Cancerul de san (afecțiuni medicale)

Ce este cancerul de san?

Cancerul de san este o afectiune in care celulele mamare anormale se inmultesc necontrolat si formeaza tumori. Netratate, aceste tumori se pot raspandi in tot organismul. 
Cancerul de san este cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei, reprezentand mai mult de 1 din 10 noi diagnostice de cancer anual si este a doua cea mai frecventa cauza de deces prin cancer in randul femeilor din intreaga lume. In 2022, au fost diagnosticate cu cancer de san 2,3 milioane de femei si au avut loc 670.000 de decese la nivel global. 

 

Care sunt principalele tipuri de cancer de san?

Medicii determina tipurile si subtipurile de cancer pentru a alege cel mai potrivit tratament. Tipurile cele mai frecvente de cancer de san includ:
- Carcinomul ductal invaziv: Acest cancer debuteaza in canalele lactifere si se raspandeste la tesutul mamar din apropiere. 
- Carcinomul lobular: Acest tip de cancer de san debuteaza in glandele lactifere (lobuli) si se raspandeste adesea la tesutul mamar din apropiere. 
- Carcinom ductal in situ: Aacest tip de cancer de san debuteza la nivelul canalelor lactifere, dar nu se raspandeste dincolo de acestea.

Tipurile de cancer de san mai putin frecvente includ:
- Cancer de san triplu negativ: Acest cancer invaziv este agresiv si se raspandeste mai repede decat alte tipuri de cancer de san.
- Cancer de san inflamator: Acest cancer rar, cu crestere rapida, arata ca o eruptie pe san. 
- Boala Paget a sanului: Acest tip de cancer rar afecteaza pielea mamelonului si poate arata ca o eruptie cutanata. Reprezinta mai putin de 4% din totalitatea cancerelor de san.

Subtipuri de cancer de san

Medicii clasifica subtipurile de cancer de san in functie de starea celulelor receptorilor. Receptorii sunt molecule de proteine localizati in celule sau la suprafata acestora. Receptorii pot atasa anumite substante din sange, inclusiv hormoni precum estrogenul si progesteronul. Estrogenul si progesteronul stimuleaza dezvoltarea celulelor canceroase. Identificarea receptorilor de estrogen sau de progesteron este foarte im portanta pentru alegerea tratamentului. 
Subtipurile includ:
- Cancerele de san ER pozitive (ER+) au receptori de estrogeni.
- Cancerele de san PR-pozitive (PR+) au receptori de progesteron.
- Cancerele de san HR pozitive (HR+) au receptori de estrogen si progesteron.
- Cancerele de san HR negative (HR-) nu au receptori de estrogen sau progesteron.
- cancere de san HER2-pozitive (HER2+), care au niveluri mai mari decat cele normale ale proteinei HER2. Aceasta proteina ajuta celulele canceroase sa se dezvolte. Aproximativ 15% pana la 20% din toate cancerele de san sunt HER2-pozitive.

 

Care sunt stadiile cancerului de san?

Medicii utilizeaza sisteme de stadializare a cancerului pentru a planifica tratamentul. Stadializarea cancerului ajuta, de asemenea, la emiterea unui prognostic sau la alegerea unui tratament. Stadializarea cancerului de san depinde de factori precum tipul cancerului de san, dimensiunea si localizarea tumorii si daca cancerul s-a raspandit in alte zone ale corpului. Stadiile cancerului de san sunt:
- Stadiul 0: Boala este neinvaziva, ceea ce inseamna ca nu s-a raspandit la canalele mamare in alte parti ale sanului.
- Stadiul I: Exista celule canceroase in tesutul mamar din apropiere.
- Stadiul II: Celulele canceroase au format o tumoare sau tumori. Tumora este fie mai mica de 2 centimetri si s-a raspandit la ganglionii limfatici de la subrat, fie mai mare de 5 centimetri, dar nu s-a raspandit la ganglionii limfatici localizati la subrat. Tumorile in acest stadiu pot masura  intre 2 si 5 centimetri diametru si pot afecta sau nu ganglionii limfatici din apropiere.
- Stadiul III: Cancerul de san este localizat in tesuturile mamare si ganglionii limfatici din apropiere. Stadiul III este de obicei denumit cancer mamar local avansat.
- Stadiul IV: Cancerul este raspandit la nivelul altor organe si sisteme precum oasele, ficatul, plamanii sau creierul.

 

Care sunt cauzele aparitiei cancerului de san?

Cauzele exacta cancerelor de san nu este cunoscuta cu exactitate. Cercetatorii au descoperit factori de risc care cresc probabilitatea dezvoltarii acestuia. Aparitia cancerului de san poate fi o urmare a interactiunii factorilor genetici cu factorii de mediu.

 

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de san?

Sexul feminin este cel mai sugestiv factor de risc pentru cancerul de san. Aproximativ 99% dintre cancerele de san apar la femei si 0,5-1% dintre cancerele de san apar la barbati. Tratamentul cancerului de san la barbati urmeaza aceleasi principii de management ca si pentru femei.
Anumiti factori cresc riscul de cancer de san:  
- varsta inaintata
- obezitatea
- consumul excesiv de alcool
- antecedentele familiale de cancer de san
- antecedentele de expunere la radiatii
- istoricul sexual (varsta primei menstruatii, vasta primei sarcini)
- consumul de tutun
- administrarea terapiei hormonale postmenopauza
Insa, aproximativ jumatate din cancerele de san se dezvolta la femei care nu au niciun factor de risc identificabil, altul decat sexul feminin si varsta peste 40 de ani.
Istoricul familial de cancer mamar creste riscul de cancer de san, dar majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de san nu prezinta istoric al cancerului de san in familie. 
Anumite mutatii mostenite ale genelor cu importanta ridicata in aparitia cancerului de san cresc foarte mult riscul de a dezvolta afectiunea, cele mai dominante fiind mutatiile genelor BRCA1, BRCA2 si PALB-2. Femeile care prezinta mutatii ale acestor gene  pot lua in considerare strategii de reducere a riscului, cum ar fi indepartarea chirurgicala a ambilor sani sau strategii de chimiopreventie.

 

Care sunt simptomele cancerului de san?

Majoritatea persoanelor nu prezenta nici un simptom atunci cand cancerul de san este in stadiu incipient.

Cancerul de san se poate manifesta printr-un cumul de simptome, mai ales atunci cand este in stadiu avansat. Simptomele cancerului de san pot include:
- aparitia unui nodul sau intarirea sanilor, deseori neinsotita de durere
- modificarea dimensiunii, formei sau aspectului sanului
- gropite, roseata sau alte modificari ale pielii
- modificarea aspectului mamelonului sau a pielii din jurul mamelonului 
- secretie lichida anormala sau sangvinolenta la nivelul mameloanelor
Majoritatea nodulilor identificati la nivelul sanilor nu sunt cancerosi. Nodulii la san care sunt cancerosi au mai multe sanse de a fi tratati cu succes atunci cand sunt mici si nu s-au raspandit la ganglionii limfatici din apropiere. Cel mai frecvent, cancerul de san se raspandeste la ganglionii limfatici de sub brat. In timp, celulele canceroase se pot raspandi in alte organe, inclusiv plamani, ficat, creier si oase. Odata ce ajung in aceste locuri, pot aparea noi simptome legate de cancer, cum ar fi dureri osoase sau dureri de cap.

 

Cum poate fi diagnosticat cancerul de san?

In scopul stabilirii diagnosticului de cancer de san medicul va efectua o examinare fizica a acestora, va consulta istoricul medical si va analiza simptomele.

Examenul fizic al sanilor
In timpul unui examen clinic al sanilor, medicul analizeaza si observa orice aspect atitpic de la nivelul sanilor. Aceste aspecte pot include modificari ale pielii sau ale mameloanului. Medicul va palpa sanii si zonele adiacente in scopul identificarii nodulilor sau a altor formatiuni suspecte.

Mamografia
O mamografie este o radiografie a tesutului mamar. Mamografiile sunt utilizate in mod normal pentru depistarea cancerului de san. 

Ecografia mamara
O ecografie a sanului poate oferi medicului mai multe informatii despre nodulii de la nivelul sanilor. De exemplu, o ecografie poate diferentia un nodul de un chist mamar. 

RMN mamar
Aparatele RMN folosesc un camp magnetic si unde radio pentru a crea imagini detaliate ale tesuturilor mamare si pot oferi informatii importante in ceea ce priveste atat tesutul mamar cat si tesuturile adiacente.

Biopsie
O biopsie este o procedura de prelevare a unui esantion de tesut. Proba de tesut este trimisa la un laborator pentru testare. Testele pot arata daca celulele din proba sunt canceroase. 

Stadializarea cancerului de san

Testele si procedurile utilizate pentru a stadializa cancerul de san pot include:
- Teste de sange, cum ar fi hemoleucograma completa 
- scanare CT
- RMN
- Tomografia cu emisie de pozitroni, numita si scanare PET

Nu toti pacientii necesita efectuarea acestor proceduri.

 

Care este tratamentul cancerului de san?

Pentru a trata cancerul de san, de obicei, se combina mai multe tipuri de tratamente pentru a minimalize riscul de recidiva al cancerului. Aceste tramente includ:
- interventie chirurgicala pentru indepartarea tumorii mamare
- radioterapie pentru a reduce riscul de recurenta 
- medicamente pentru a elimina celulele canceroase si pentru a preveni raspandirea ( acestea consta in terapii hormonale, chimioterapie sau terapii biologice tintite).
Tratamentele pentru cancerul de san sunt mai eficiente si sunt mai bine tolerate atunci cand se initiaza precoce si se efectueaza in cure complete.
Interventia chirurgicala poate indeparta fie tesutul canceros (lumpectomie), fie intregul san (mastectomie). Chirurgia poate elimina, de asemenea, ganglionii limfatici afectati.
Radioterapia trateaza cancerele microscopice reziduale ramase la nivelul tesutului mamar sau la nivelul ganglionilor limfatici si minimizeaza sansele de recidiva a cancerului la nivelul peretelui toracic. In cazul cancerului de san in stadiu incipient, radiatiile pot impiedica masectomia. In cazul cancerelor in stadiu avansat, radioterapia poate reduce riscul de recidiva al cancerului chiar si atunci cand a fost efectuata o mastectomie. Pentru stadiile avansate ale cancerului de san, in anumite circumstante, radioterapia poate reduce probabilitatea de deces din cauza bolii.
Alegerea tratamentului medical pentru cancerul de san se bazeaza pe subtipizarea biologica a cancerelor. Anumite subtipuri de cancer de san sunt mai agresive decat altele cum este cel triplu negativ (cele care nu exprima receptorul de estrogen, receptorul de progesteron sau receptorul HER-2). Cancerul care exprima  si/sau poatel sa raspunda la terapiile endocrine, cum ar fi tamoxifenul sau inhibitorii de aromataza. Aceste medicamente sunt administrate pe cale orala timp de 5-10 ani si reduc sansa de reaparitie ale acestor cancere cu aproape 50%. Terapiile endocrine pot provoca simptome specifice menopauzei, dar sunt in general bine tolerate.
Cancerele care nu exprima receptorul de estrogen sau receptorul de progesteron trebuie tratate prin chimioterapie, cu exceptia cazului in care cancerul nu este foarte avansat. Regimurile de chimioterapie disponibile astazi sunt foarte eficiente in reducerea sanselor de raspandire sau recidiva a cancerului si sunt, in general, administrate ca terapie ambulatorie. Daca nu exista complicatii, chimioterapia pentru cancerul de san, in general, nu necesita internare in spital.
Cancerele de san care supraexprima in mod independent o molecula oncogena HER-2/neu (HER-2 pozitiva) pot fi tratate cu agenti biologici tintiti, cum ar fi trastuzumab. Atunci cand se administreaza terapii biologice tintite, acestea sunt combinate cu chimioterapia pentru a le face mai eficiente in eradicarea celulelor canceroase.

 

Cum poate fi prevenit cancerul de san?

Cancerul mamar nu poate fi prevenit, dar poate fi redus riscul de a-l dezvolta. Autoexaminarile si mamografiile regulate pot ajuta la detectarea cancerului de san din timp.
Nu exista o modalitate sigura de a reduce riscul de cancer de san, dar Societatea Americana de Cancer (ACS) ofera urmatoarele sfaturi:
- mentinerea unei greutati normale
- adoptarea unei diete sanatoase: unele studii arata ca o dieta care include legume, fructe, lactate bogate in calciu si proteine   slabe poate reduce riscul de cancer de san. 
- efectuarea de exercitii fizice: studiile arata ca activitatea fizica regulata scade riscul de cancer de san.
- evitarea consumului de alcool: cercetarile arata o legatura intre cancerul de san si alcool. 
- efectuarea screeningurilor recomandate 
- efectuarea unor autoexaminari regulate

Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:

- Cancerul esofagian

- Cancerul de prostata

- Cancerul de colon

- Cancerul de stomac

- Cancerul de ficat

- Cancerul testicular

- Cancerul de piele

- Cancerul osos

- Cancerul pancreatic

- Cancerul ovarian

- Cancerul tiroidian

- Cancerul pulmonar

- Cancerul de vezica urinara

 

 

Bibliografie:

Breast cancer, World Health Organization official website
Breast cancer, International Agency of Research in Cancer, World Health Organization official website
Alkabban FM, Menon G, Ferguson T. Breast Cancer. [Updated 2024 Feb 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
Breast Cancer--Patient Version, National cancer Institute
Breast Cancer, Mayo official website
Breast Cancer, Cleveland Clinic official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 25-06-2024

Produse din categoria Cancerul de san

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale