Cancerul testicular (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul testicular?

Cancerul testicular apare atunci cand celule maligne se dezvolta in tesuturile unuia sau ambelor testicule. Testiculele sunt glande sexuale masculine care produc spermatozoizi si testosteron. 
Cancerul testicular este rar si afecteaza doar aproximativ 1 din 250 de barbati pe tot parcursul vietii. Totusi, este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani.

 

Care sunt tipurile de cancer testicular?

Majoritatea cancerelor testiculare (aproximativ 90%) debuteaza in celule germinale testiculare si poarta denumirea de cancere sau tumori cu celule germinale. Celulele germinale la barbati produc spermatozoizi. Tumorile cu celule germinale testiculare se pot dezvolta din neoplazia celulelor germinale in situ.
Exista doua tipuri principale de tumori cu celule germinale testiculare:
- Tumori care se dezvolta din neoplazia celulelor germinale in situ - Acestea sunt cele mai frecvente tipuri de cancer testicular si se dezvolta dupa pubertate.
- Tumori care nu se dezvolta din neoplazia celulelor germinale in situ. Acestea sunt mai putin frecvente si sunt de obicei diagnosticate fie la copiii mai mici, fie la barbatii mai in varsta.

 

Care sunt cauzele cancerului testicular?

Cancerul testicular se dezvolta atunci cand celulele se inmultesc mai rapid decat normal, necontrolat, formand in cele din urma o tumoare. Cercetatorii nu sunt siguri ce determina celulele sa se comporte in acest mod, insa se cunoaste faptul ca celulele care devin cancer testicular sunt de obicei celule germinale.
Riscul de a dezvolta cancer testicular depinde de multi factori. Acesti factori includ:
- Varsta: Cancerul testicular afecteaza cel mai frecvent persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 35 de ani.
- Testicule necoborate (criptorhidie). Testiculele se formeaza in abdomenul fatului in timpul sarcinii si, de obicei, coboara in scrot inainte de nastere. Nasterea cu aceasta afectiune poate creste riscul de cancer testicular chiar daca aceasta problema este remediata chirurgical.
- Prezenta celulelor anormale la nivelul testiculelor. Neoplazia celulelor germinale in situ inseamna ca exista celule anormale in testicul si nu semnifica neaparat prezenta cancerului. Daca nu este tratata, neoplazia celulelor germinale in situ se poate transforma in cancer in 5 ani la aproximativ 50% dintre barbatii care prezinta aceasta anomalie.
- Istoric familial de cancer testicular. Fratii sau copiii barbatilor care au fost diagnosticati cu cancer testicular prezinta un risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer. Barbatii al caror tata a fost diagnosticat cu cancer testicular prezinta de aproximativ 4 - 5 ori mai multe sanse de a-l dezvolta. Barbatii care au un frate care a avut cancer testicular prezinta de aproximativ 8 - 9 ori mai multe sanse de a-l dezvolta.
 - Cancer testicular diagnosticat anterior. In cazul in care a fost diagnosticat anterior cancerul testicular la un testicul, exista un risc crescut de a dezvolta cancer testicular si la celalalt testicul.
- Anomalii ale penisului si uretrei (hipospadias). Barbatii care se nasc cu o anomalie a penisului si uretrei numita hipospadias au mai multe sanse de a dezvolta cancer testicular.
- HIV sau SIDA. Persoanele cu HIV sau SIDA au un risc crescut de a dezvolta cancer testicular. Dar majoritatea cazurilor de cancer testicular nu sunt corelate cu HIV pozitiv.
-  Rasa si etnia. Cancerul testicular este mai frecvent in randul albilor non-hispanici din Statele Unite si Europa.

 

Care sunt semnele si simptomele cancerului testicular?

Cel mai frecvent semn de cancer testicular este reprezentat de un nodul nedureros la nivelul testiculului. Alte simptome includ:
- Umflare sau acumulare brusca de lichid in scrot
- Senzatie de greutate in scrot
- Durere in zona inghinala sau la nivelul abdomenului inferior
- Durere sau disconfort in scrot sau la nivelul testiculului
- Un testicul care se micsoreaza (atrofie testiculara)
Aceste simptome pot aparea si impreuna cu alte afectiuni


Cum este diagnosticat cancerul testicular?

In scopul diagnosticarii cancerului de prostata, medicul va aefectua un examen fizic. In cadrul acestui examen, medicul poate identifica noduli la nivelul testiculelor.
Daca medicul observa o anomalie in timpul examenului, probabil va recomanda o ecografie. 
Orhiectomie inghinala (indepartarea testiculului) si biopsia pot fi recomandata daca ecografic sunt identificate imagini suspecte. 

Alte teste suplimentare pot include:

- Un test de marker tumoral seric. Aceasta procedura examineaza o proba de sange pentru a masura nivelul anumitor substante corelate cu anumite tipuri de cancer. Aceste substante se numesc markeri tumorali. Markerii tumorali care sunt adesea mariti in cancerul testicular sunt alfa-fetoproteina (AFP), gonadotropina corionica (HCG sau beta-HCG) si lactat dehidrogenaza (LDH). Diferite tipuri de tumori pot creste peste limita normala concentratia acestor markeri. 
- Investigatii imagistice: Medicul poate efectua o scanare CT a abdomenului si pelvisului pentru a vedea daca cancerul s-a raspandit la organele abdominale. Se poate recomanda o scanare CT sau o radiografie standard pentru a vedea daca cancerul s-a raspandit la nivelul plamanilor. Daca medicul suspecteaza metastaze la nivelul sistemului nervos central (creier si maduva spinarii), este posibil sa se recomande efectuarea unui RMN. 

 

Care sunt stadiile cancerului testicular?

Diagnosticul cancerului testicular implica si stadializarea cancerului:
- Stadiul 0: S-au dezvoltat celule anormale, dar acestea sunt limitate la tesutul testicular. Stadiul 0 se mai numeste si neoplazia celulelor germinale in situ.
- Stadiul I: Cancerul se limiteaza la testicul, care poate invada vasele de sange sau sistemul limfatic din apropiere. Markerii tumorali pot fi sau nu mariti.
- Stadiul II: Cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici retroperitoneali, dar nu si in alte zone ale corpului. Daca exista metastaze ganglionare si nivelurile markerilor tumorali sunt moderat crescute sau foarte mari, atunci cancerul poate fi incadrat la stadiul III.
- Etapa III: Cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici localizati in afara cavitatii abdominale sau la un alt organ.


Care sunt tratamentele pentru cancerul testicular?

Tratamentul depinde de mai multi factori, inclusiv de starea de sanatate, preferintele de tratament, stadiul cancerului si tipul tumorii. 

Interventie chirurgicala
Interventia chirurgicala pentru indepartarea testiculului afectat (orhiectomie inghinala radicala) este cel mai frecvent tratament pentru cancerul testicular, indiferent de stadiul cancerului sau de tipul tumorii. In unele cazuri, medicul poate elimina si ganglionii limfatici.
Disectia ganglionilor limfatici retroperitoneali este o procedura prin care se efectueaza disectia ganglionilor limfatici retroperitoneali, in functie de stadiul cancerului si de tipul tumorii. Acest tratament este utilizat mai frecvent in cazul cancerelor testiculare fara celule germinale. Disectia ganglionilor limfatici retroperitoneali poate fi utilizata pentru a trata cancerul si poate fi, de asemenea, utilizata pentru stadializarea cancerului.
Medicul poate efectua, de asemenea, si alte interventii chirurgicale pentru a indeparta tumorile care s-au raspandit la nivelul altor organe.

Radioterapia
Radiatiile pot fi utilizate dupa interventia chirurgicala pentru a preveni recidiva. 

Chimioterapia
Chimioterapia utilizeaza medicamente precum cisplatina, bleomicina si etoposida pentru a eradica celulele canceroase. Chimioterapia a imbunatatit rata de supravietuire in cazul cancerului testicular. Chimioterapia poate fi utilizata inainte de disectia ganglionilor limfatici retroperitoneali sau dupa o orhiectomie inghinala radicala. Chimioterapia poate fi, de asemenea, utilizata pentru a trata cancerul testicular recurent.

 

Cum poate fi prevenit cancerul testicular?

Nu exista nicio modalitate de a preveni cancerul testicular. Pentru a identifica precoce orice anomalie la nivelul testiculelor se poate efectua periodic un screening.
Medicii recomanda, de asemenea, autoexaminarea regulata a testiculelor. In timpul unui autoexamen testicular, se pot simti si identifica noduli sau alte modificari. Autoexaminarea poate fi efectuata dupa un dus sau dupa o baie calda. Caldura relaxeaza pielea scrotului, facand mai usor procesul de examinare. Se vor folosi ambele maini pentru a examina fiecare testicul. Se vor plasa degetele aratatoare si degetele mijlocii sub testicul cu degetele mari deasupra. Se roteste fiecare testicul intre degete.
Deasupra si in spatele testiculului se poate observa o structura asemanatoare unui cordon. Aceasta structura se numeste epididim, este normala si stocheaza si transporta spermatozoizii. De asemenea, este normal ca testiculele sa aiba dimensiuni usor diferite. Desi testiculele din stanga si din dreapta au adesea dimensiuni diferite, fiecare testicul ar trebui sa ramana in general de aceeasi dimensiune. Nodulii de marimea unui bob de mazare sau mai mari sunt adesea nedurerosi. Daca se identifica un nodul este recomandat un consult medical de specialitate.

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul de san

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul esofagian

- Cancerul de piele

- Cancerul osos

- Cancerul pancreatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 

Bibliografie:

Testicular cancer, Mayo Clinic official website
Testicular cancer, Cleveland Clinic official website
Symptoms of testicular cancer, NHS official website
Signs and Symptoms of Testicular Cancer, American Cancer Society official website
Testicular Cancer, Urology Care Foundation official website
Risks and causes of testicular cancer, Cancer Reasearch UK official website
Testicular Cancer, Medline Plus official website


Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul testicular

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale