Cancerul pulmonar (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul pulmonar?

Cancerul pulmonar este o afectiune cauzata de diviziunea celulara necontrolata si de mutatii ce au loc la nivelul celulelor pulmonare. In cadrul diviziunii celulare necontrolate, pot rezulta celule anormale, care se multiplica la randul lor, se grupeaza in mase de tesut sau tumori si, in timp, pot impiedica organele sa functioneze corespunzator. Cancerul pulmonar este o afectiune oncologica ce debuteaza de obicei la nivelul bronhiilor, bronhiolelor sau in alveolele pulmonare.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul pulmonar este o problema importanta in ceea ce priveste sanatatea publica, provocand un numar considerabil de decese la nivel global. Estimarile GLOBOCAN 2020 emise de Agentia Internationala pentru Cercetare a Cancerului (IARC) privind incidenta si mortalitatea prin cancer plaseaza cancerulul pulmonar ca principala cauza de deces prin cancer.

 

Care sunt tipurile de cancer pulmonar?

Exista multe tipuri de cancer care afecteaza plamanii, dar cele mai frecvente tipuri de cancer pumonar sunt:

Cancerul pulmonar fara celule mici

Cancerul pulmonar fara celule mici este cel mai frecvent tip de cancer pulmonar. Reprezinta peste 80% din totalul cazurilor de cancer pulmonar. Adenocarcinomul si carcinomul cu celule scuamoase fac parte din aceasta categorie si sunt cel mai frecvent diagnosticate. Carcinomul adenoscuamos si carcinomul sarcomatoid sunt doua tipuri mai putin frecvente de cancer pulmonar fara celule mici.

Cancerul pulmonar cu celule mici

Cancerul pulmonar cu celule mici are evolutie mai rapida si este mai dificil de tratat decat cancerul pulmonar fara celule mici. Tipuri specifice ale acestui tip de cancer includ carcinomul cu celule mici si carcinomul cu celule mici combinat.

Alte tipuri de cancer pulmonar

Alte tipuri de cancer pot debuta la nivelul plamanilor sau la nivelul tesuturilor adiacente. Aceste forme de cancer pot include limfoame (cancer la nivelul ganglionilor limfatici), sarcoame (cancer la nivelul osului sau la nivelul tesuturilor moi) si mezoteliom pleural (cancer la nivelul mucoasei pulmonare).

 

Care sunt stadiile cancerului pulmonar?

Cancerul pulmonar este clasificat, de obicei, in functie de dimensiunea tumorii initiale, in functie de profunzimea localizarii si in functie de raspandirea la alte organe.

Stadiile cancerului pulmonar

Stadializarea generala a cancerului pulmonar este:

Etapa 0 (in situ): Celulele canceroase sunt localizate in mucoasa superioara a plamanului sau a bronhiilor. Cancerul nu s-a raspandit in alte parti ale plamanului sau in afara plamanului.

Stadiul I: Cancerul nu s-a raspandit in afara plamanilor.

Stadiul II: Tumora este mai mare decat in stadiul I, s-a raspandit la ganglionii limfatici din interiorul plamanului sau exista mai mult de o tumora in acelasi lob al plamanului.

Stadiul III: Tumora este mai mare decat stadiul II, s-a raspandit la ganglionii limfatici sau structurile din apropiere sau exista mai mult de o tumora intr-un lob diferit al aceluiasi plaman.

Stadiul IV: Cancerul s-a raspandit la celalalt plaman, lichidul din jurul plamanului, lichidul din jurul inimii sau la organele indepartate.

Cancerul pulmonar cu metastaze

Cancerul pulmonar cu metastaze este cancerul care debuteaza intr-un plaman, dar se raspandeste la celalalt plaman sau la alte organe.

 

Care sunt factorii de risc si cauzele ce pot duce la aparitia cancerului pulmonar?

Fumatul este principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar. Utilizarea altor produse din tutun, cum ar fi trabucuri sau pipe, creste, de asemenea, riscul de cancer pulmonar. Persoanele care fumeaza tigari au un risc de 15 pana la 30 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar sau de deces cauzat de cancer pulmonar fata de persoanele care nu fumeaza. Chiar si fumatul ocazional creste riscul de cancer pulmonar.

Persoanele care renunta la fumat au un risc mai mic de a dezvolta cancer pulmonar decat daca ar fi continuat sa fumeze, dar riscul lor este mai mare decat riscul pe care il prezinta persoanele care nu au fumat niciodata. Renuntarea la fumat la orice varsta poate reduce riscul de cancer pulmonar.

Fumatul poate cauza diferite tipuri de cancer si la nivelul altor organe.

Fumul pasiv cauzeaza, de asemenea, cancer pulmonar.

Radonul

Radonul este un gaz natural, invizibil, inodor si insipid. Acesta se formeaza in roci, in sol si in apa. Radonul poate patrunde in locuinte si in alte incaperi si se poate acumula in aerul din interior. Oamenii care locuiesc sau lucreaza in aceste medii pot respira niveluri ridicate de radon. Inhalat perioade lungi de timp, radonul poate provoca cancer pulmonar.

 

Alte substante chimice

Alte exemple de substante care pot creste riscul de a dezvolta cancer includ azbest, arsen, gaze de evacuare diesel si unele forme de siliciu si crom. Plasarea locuintei in zone cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului poate creste riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Istoric personal sau familial de cancer pulmonar

Daca o persoana a suferit de cancer pulmonar, exista riscul de a dezvolta din nou un alt cancer pulmonar, mai ales in cazul fumatorilor. Riscul de cancer pulmonar poate fi mai mare daca parintii, fratii sau surorile au avut cancer pulmonar.

 

Radioterapie la nivelul toracelui

Persoanele care au efectuat radioterapie la nivelul toracelui prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.

De asemenea, arsenul si radonul din apa potabila pot creste riscul de cancer pulmonar.

 

Care sunt simptomele cancerului pulmonar?

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar includ:

- tuse persistenta

- dureri in piept

- dificultati de respiratie

- tuse cu sange (hemoptizie)

- oboseala

- pierdere in greutate fara o cauza cunoscuta

- infectii pulmonare recurente

Simptomele precoce pot fi usoare sau confundate cu probleme respiratorii comune, ceea ce poate conduce la un diagnostic intarziat.

 

Cum poate fi diagnosticat cancerul pulmonar?

Metodele de diagnosticare pentru cancerul pulmonar includ examinarea fizica, imagistica (cum ar fi radiografiile toracice, tomografia computerizata si imagistica prin rezonanta magnetica), examinarea structurilor interne ale plamanului folosind o bronhoscopie, biopsie pentru examinarea histopatologica si definirea subtipului specific de cancer pulmonar si testarea moleculara pentru a identifica mutatii genetice specifice sau biomarkeri pentru a alege cea mai buna optiune de tratament.

 

Care este tratamentul cancerului?

Planul de tratament pntru cancerul pulmonar se decide in functie de starea de sanatate generala a pacientului, de tipul si de stadiul cancerului, dar si in functie de preferintele pacientului.

Interventie chirurgicala

Procedurile chirurgicale pentru eliminarea cancerului pulmonar includ:

- Rezectie unei mici sectiuni din plaman care contine tumora impreuna cu o parte de tesutul sanatos

- Rezectie segmentara pentru a indeparta o portiune mai mare de plaman ( dar nu un lob intreg)

- Lobectomie pentru indepartarea intregului lob al unui plaman

- Pneumonectomie pentru indepartarea unui plaman intreg

Chirurgia poate fi o optiune daca cancerul este limitat la plamani. Daca tumora este de dimensiuni mari, medicul poate recomanda chimioterapie sau radioterapie inainte de operatie pentru a micsora tumora. Medicul poate recomanda chimioterapie sau radioterapie post interventie chirurgicala, daca exista celule canceroase remanente.

Terapie cu radiatii

Radioterapia foloseste fascicule de energie de mare putere pentru a elimina celulele canceroase. La persoanele cu cancer pulmonar avansat local, radiatiile pot fi utilizate inainte sau dupa interventia chirurgicala. Radioterapia este frecvent combinata cu chimioterapia. Daca interventia chirurgicala nu este o optiune, chimioterapia si radioterapia combinate pot reprezenta tratamentul principal.

Pentru cancerele pulmonare avansate si cele care s-au raspandit in alte zone ale corpului, radioterapia poate ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerea.

Chimioterapia

Chimioterapia utilizeaza medicamente pentru a elimina celulele canceroase. Unul sau mai multe medicamente pot fi administrate intravenos sau oral. De regula, se administreaza o combinatie de medicamente, in cure, pe o perioada de saptamani sau luni, cu pauze intre ele, astfel incat pacientul sa se poata recupera.

Chimioterapia este adesea folosita dupa o interventie chirurgicala pentru a elimina celulele canceroase remanente. Chimioterapia poate fi, de asemenea, utilizata inainte de interventia chirurgicala pentru a micsora tumorile si poate fi combinata cu radioterapia.

Radioterapie stereotactica corporala

Radioterapia stereotactica a corpului, cunoscuta si sub numele de radiochirurgie, este un tratament intens cu radiatii care presupune utilizarea mai multor fascicule de radiatii directionate din mai multe unghiuri catre tumora.

Radioterapia stereotactica a corpului poate fi o optiune pentru persoanele cu tumori de mici dimensiuni, dar care nu pot fi supuse unei interventii chirurgicale. De asemenea, poate fi utilizata pentru a trata cancerul pulmonar cu metastaze.

 

Terapie medicamentoasa tintita

Tratamentele medicamentoase tintite se concentreaza pe anomalii specifice prezente in celulele canceroase. Prin blocarea proceselor ce genereaza aceste anomalii, tratamentele medicamentoase tintite pot conduce la moartea celulelor canceroase.

Multe medicamente de terapie tintita sunt utilizate pentru a trata cancerul pulmonar, desi majoritatea sunt rezervate persoanelor cu cancer avansat sau recurent.

Unele terapii tintite functioneaza numai la persoanele ale caror celule canceroase au anumite mutatii genetice.

 

Imunoterapie

Imunoterapia foloseste sistemul imunitar pentru a lupta impotriva celulelor canceroase. Tratamentele de imunoterapie sunt in general rezervate persoanelor care sufera de cancer pulmonar avansat local sau de cancer cu metastaze.

 

Ingrijire paliativa

Persoanele cu cancer pulmonar prezinta adesea semne si simptome ale cancerului, precum si efecte secundare ale tratamentului. Ingrijirea de sustinere, cunoscuta si sub denumirea de ingrijire paliativa, este o zona de specialitate a medicinei care implica colaborarea cu un medic pentru a minimiza semnele si simptomele bolii si ale tratamentelor utilizate.

 

Etapele ingrijirii in functie de stadiul cancerului

Cancer pulmonar in stadiu incipient

Tratamentul primar pentru cancerul pulmonar in stadiu incipient (adica tumora limitata la plaman, fara metastaze la organe indepartate sau ganglioni limfatici) este indepartarea chirurgicala a tumorii prin proceduri precum lobectomia, segmentectomia sau rezectia in pana.

Terapia neoadjuvanta (chimioterapia si/sau radioterapie inainte de interventia chirurgicala) poate ajuta la reducerea dimensiunii tumorii, facand-o mai usor de gestionat pentru indepartarea chirurgicala.

Tratamentul adjuvant (chimioterapia si/sau radioterapie) este foarte des recomandat dupa interventie chirurgicala pentru a reduce riscul de recidiva a cancerului.

In cazurile in care interventia chirurgicala nu este fezabila, radioterapia sau terapia cu radiatii corporale stereotactice pot fi utilizate ca tratament primar.

Terapia tintita si imunoterapia pot fi, de asemenea, luate in considerare pe baza caracteristicilor specifice tumorii. Planurile de tratament individualizate trebuie discutate cu medicii specialisti.

 

Cancer pulmonar avansat

Tratamentul pentru cancerul pulmonar cu metastaze, in care cancerul s-a raspandit la organe indepartate sau la ganglionii limfatici, depinde de diversi factori, inclusiv de starea generala de sanatate a pacientului, de amploarea si localizarea metastazelor, histologie, profilul genetic si preferintele individuale. Scopul principal al tratamentului este de a prelungi durata de viata, de a atenua simptomele si de a imbunatati calitatea vietii. Terapiile sistemice, cum ar fi chimioterapia, terapia tintita si imunoterapia, joaca un rol important in tratamentul cancerului pulmonar metastatic.

Regimurile de chimioterapie combinata sunt frecvent utilizate, iar alegerea medicamentelor depinde de factori precum tipul histologic al cancerului si starea generala de sanatate a pacientului.

Terapia directionata sau tintita, conceputa pentru a bloca caile de semnalizare care conduc la dezvoltarea si multiplicarea celulelor canceroase, este o optiune importanta pentru pacientii cu mutatii genetice specifice sau cu biomarkeri identificati.

Imunoterapia ajuta la stimularea sistemului imunitar pentru a recunoaste si a ataca celulele canceroase. Tratamentele locale, cum ar fi radioterapia si chirurgia, pot fi utilizate pentru a gestiona anumite metastaze sau pentru a atenua simptomele cauzate de cresterea tumorii.

 

Cum poate fi prevenit cancerul pulmonar?

Prevenirea cancerului pulmonar se poate face, in primul rand, prin evitarea factorilor de risc precum fumatul, fumatul pasiv, poluantii din aer, substante chimice care pot predispune la aparitia cancerului pulmonar precum radonul si azbestul.

Prevenirea cancerului pulmonar include masuri de prevenire primara si secundara.

Preventia primara are ca scop prevenirea aparitiei initiale a unei boli prin reducerea riscurilor si promovarea unui stil de viata si a unui mediu sanatos. In sanatatea publica, aceste masuri preventive includ renuntarea la fumat, implementarea politicilor de control al tutunului, abordarea riscurilor profesionale si reducerea nivelurilor de poluare ale aerului.

Preventia secundara a cancerului pulmonar implica metode de screening care urmaresc sa detecteze boala in stadiile incipiente, inainte ca simptomele sa devina evidente. La populatia cu risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar, detectarea precoce poate creste semnificativ sansele de succes ale tratamentului si rata de supravietuire. Metoda primara de screening pentru cancerul pulmonar este tomografia computerizata cu doze mici.

 

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul de piele

- Cancerul osos

- Cancerul pancreatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul esofagian

- Cancerul de vezica urinara

 

 

Bibliografie:

Lung cancer, World Health Organization official website

Lung cancer, CDC official website

Signs and Symptoms of Lung Cancer, American Cancer Society official website

Lung cancer, Mayo Clinic official website

Lung cancer, NHS official website

Lung cancer, Cleveland Clinic official website

Lung cancer, American Lung Association official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul pulmonar

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale