Cancerul de stomac (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul de stomac?

Cancerul de stomac se dezvolta atunci cand celulele din orice zona a stomacului cresc si se divid anormal. Tumorile se pot forma oriunde in stomac, dar de cele mai multe debuteaza la nivelul tesutului glandular de pe suprafata interna a stomacului. 
Adenocarcinomul este cel mai frecvent tip de cancer de stomac. Tipurile rare de cancer de stomac includ carcinoamele cu celule mici, limfoamele, tumorile neuroendocrine si tumorile stromale gastrointestinale.

 

Care sunt cauzele aparitiei cancerului de stomac?

Cauzele aparitiei cancerului de stomac nu sunt foarte clare. Se presupune ca acesta poate debuta cand mucoasa stomacului este lezata de anumite infectii de la nivelul stomacului, de reflux acid gastric de lunga durata sau de consumul in exces a anumitor categorii de alimente precum alimentele foarte sarate. Aceste agresiuni de la nivelul mucoasei gastrice pot determina modificari ale AND-ului celular si ulterior se poate produce o multiplicare celulara foarte rapida ce poate conduce la formarea unor mase tumorale. Celulele canceroase din stomac pot invada si distruge tesutul sanatos al corpului sau se pot raspandi in organism conducand la metastaze.

 

Care sunt principalele tipuri de cancer de stomac?

Exista mai multe tipuri de cancer gastric:
- Adenocarcinomul. Acesta este cel mai frecvent tip de cancer de stomac. Adenocarcinomul debuteaza la nivelul celulelor gastrice producatoare de mucus. Aproape toate tipurile de cancer care debuteaza la nivelul stomacului sunt adenocarcinoame.
- Tumorile stromale gastrointestinale. Acest tip de cancer debuteaza la nivelul celuleor nervoase localizate in peretele stomacului si la nivelul altor organe ale sistemului digestiv. Tumorile stromale gastrointestinale sunt considerate un tip de sarcom al tesuturilor moi.
- Tumorile carcinoide. Tumorile carcinoide reprezinta un tip de cancer care debuteaza in celulele neuroendocrine fiind considerate un tip de tumori neuroendocrine.
- Limfom. Limfomul este un tip de cancer care debuteaza la nivelul celulelor sistemului imunitar. Majoritatea limfoamelor au debut la nivelul tesuturilor gastrice si sunt considerate un tip de limfom non-Hodgkin.


Care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului de stomac?

Factorii care cresc riscul de aparitia al cancerului de stomac includ:

- boala de reflux gastroesofagian
- o dieta bogata in alimente sarate si afumate
- o dieta saraca in fructe si legume
- infectie cu Helicobacter pylori
- gastrita
- fumat
- polipi la nivelul stomacului
- istoric familial de cancer de stomac
- antecedente familiale de sindroame genetice care cresc riscul de cancer de stomac si alte tipuri de cancer, cum ar fi: cancer gastric difuz ereditar, Sindromul Lynch, Sindromul polipoza juvenila, Sindromul Peutz-Jeghers si Polipoza adenomatoasa familiala.

 

Care sunt simptomele cancerului de stomac?

Cancerul de stomac in stadiu incipient cauzeaza rareori simptome. Cand cancerul de stomac provoaca semne si simptome, acestea pot include:
- pofta de mancare crescuta
- pierdere in greutate involuntara
- durere abdominala 
- disconfort la nivelul abdomenului, de obicei deasupra buricului
- senzatie de plentitudine chiar si dupa o masa redusa cantitativ
- arsuri gastrice sau indigestie
- greata
- varsaturi, cu sau fara sange
- umflare sau acumulare de lichid in abdomen
- sange in scaun
- senzatie de oboseala sau slabiciune, ca urmare a anemiei
- icter, daca apar metastaze la nivelul ficatulu
Unele dintre aceste simptome pot fi cauzate si de alte afectiuni sau de alte tipuri de cancer, de aceea este important sa se consulte medicul in cazul in care acestea apar, se agraveaza sau persisita.

 

Cum este diagnosticat cancerul de stomac?

In scopul stabilirii diagnosticului de cancer de stomac medicul poate efectua urmatoarele proceduri:
- consultarea istoricului medical personal si familial pentru a afla ddaca exista factori de risc pentru cancerul de stomac
- efectuarea unui examen fizic, care va include palparea abdomenului
- efectuarea testelor de sange pentru a verifica prezenta anemiei, care ar putea fi un semn de sangerare la nivelul stomacului
- testul pentru hemoragii oculte care verifica prezenta sangelui in scaun, care poate fi, de asemenea, un semn de sangerare la nivelul stomacului

In functie de aceste rezultate, medicul poate recomanda si alte teste pentru a confirma sau infirma diagnosticul de cancer de stomac precum:

Endoscopie superioara cu biopsie
Endoscopia superioara este o procedura de examinare prin intermediul careia se vizualizeaza interiorul esofagului, stomacului si duodenului, prima parte a intestinului subtire, cu ajutorul unui endoscop. Acesta poate avea atasat si un dispozitiv cu ajutorul caruia se poate preleva o proba de tesut ce poate fi examinat de catre un anatomopatolog in vederea identificarii anomaliilor celulare specific cancerului gastric. Esantionul de tesut poate fi testat si pentru infectia cu Helicobacter pylori si utilizat pentru testarea biomarkerilor.

Radiografia cu bariu
Pacientul consuma un lichid care contine bariu. Lichidul acopera esofagul si stomacul si se efectueaza radiografii. 

Scanarea CT
O scanare CT realizeaza o serie de imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului din diferite unghiuri. O substanta de contrast poate fi injectata intr-o vena sau inghitita pentru a ajuta la o mai buna evidentiere a tesuturilor si organelor. 

Testarea biomarkerilor
Testarea biomarkerilor este o modalitate de a identifica gene, proteine si alte substante numite biomarkeri sau markeri tumorali care pot oferi informatii despre cancer. Pentru a verifica acesti biomarkeri, mostre de tesut care contin celule canceroase sunt prelevate in timpul unei biopsii sau unei interventii chirurgicale. Probele sunt testate intr-un laborator pentru a vedea daca celulele canceroase de stomac contin acesti biomarkeri, cum ar fi HER2, PD-L1, NTRK.

 

Care sunt stadiile cancerului de stomac?

Stadializarea cancerului de stomac utilizeaza de obicei sistemul de stadializare TNM. Pe baza rezultatelor TNM, cancerului i se atribuie un stadiu: I, II, III sau IV. 

 

Care este tratamentul cancerului de stomac?


Rezectie endoscopica a mucoasei

Rezectia endoscopica a mucoasei este o procedura care utilizeaza un endoscop pentru a indeparta carcinomul in situ si cancerul in stadiu incipient de la nivelul mucoasei tractului digestiv. 

Interventie chirurgicala

Interventia chirurgicala sau operatia este un tratament frecvent pentru cancerul de stomac. Tipul de interventie chirurgicala depinde de locul in care este localizat cancerul. Chimioterapia poate fi administrata inainte de interventia chirurgicala pentru a micsora tumora si a reduce cantitatea de tesut care trebuie indepartata in timpul interventiei chirurgicale.
Tratamentul administrat dupa interventia chirurgicala, pentru a reduce riscul de recidiva, se numeste terapie adjuvanta. Dupa ce medicul indeparteaza tesutul tumoral se poate administra chimioterapie, radioterapie sau ambele pentru a elimina celulele tumorale restante.

Gastrectomie

Gastrectomia, indepartarea unei parti sau a intregului stomac, este principala interventie chirurgicala pentru cancerul de stomac:
- Gastrectomia subtotala reprezinta indepartarea partii stomacului afectata de cancer, ganglionii limfatici din apropiere si parti ale altor tesuturi si organe din apropierea tumorii. Splina poate fi, de asemenea, indepartata.
- Gastrectomia totala reprezinta indepartarea intregului stomac, a ganglionilor limfatici din apropiere si a unor parti ale esofagului, intestinului subtire si a altor tesuturi din apropierea tumorii. Splina poate fi, de asemenea, indepartata. Apoi, chirurgul ataseaza esofagul de intestinul subtire, astfel incat pacientul sa poata continua sa consume alimente si sa inghita normal.

Plasarea stentului endoluminal

Plasarea stentului endoluminal se poate face atunci cand tumora blocheaza trecerea in sau din stomac. In aceasta procedura, chirurgul plaseaza un stent de la esofag la stomac sau de la stomac la intestinul subtire pentru a permite pacientului sa manance normal.

Terapia cu laser endoluminal

Terapia cu laser endoluminal este o procedura in care un endoscop cu un laser atasat este folosit pentru a elimina un blocaj gastrointestinal.

Gastrojejunostomie

Gastrojejunostomia este indepartarea partii stomacului afectata de cancer care blocheaza deschiderea in intestinul subtire. Apoi, chirurgul conecteaza stomacul la jejun, o parte a intestinului subtire, pentru a permite alimentelor si medicamentelor sa treaca din stomac in intestinul subtire.

Terapie cu radiatii

Radioterapia foloseste raze X de inalta energie sau alte tipuri de radiatii pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le impiedica sa creasca. Cancerul de stomac este uneori tratat cu radioterapie externa, sursa radiatiei aflandu-se in exteriorul corpului.

Chimioterapia

Chimioterapia pentru cancerul de stomac este de obicei sistemica, adica este injectata intr-o vena sau administrata pe cale orala. Atunci cand sunt administrate in acest fel, medicamentele intra in fluxul sanguin pentru a ajunge la celulele canceroase din tot corpul.
Medicamentele chimioterapice utilizate pentru tratarea cancerului de stomac include: capecitabina, cisplatina, docetaxel, doxorubicina, epirubicina, fluorouracil (5-FU), irinotecan, leucovorina, oxaliplatina, paclitaxel, trifluridina/tipiracil. 

Terapie tintita

Terapia tintita foloseste medicamente sau alte substante pentru a identifica si ataca anumite celule canceroase. 
Terapiile tintite utilizate pentru tratarea cancerului de stomac includ: ramucirumab, regorafenib, trastuzumab, trastuzumab deruxtecan.

Imunoterapie

Imunoterapia ajuta sistemul imunitar  sa lupte impotriva cancerului. Imunoterapia utilizata pentru tratarea cancerului de stomac include substante medicamentoase precum: nivolumab, pembrolizumab.

Chimioterapia intraperitoneala hipertermica 

Chimioterapia locala este o metoda de plasare directa a chimioterapicelor intr-un organ sau intr-o cavitate a corpului, cum ar fi abdomenul, pentru a afecta in principal celulele canceroase din acea zona. Dupa ce chirurgul a indepartat majoritatea tesutului tumoral in timpul interventiei chirurgicale, o substanta chimioterapica, cum ar fi mitomicina sau cisplatina, este incalzita si plasata direct in cavitatea peritoneala printr-un tub subtire timp de aproximativ 2 ore. Chirurgul dreneaza apoi chimioterapicele din abdomen si inchide incizia.

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul esofagian

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul de piele

- Cancerul osos

- Cancerul pancreatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 


Bibliografie:

Stomach cancer, Cancer Council official website
Stomach cancer, Mayo Clinic official website
Stomach cancer, NHS official website
Stomach cancer, Cleveland Clinic official website
Stomach cancer, National Cancer Institute official website
Stomach cancer, American Cancer Society official website
Symptoms of stomach cancer, Cancer Research UK official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul de stomac

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale