Ce este cancerul tiroidian?
Cancerul tiroidian este o afectiune oncologica in care celulele maligne se formeaza in tesuturile glandei tiroide.
Glanda tiroida este situata la baza gatului, langa trahee. Glanda tiroida are forma unui fluture si este formata din doi lobi (lobul drept si lobul stang) legati prin intermediul istmului.
Care sunt tipurile de cancer tiroidian?
Cancer tiroidian diferentiat
Cancerele tiroidiene diferentiate au tendinta de a se dezvolta lent. Acestea includ cancerul tiroidian papilar, folicular si oncocitar.
Cancer tiroidian papilar
Acesta este cel mai frecvent tip de cancer tiroidian. Este mai frecvent la femei si la persoanele cu varsta intre 30 si 40 de ani. De obicei are o dezvoltare lenta, dar uneori se poate raspandi la ganglionii limfatici din regiunea cervicala sau aproape de tiroida.
Cancer tiroidian folicular
Cancerul tiroidian folicular este cel mai frecvent la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani si este mai frecvent la femei. Acesta se raspandeste uneori in alte parti ale corpului, cum ar fi la nivelul plamanilor sau la nivelul oaselor.
Cancer tiroidian oncocitar (cu celule Hurthle)
Cancerul tiroidian oncocitar este un tip rar de cancer tiroidian, numit si cancer tiroidian cu celule Hurthle. Acesta era de obicei grupat cu cancerele tiroidiene foliculare, deoarece prezinta unele asemanari. Insa celulele oncocitare arata diferit fata de celulele foliculare. Celulele sunt numite si celule oxifile, asa ca acest cancer este uneori numit cancer cu celule oxifile. Tumorile oncocitare pot fi necanceroase (benigne) sau canceroase (maligne). Tumorile benigne se numesc adenoame oncocitare. Cancerul tiroidian oncocitar se poate raspandi uneori la ganglionii limfatici sau in alte parti ale corpului. Cancerul tiroidian oncocitar este cel mai adesea diagnosticat la persoanele cu varsta peste 40 de ani si este mai frecvent la femei.
Cancerul tiroidian nediferentiat
Cancerul tiroidian anaplazic
Cancerul tiroidian anaplazic este rar, foarte agresiv, reprezentand pana la 3% din toate neoplasmele glandei tiroide. Carcinomul tiroidian anaplazic continua sa fie una dintre bolile cu mortalitate cea mai mare la nivel mondial si nu are un prognostic bun.
Cancer tiroidian medular
Cancerul tiroidian medular este o tumoare neuroendocrina care se dezvolta in celulele C ale tiroidei. Celulele C produc un hormon (calcitonina) care ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de calciu in sange. Cancerul medular tiroidian se poate raspandi in alte parti ale corpului, cum ar fi ficatul sau plamanii.
Care sunt cauzele cancerului tiroidian?
Anumiti factori, cum ar fi expunerea la radiatii, o dieta saraca in iod si defectele genetice pot creste riscul de a dezvolta cancer tiroidan. Alti factori de risc pot creste, de asemenea, probabilitatea de a dezvolta tumori maligne tiroidiene.
Care sunt factorii de risc pentru cancer tiroidian?
Factorii de risc pentru cancerul tiroidian includ:
- Varsta intre 25 si 65 de ani
- Sexul feminin
- Radierea la nivelul capului si gatului in copilarie sau expunerea in copilarie la radioactivitate. Cancerul poate sa apara si la 5 ani dupa expunere
- Antecedente de gusa (tiroida marita)
- Antecedente familiale de boala tiroidiana sau de cancer tiroidian
- Anumite afectiuni genetice, cum ar fi cancerul tiroidian medular familial, sindromul neoplaziei endocrine multiple de tip 2A (MEN2A) sau sindromul neoplaziei endocrine multiple de tip 2B (MEN2B).
- Rasa asiatica
Care sunt simptomele cancerului titoidian?
Majoritatea cancerelor tiroidiene nu provoaca semne sau simptome la inceputul bolii. Pe masura ce cancerul tiroidian avanseaza, pot sa apara:
- Un nodul ce poate fi simtit prin palparea zonei gatului
- Senzatie de strangere in jurul gatului
- Modificari ale vocii, inclusiv raguseala
- Dificultate la inghitire
- Ganglioni limfatici inflamati si mariti
- Durere in gat
In cazul in care cancerul tiroidian s-a raspandit (a metastazat) in alte zone ale corpului, este posibil sa apara simptome precum:
- Oboseala
- Pierderea poftei de mancare
- Greata si varsaturi
- Pierdere in greutate neasteptata
Cum poate fi diagnosticat cancerul tiroidian?
Testele de laborator si procedurile utilizate pentru a diagnostica cancerul tiroidian includ:
- Examinare fizica si analiza istoricului medical de sanatate. Prin intermediul unui control fizic pot fi identificati noduli sau ganglioni inflamati.
- Testele functiei tiroidiene. Aceste teste de sange masoara nivelul hormonilor tiroidieni. In anumite tipuri de cancere tiroidiene precum cancerul medular, masurarea calcitoninei poate oferi indicii in ceea ce priveste prezenta cancerului medular.
- Ecografia tiroidiana. Ecografia tiroidiana poate pune in evidenta prezenta nodulilor tiroidieni si, de asemenea, prin intermediul acesteia nodulii tiroidieni prezenti pot fi examinati si evaluati.
- Biopsie prin aspiratie cu ac fin. In timpul acestei proceduri, medicul preleva celule tiroidiene pentru a confirma sau infirma diagnosticul de cancer tiroidian, dar si pentru a identifica tipul de cancer in cazul in care acesta este prezent.
- Scanari CT si RMN. Aceste teste imagistice pot fi efectuate pentru a analiza orice zona in care s-ar putea raspandi cancerul tiroidian.
- Scintigrafia tiroidiana. Acest test imagistic foloseste o cantitate mica de iod radioactiv pentru a testa functia tiroidiana. Daca medicul identifica formatiuni suspecte, in urma examenului fizic si al ecografiei, poate recomanda efectuarea unei biopsii prin aspiratie cu ac fin. Rezultatele biopsiei pot sugera un diagnostic de cancer tiroidian si medicul poate opta pentru interventie chirurgicala. Cancerul tiroidian poate fi diagnosticat cu certitudine numai dupa ce nodulul este indepartat chirurgical si evaluat prin examen histopatologic. Nodulii tiroidieni sunt foarte frecventi, dar mai putin de 1 din 10 reprezinta de obicei cancer tiroidian.
- Laringoscopia. Laringosopia este o procedura in care medicul examineaza laringele cu un laringoscop. Unele tumori tiroidiene pot afecta cozile vocale.
Care este tratamentul cancerului tiroidian?
Interventie chirurgicala
Primul pas in tratamentul tuturor tipurilor de cancer tiroidian este interventia chirurgicala. Amploarea interventiei chirurgicale pentru cancerele tiroidiene diferentiate poate varia de la indepartarea chirurgicala a unui singur lob tiroidian, numita lobectomie, pana la indepartarea intregii glande tiroide, numita tiroidectomie totala. Amploarea interventiei chirurgicale depinde de dimensiunea tumorii si de raspandirea tumorii dincolo de glanda tiroida. Daca tumora implica ambii lobi ai glandei tiroide sau se constata in urma testelor ca tumora s-a raspandit dincolo de glanda tiroida, se va recomanda o tiroidectomie totala. Daca exista metastaze in ganglionii limfatici, acestia ganglioni pot fi indepartati in momentul interventiei chirurgicale tiroidiene initiale sau, uneori, intr-o procedura ulterioara. Daca medicul considera ca exista un risc crescut de recidiva, tratamentul cu iod radioactiv poate fi utilizat dupa indepartarea glandei tiroide.
Terapia cu iod radioactiv (denumita si terapie I-131)
Celulele tiroidiene si celulele implicate in cancerul tiroidian diferentiat absorb iodul, astfel incat iodul radioactiv poate fi utilizat pentru a elimina tot tesutul tiroidian normal ramas si, eventual, pentru a distruge tesutul tiroidian canceros rezidual dupa tiroidectomie. Procedura de eliminare a tesutului tiroidian rezidual se numeste ablatie cu iod radioactiv. Deoarece majoritatea celorlalte tesuturi din organism nu absorb sau concentreaza eficient iodul, iodul radioactiv utilizat in timpul procedurii de ablatie are de obicei un efect redus sau neglijabil asupra tesuturilor din afara tiroidei. Cu toate acestea, la unii pacienti care primesc doze mai mari de iod radioactiv pentru tratamentul metastazelor cancerului tiroidian, iodul radioactiv poate afecta glandele care produc saliva si poate conduce la uscaciunea gurii. Daca sunt necesare doze mai mari de iod radioactiv, poate exista si un risc mic de a dezvolta alte tipuri de cancer mai tarziu in viata. Acest risc este foarte mic si creste pe masura ce doza de iod radioactiv este mai mare. Riscurile potentiale ale tratamentului pot fi minimizate prin utilizarea celei mai mici doze de iod radioactiv posibile.
Daca medicul recomanda terapia cu iod radioactiv, nivelul de TSH va trebui sa fie crescut inainte de tratament. Acest lucru se poate realiza in doua moduri.
Prima optiune este stoparea administrarii hormonilor tiroidieni timp de 3-6 saptamani. Acest lucru face ca organismul sa produca in mod natural niveluri ridicate de TSH. Acest lucru duce la hipotiroidism, care se caracterizeaza prin semne precum oboseala, intoleranta la frig si alte simptome specifice. Pentru a minimiza simptomele hipotiroidismului, medicul dumneavoastra poate prescrie T3 (liotironina), care este o forma de hormon tiroidian cu actiune scurta, care se administreaza de obicei dupa oprirea administrarii levotiroxinei pana la 2 saptamani inainte de tratamentul cu iod radioactiv.
Alternativ, TSH poate fi crescut suficient fara a opri medicatia cu hormoni tiroidieni prin injectarea unei forme sintetice de TSH in organism. TSH uman recombinant (rhTSH) poate fi administrat sub forma de doua injectii in zilele anterioare tratamentului cu iod radioactiv. Beneficiul acestei abordari este ca pacientul poate continua sa administreze medicamentele cu hormoni tiroidieni si sa evite posibilele simptome legate de hipotiroidism.
Indiferent daca se stopeaza administrarea hormonilor tiroidieni sau se administreaza terapia recombinanta cu TSH, este necesara adoptarea unei diete cu continut scazut de iod timp de 1 pana la 2 saptamani inainte de tratament, ceea ce va avea ca rezultat imbunatatirea absorbtia iodului radioactiv, maximizand efectul tratamentului.
Citit in articolele urmatoare mai multe despre Terapia cu iod radioactiv si despre Alimente permise in dieta cu un continut scazut de iod.
Puteti afla mai multe informatii despre alte tipuri de cancer din articolele urmatoare:
- Cancerul de san
- Cancerul de prostata
- Cancerul de colon
- Cancerul de stomac
- Cancerul de ficat
- Cancerul testicular
- Cancerul de piele
- Cancerul osos
- Cancerul pancreatic
- Cancerul ovarian
- Cancerul esofagian
- Cancerul pulmonar
- Cancerul de vezica urinara
Bibliografie:
Thyroid Cancer Treatment, National Cancer Institute official website
Thyroid cancer, Mayo Clinic official website
Causes of thyroid cancer, NHS official website
Thyroid Cancer, Cleveland Clinic official website
What Is Thyroid Cancer?, American Cancer Society
What Is Thyroid Cancer?, WebMD official website
Thyroid Cancer, Medline Plus official website
Thyroid Cancer (Papillary and Follicular), American Thyroid Association official website
Thyroid Cancer: Causes, Symptoms, and Treatment, Healthline official website
Limaiem F, Kashyap S, Naing PT, et al. Anaplastic Thyroid Cancer. [Updated 2023 Jan 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan
Types of thyroid cancer, Cancer Reasearch UK official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona