Ce este cancerul de ficat (hepatic)?
Cancerul hepatic este o afectiune oncologica care este localizata la nivel hepatic. Exista doua tipuri de cancer de ficat: primar si secundar. Cancerul hepatic primar debuteaza la niveul ficatului. Cancerul hepatic secundar se raspandeste la nivelul ficatului din alta parte a corpului.
Cancerul hepatic primar poate fi de mai multe tipuri:
- carcinomul hepatocelular (HCC) sau hepatomul, este cel mai frecvent tip de cancer hepatic primar si debuteaza de obicei la nivelul hepatocitelor, principalul tip de celeule hepatice.
- colangiocarcinomul, sau cancerul localizat la nivelul cailor biliare, debuteaza de obicei in celulele care captusesc canalele biliare.
- angiosarcomul, debuteaza de obicei la nivelul vaselor de sange hepatice. Acesta este un tip rar de cancer hepatic, care este mai frecvent la persoanele cu varsta de peste 70 de ani.
Care sunt cauzele aparitiei cancerului de ficat (hepatic)?
Carcinomul hepatocellular, principalul tip de cancer hepatic, se dezvolta secundar bolilor hepatice cornice cauzate de factori multipli de risc. Carcinomul hepatocelular este asociat de regula cu infectiile cronice cu virusul hepatitei B si C (hepatita virala B si hepatita virala C). Pacientii cu hepatita cronica de orice cauza sau ciroza criptogena au un risc crescut de carcinom hepatocelular.
Cancerul hepatic poate fi favorizat de anumiti factori de risc precum:
- Varsta. Cancerul hepatic este mai frecvent la persoanele in varsta.
- Consumul excesiv de alcool. Consumul excesiv de alcool pe o perioada indelungata creste riscul de cancer de ficat.
- Fumat. Fumatul creste riscul de cancer de ficat.
- Expunerea la aflatoxina. Aflatoxina este o substanta toxica produsa de un tip de mucegai care se poate dezvolta pe alune, cereale si porumb
- Utilizarea de steroizi anabolizanti. Utilizarea pe termen lung a steroizilor anabolizanti, care sunt un tip de testosteron artificial, creste riscul de cancer de ficat.
Alte conditii medicale asociate cu aparitia cancerului hepatic sunt:
- Diabet de tip 2. Diabetul de tip 2 poate creste riscul de cancer de ficat, mai ales atunci cand sunt prezenti si alti factori de risc.
- Conditii medicale legate de obezitate. Obezitatea este asociata cu sindromul metabolic si boala ficatului gras nealcoolic, care sunt factori de risc pentru cancerul hepatic.
O serie de afectiuni ereditare rare cresc riscul de cancer de ficat:
- deficit de alfa-1 antitripsina
- boli de stocare a glicogenului
- hemocromatoza ereditara
- porfirie cutanata tardiva
- tirozinemia
- boala Wilson
Care sunt simptomele cancerului de ficat (hepatic)?
Cancerul hepatic poate fi asimptomatic si de aceea poate fi dificil de diagnosticat. Atunci cand apar simptome, cancerul hepatic primar se manifesta prin aceleasi simptome ca si cancerul hepatic secundar.
Simptomele cancerului hepatic pot include:
- icter (ingalbenirea pielii si a albului ochilor)
- pierderea poftei de mancare sau pierdere neintentionata in greutate
- senzatie de oboseala sau lipsa de energie
- senzatie generala de rau sau simptome similar unei gripe
- un nodul in partea dreapta a abdomenului, sub cutia toracica
Alte simptome pot avea legatura cu sistemul digestiv:
- senzatie sau rau
- durere in partea superioara dreapta a abdomenului sau in umarul drept
- simptome de indigestie, cum ar fi senzatia de satietate foarte rapida dupa masa
- abdomen umflat
- greata si varsaturi
Cum poate fi diagnosticat cancerul de ficat (hepatic)?
In scopul stabilirii diagnosticului de cancer hepatic, medicul va efectua un examen fizic. Daca in cadrul acestei examinari va identifica semne si simptome specifice cancerului hepatic, acesta poate recomanda investigatii suplimentare precum:
- Teste de sange. Testele de sange pot evidentia anomalii ale functiei hepatice. De asemenea, se poate testa si alfa-fetoproteina (AFP). Nivelurile ridicate de AFP pot indica cancer hepatic.
- Ultrasunete sau sonografia: Acest test ofera imagini ale structurilor tesuturilor moi si poate identifica tumorile hepatice.
- Tomografia computerizata (CT): acest tip special de radiografie realizeaza imagini detaliate ale ficatului, oferind informatii despre dimensiunea si localizarea unor tumori hepatice.
- Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM): Acest test produce imagini foarte clare ale structurilor corpului, de o acuratete mai buna.
- Angiografia: Acest test ajuta la examinarea vaselor de sange ale ficatului.
- Biopsie: Uneori este necesara prelevarea unei probe de tesut hepatic pentru a efectua teste de laborator in scopul stabilirii unui diagnostic definitiv de cancer hepatic. Biopsiile reprezinta cea mai sigura modalitate de a confirma un diagnostic de cancer hepatic.
Daca medicul suspecteaza prezenta unui colangiocarcinom intrahepatic, poate efectua urmatoarele teste:
- Colangiopancreatografia retrograda endoscopica - examinarea cu ajutorul unui endoscop a cailor biliare.
- Colangiografie transhepatica percutanata
Care sunt stadiile cancerului de ficat (hepatic)?
Medicii pot stabili stadiile cancerului hepatic utilizand standardele stabilite de sistemul Barcelona Clinic Liver Cancer (BCLC).
- Stadiul I/stadiul foarte precoce/stadiul 0: o singura tumora la nivelul ficatului care masoara mai putin de 2 centimetri (cm). Testele de sange arata ca nivelul bilirubinei este normal.
- Stadiul II/stadiul precoce/stadiul A: o singura tumora care masoara 5 cm sau mai putin sau mai multe tumori care masoara mai putin de 3 cm. Este posibil ca tumora sa fie raspandita la nivelul vaselor de sange.
- Stadiul III/stadiul intermediar/stadiul B: mai mult de o tumoare si/sau o tumoare care masoara mai mult de 5 cm. Este posibil ca tumora sa se fi raspandit la ganglionii limfatici, la vasele de sange mari sau la alt organ.
- Stadiul IV/stadiul avansat/etapa C: cancerul s-a raspandit in alte zone ale corpului, cum ar fi plamanii sau oase, precum si ganglionii limfatici.
Care este tratamentul cancerului de ficat (hepatic)?
Tratamentele pentru cancerul hepatic primar depind de gradul bolii, precum si de varsta pacientului, de starea generala de sanatate si de preferintele personale.
Interventie chirurgicala
- Interventia chirurgicala pentru indepartarea tumorii. In anumite situatii, medicul poate opta pentru indepartarea tesutului afectat de cancer hepatic si o mica parte din tesut hepatic sanatos care il inconjoara daca tumora este de dimensiuni reduse si daca functia hepatica este buna.
- Transplantul hepatic. In timpul operatiei de transplant de ficat, ficatul afectat de cancer este inlocuit cu un ficat sanatos de la un donator. Operatia de transplant hepatic este o optiune pentru un mic procent de oameni cu cancer hepatic in stadiu incipient.
Tratamente locale
Tratamentele locale pentru cancerul de ficat sunt cele care sunt administrate direct la nivelul celulelor canceroase sau la nivelul zonei din jurul celulelor canceroase. Optiunile de tratament localizate pentru cancerul de ficat includ:
- Ablatia cu radiofrecventa- foloseste curentul electric, microundele sau laserul pentru a incalzi si a distruge celulele canceroase.
- Crioablatia foloseste inghetarea pentru a distruge celulele canceroase. In timpul procedurii, medicul plaseaza un instrument (criosonda) care contine azot lichid direct pe tumorile hepatice. Imaginile cu ultrasunete sunt folosite pentru a ghida criosonda si pentru a monitoriza inghetarea celulelor.
- Injectarea de alcool. In timpul injectarii cu alcool, alcoolul pur este injectat direct in tumori, fie prin piele, fie in timpul unei operatii. Alcoolul provoaca moartea celulelor tumorale.
- Chemoembolizarea este un tip de tratament chimioterapic care furnizeaza medicamente impotriva cancerului direct la nivelul ficatului.
Terapia cu radiatii
Acest tratament foloseste energie de mare putere pentru a distruge celulele canceroase si a micsora tumorile. Un tip specializat de radioterapie, numit radioterapie corporala stereotactica, implica focalizarea simultana a mai multor fascicule de radiatii intr-un punct al corpului.
Terapie medicamentoasa tintita
Tratamentele medicamentoase vizate se concentreaza pe anomalii specifice prezente in celulele canceroase. Unele terapii directionate functioneaza numai la persoanele ale caror celule canceroase au anumite mutatii genetice.
Imunoterapie
Imunoterapia foloseste sistemul imunitar pentru a lupta impotriva cancerului. Imunoterapia este in general rezervata persoanelor cu cancer hepatic avansat.
Chimioterapia
Chimioterapia foloseste medicamente pentru a elimina celulele canceroase. Chimioterapia este uneori utilizata pentru a trata cancerul hepatic avansat.
Ingrijire de sustinere (paliativa)
Ingrijirea paliativa reprezinta ingrijirea medicala specializata care se concentreaza pe ameliorarea durerii si a altor simptome ale unei boli grave. Ingrijirea paliativa poate fi utilizata in timpul altor tratamente agresive, cum ar fi interventii chirurgicale, chimioterapie sau radioterapie.
Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:
- Cancerul de san
- Cancerul de prostata
- Cancerul de colon
- Cancerul de stomac
- Cancerul esofagian
- Cancerul testicular
- Cancerul de piele
- Cancerul osos
- Cancerul pancreatic
- Cancerul ovarian
- Cancerul tiroidian
- Cancerul pulmonar
- Cancerul de vezica urinara
Bibliografie:
Liver Cancer, Cancer Council official website
Liver cancer, Mayo clinic official website
Liver cancer, Cleveland Clinic official website
Liver cancer, National Cancer Institute official website
Lotfollahzadeh S, Recio-Boiles A, Babiker HM. Liver Cancer. [Updated 2023 Jun 3]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-
What Is Liver Cancer?, American Cancer Society official website
Symptoms of liver cancer, NHS official website
Liver Cancer Basics, CDC official website
Liver Cancer, Healthline official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona