostata avansat in combinatie cu alte tratamente.

Terapia cu radiatii

Radioterapia foloseste energie de mare putere pentru eradicarea celulelor canceroase. Tratamentele de radioterapie pentru cancerul de prostata pot implica radiatie externa, cand fasciculul de energie inalta este directionat din exterior catre zona afectata de cancer, sau radiatie plasata in interiorul corpului (brahiterapie), cand granule care emit o doza mica de radiatii sunt implantate in tesutul prostatei. In unele situatii, medicii pot recomanda ambele tipuri de radioterapie.

Inghetarea sau arderea tesutului prostatic

Terapiile ablative distrug tesutul prostatic prin inghetarea sau arderea acestuia. Optiunile pot include:
- Inghetarea tesutului prostatic. Crioablatia sau crioterapia pentru cancerul de prostata implica utilizarea unui gaz foarte rece pentru a ingheta tesutul prostatei. Ciclurile de inghet - dezghet ucid celulele canceroase.
- Arderea tesutului prostatic. Tratamentul cu ultrasunete focalizate de inalta intensitate (HIFU) utilizeaza energia ultrasunetelor concentrate pentru a incalzi tesutul prostatei pana la distrugerea acestuia.
Aceste tratamente pot fi utilizate in tratamentul cancerelor de prostata foarte mici, atunci cand interventia chirurgicala nu este posibila. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a tratamentul cancerele avansate de prostata daca alte tratamente, cum ar fi radioterapia, nu au ajutat.

Terapia hormonala

Terapia hormonala blocheaza sinteza testosteronului. Testosteronul contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase in cancerul de prostata. Blocarea sintezei de testosteron poate duce la eradicarea celulelor canceroase sau la inmultirea mai lenta a acestora.
Optiunile de terapie hormonala includ:
- Medicamente care opresc sinteza de testosteron. Anumite medicamente  cunoscute sub denumirea de hormoni de eliberare a hormonului luteinizant (LHRH) sau agonisti si antagonisti ai hormonului de eliberare a gonadotropinei (GnRH), impiedica productia de testosteron. 
- Medicamente care blocheaza testosteronul sa ajunga la celulele canceroase. Aceste medicamente, cunoscute sub numele de anti-androgeni, sunt administrate de obicei impreuna cu agonistii LHRH. Asta pentru ca agonistii LHRH pot provoca o crestere temporara a testosteronului inainte ca nivelul de testosteron sa inceapa sa scada.
- Interventie chirurgicala pentru indepartarea testiculelor (orhiectomie). Indepartarea testiculelor reduce rapid si semnificativ nivelul de testosteron din organism. Dar, spre deosebire de optiunile de medicamente, interventia chirurgicala pentru indepartarea testiculelor este permanenta si ireversibila.

Chimioterapia

Chimioterapia elimina celulele cu crestere rapida, inclusiv celulele canceroase. Chimioterapia poate fi o optiune de tratament pentru tratarea cancerului de prostata metastazat. Chimioterapia poate fi, de asemenea, o optiune pentru cancerele care nu raspund la terapia hormonala.

Imunoterapie

Acest tip de terapie ajuta celulele sistemului imunitar sa identifice si sa atace celulele canceroase. Imunoterapia este o optiune pentru tratarea cancerelor avansate de prostata care nu mai raspund la terapia hormonala.

Terapia medicamentoasa tintita

Acest tip de terapie se concentreaza pe anomalii specifice prezente in celulele canceroase. Prin concentrarea asupra acestor anomalii, tratamentele medicamentoase tintite pot cauza moartea celulelor canceroase. Terapie medicamentoasa tintita poate fi recomandate pentru a trata cancerul de prostata avansat sau recurent daca terapia hormonala nu functioneaza. 

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul esofagian

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul de piele

- Cancerul osos

- Cancerul pancreatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 

 

Bibliografie:

Prostate cancer statistics, WCRF International official website
Prostate cancer, National Cancer Institute official website
Leslie SW, Soon-Sutton TL, R I A, et al. Prostate Cancer. [Updated 2023 Nov 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan
Prostate Cancer - Early-Stage, Urological Care Foundation official website
Prostate cancer, Mayo Clinic official website
Prostate Cancer, NHS official website
Prostate Cancer, Cleveland official website
What Is Prostate Cancer?, American Cancer Society official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul de prostata

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale