Cancerul pancreatic (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul pancreatic?

Cancerul pancreatic este un tip de cancer care debuteaza la nivelul celulelor pancreasului. Pancreasul este o glanda care produce sucuri digestive si hormoni, localizata intre stomac si coloana vertebrala. Cancerul pancreatic poate sa apara in celulele pancreasului exocrin, care produc sucuri digestive, sau in celulele pancreasului endocrin, care produc hormoni. Aproximativ 95% dintre cancerele pancreatice debuteaza in celulele exocrine.

 

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru cancerul pancreatic?

Cancerul pancreatic poate fi cauzat de anumite modificari ale cresterii si diviziunii celulelor pancreatice.

Exista mai multi factori de risc pentru cancerul pancreatic, insa multi dintre acestia sunt factori de risc indirecti. Acestia pot afecta ADN-ul din celule si astfel pot cauza cancerul pancreatic.

Factorii de risc pentru cancerul pancreatic includ:

- fumatul

- excesul de greutate corporala

- antecedente personale de diabet zaharat sau pancreatita cronica

- antecedente familiale de cancer pancreatic sau pancreatita

- anumite afectiuni ereditare, cum ar fi: sindromul neoplaziei endocrine multiple de tip 1 (MEN1), cancer de colon ereditar nonpolipoz (HNPCC; sindrom Lynch), sindromul von Hippel-Lindau, Sindromul Peutz-Jeghers, sindrom ereditar de cancer mamar si ovarian, sindromul de melanom familial multiplu atipic (FAMMM).

- ataxie-telangiectazie

 

 

Care sunt semnele si simptomele cancerului pancreatic?

Nu exista semne sau simptome vizibile in stadiile incipiente ale cancerului pancreatic.

Initial, cancerul pancreatic poate fi asimptomatic, insa odata cu dezvoltarea acestuia pot sa apara si semne si simptome precum: 

- icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor)

- scaune deschise la culoare

- urina inchisa la culoare

- durere la nivelul abdomenului si al spatelui

- pierdere in greutate fara un motiv cunoscut

- inapetenta, lipsa poftei de mancare

- oboseala

Aceste simptome pot fi cauzate de multe afectiuni, altele decat cancerul pancreatic, de aceea este important consultul medicului.

 

Cum este diagnosticat cancerul pancreatic?

Cancerul pancreatic este dificil de diagnosticat precoce.

Pe langa consultul medical ce include analiza istoricului personal si familial de sanatate si un examen fizic, medicul poate efectua urmatoarele teste si proceduri:

- Analize de sange in cadrul carora se pot analiza nivelul anumitor substante cum ar fi bilirubina. Un nivel anormal dintr-o substanta poate fi un semn de afectare a anumitor sisteme si organe.

- Teste care analizeaza anumiti markeri tumorali-  o proba de sange, urina sau tesut poate fi analizata in vederea identificarii si analizarii cantitative a anumitor substante, cum ar fi CA 19-9 si antigenul carcinoembrionar (CEA), produse de organe, tesuturi sau celule tumorale din organism. Anumite substante sunt corelate cu anumite tipuri de cancer atunci cand se gasesc in cantitate crescuta in organism. Acestia se numesc markeri tumorali.

- RMN - prin aceasta procedura sunt create o serie de imagini detaliate anumitor zone din organism. Aceasta procedura se poate realiza cu/fara substanta de contrast.

- Scanarea CT - prin aceasta procedura sunt realizate imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului. Imaginile sunt realizate din unghiuri diferite si sunt folosite pentru a crea imagini 3D  ale tesuturilor si organelor. Aceasta procedura se poate realiza cu/fara substanta de contrast.

- Scanarea PET - in cadrul acestei proceduri se utilizeaza ca si substanta de contrast un glucid radioactiv. Apoi, un scaner se roteste in jurul corpului pentru a realiza imagini detaliate, computerizate, ale zonelor din interiorul corpului. Deoarece celulele canceroase absorb adesea mai multa glucoza decat celulele normale, imaginile pot fi folosite pentru a identifica celule canceroase in organism. O scanare PET si tomografie pot fi efectuate in acelasi timp. Aceasta se numeste PET-CT.

- Ecografia abdominala - prin aceasta procedura se poate realiza examinarea organelor din interiorul abdomenului.

- Ecografia endoscopica este o procedura care utilizeaza un endoscop introdus in corp, de obicei, prin cavitatea orala sau prin rect. O sonda de la capatul endoscopului este folosita pentru a emite ultrasunete ce conduc la formarea imaginilor aferente organelor. Aceasta procedura se mai numeste si endosonografie.

- Colangiopancreatografia retrograda endoscopica (ERCP) este o procedura de radiografiere a canalelor biliare care transporta bila de la ficat la vezica biliara si de la vezica biliara la intestinul subtire. Uneori, cancerul pancreatic produce ingustarea sau blocarea acestora sau conduce la incetinirea fluxului bilei, provocand icter. Un endoscop este trecut prin gura, esofag si stomac in prima parte a intestinului subtire. Un cateter este apoi introdus prin endoscop in canalele pancreatice. Se injecteaza un colorant prin cateter in canale si se efectueaza o radiografie. Daca canalele sunt blocate de o tumoare, un tub fin poate fi introdus in canal pentru a-l debloca. Acest tub poate fi plasat local pentru a mentine canalul deschis. Se pot preleva si probe de tesut in vederea analizarii ulterioare.

- Colangiografia transhepatica percutanata este o procedura de radiografie a ficatului si a cailor biliare. Se injecteaza colorant in ficat sau in caile biliare si se efectueaza o radiografie. Daca se gaseste un blocaj, un tub subtire si flexibil numit stent este uneori plasat in ficat pentru a drena bila in intestinul subtire sau intr-o punga de colectare situata in afara corpului. Acest test se efectueaza numai daca nu este posibila efectuarea ERCP.

- Laparoscopia este o procedura chirurgicala prin care se examineaza organele din interiorul abdomenului. Se fac mici incizii in peretele abdomenului si se introduce un laparoscop prin una dintre incizii. Laparoscopul poate avea o sonda cu ultrasunete la capat. Aceasta procedura se numeste ecografie laparoscopica. Alte instrumente pot fi introduse prin aceeasi incizie sau prin alte incizii pentru a efectua proceduri precum prelevarea de mostre de tesut din pancreas sau o  prelevarea unor probe de lichid din abdomen pentru a verifica prezenta celulelor canceroase.

- Biopsia reprezinta indepartarea celulelor sau a tesuturilor, astfel incat acestea sa poata fi vizualizate la microscop de catre un anatomopatolog pentru a verifica prezenta celulelor canceroase.

 

Care este tratamentul cancerului pancreatic?

Interventie chirurgicala

Una dintre urmatoarele tipuri de interventii chirurgicale poate fi utilizate pentru a elimina tumorile pancreatice:

- Procedura Whipple este o interventie chirurgicala pentru indepartarea capului pancreasului, a vezicii biliare, a unei parti a stomacului, a unei parti a intestinului subtire si a cailor biliare. O parte din pancreas nu este indepartata, acest lucru fiind suficient pentru a asigura secretia de sucuri digestive si insulina.

- Pancreatectomia totala este o interventie chirurgicala pentru indepartarea intregului pancreas, o parte a stomacului, o parte a intestinului subtire, a caii biliare comune, a vezicii biliare, a splinei si a ganglionilor limfatici din apropiere.

- Pancreatectomia distala este o interventie chirurgicala pentru indepartarea corpului si a cozii pancreasului. Splina poate fi, de asemenea, indepartata daca cancerul s-a raspandit la splina.

Daca cancerul s-a raspandit si nu poate fi indepartat, se pot face urmatoarele tipuri de interventii chirurgicale paliative pentru a ameliora simptomele si pentru a imbunatati calitatea vietii:

- Bypass biliar: Daca cancerul blocheaza canalul biliar si bila se acumuleaza in vezica biliara, se poate face un bypass biliar. In timpul acestei operatii, medicul va taia vezica biliara sau canalul biliar in zona dinaintea blocarii si o va coase la intestinul subtire.

- Plasarea stentului endoscopic: Daca tumora blocheaza canalul biliar, se poate face o interventie chirurgicala pentru a pune un stent pentru a drena bila care s-a acumulat in zona. Medicul poate plasa stentul printr-un cateter care dreneaza bila intr-o punga din exteriorul corpului sau stentul poate fi plasat la nivelul zonei blocate pentru a drena bila in intestinul subtire.

- Bypass gastric: Daca tumora blocheaza fluxul de alimente din stomac, stomacul poate fi cusut direct la intestinul subtire, astfel incat pacientul sa se poata alimenta normal.

 

Radioterapia

Radioterapia foloseste radiatii pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le impiedica sa se inmulteasca. Cancerul pancreatic este uneori tratat cu radioterapie externa.

 

Chimioterapia

Chimioterapia foloseste medicamente pentru a opri dezvoltarea si inmultirea celulelor canceroase, fie prin uciderea celulelor, fie prin oprirea divizarii acestora. Chimioterapia pentru cancerul pancreatic este de obicei sistemica. Cand sunt administrate in acest fel, medicamentele ajung in fluxul sanguin si sunt transportate catre celulele canceroase din tot corpul.

Medicamentele chimioterapice utilizate pentru tratarea cancerului pancreatic pot includ: capecitabina, fluorouracil, gemcitabina, irinotecan, oxaliplatina.

Chimioterapia poate fi, de asemenea, combinata cu alte tipuri de tratament. De exemplu, poate fi combinat cu radioterapia sau cu terapia tintita.

 

Terapie tintita

Terapia tintita este un tip de tratament care utilizeaza medicamente sau alte substante pentru a identifica si ataca anumite celule canceroase. Erlotinib este un medicament de terapie tintita utilizat pentru a trata cancerul pancreatic.

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul de piele

- Cancerul osos

- Cancerul esofagian

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 

 

 

Bibliografie:

Pancreatic Cancer Treatment, National Cancer Institure official website

Pancreatic cancer, Mayo Clinic official website

Pancreatic Cancer, Cleveland Clinic official website

Pancreatic Cancer, NHS official website

Pancreatic Cancer, Cancer research UK official website

Pancreatic Cancer, American Cancer Society official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul pancreatic

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale