Cancerul de vezica urinara (afecțiuni medicale)

Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (IARC) a marcat luna mai ca si luna de constientizare a cancerului vezicii urinare. 

In fiecare an, aproape 600.000 de oameni din intreaga lume sunt diagnosticati cu cancer de vezica urinara. Cancerul de vezica urinara este o afectiune complexa si de multe ori recurenta. 

In Europa, in anul 2012, se estimeaza ca aproximativ 151.297 de pacienti au fost diagnosticati cu cancer de vezica urinara, acesta fiind al cincilea cel mai frecvent in Europa.

Riscul dezvoltarii canceului de vezica urinara creste odata cu varsta, aproximativ 70% dintre pacientii care dezvolta cancer de vezica urinara prezinta simptome dupa varsta de 65 ani.

 

Cum apare si cum se dezvolta cancerul de vezica urinara?

 

Cancerul vezicii urinare debuteaza prin aparitia unor celule atipice la nivelul vezicii urinare, care se multiplica necontrolat. Acest mecanism reprezinta stadiul incipient al bolii. Celulele canceroase se pot inmulti continuu si pot invada si stratul muscular. Astfel, in lipsa tratamentului cancerul se extinde. Acesta este stadiul invaziv in care sunt afectati ganglionii limfatici, organele pelvine precum si alte organe precum ficatul sau plamanii. 
Cancerul de vezica urinara este clasificat in stadii si grade. Stadiul este dat de dimensiunea tumorii si de extensia ei la distanta (metastazarea la nivelul plamanilor, ficatului sau oaselor). Gradul este determinat de modificarile anatomo-patologice suferite de celulele canceroase comparativ cu cele normale. 
Medicul oncolog stabileste stadializarea tumorii in urma investigatiilor paraclinice precum analize ale sangelui, teste urinare, biopsii si radiografii osoase. Stadializarea cancerului este un factor important pentru alegerea tratamentului adecvat, avand un rol important in prognosticul bolii.

 

Care sunt tipurile de cancer de vezica urinara?

 

Diferite tipuri de celule din vezica urinara pot deveni canceroase. Tipul de cancer al vezicii urinare este determinat de tipul de celule la nivelul carora debuteaza cancerul.

Printre cele mai frecvente tipuri de cancer de vezica urinara sunt:

Carcinom urotelial

Carcinomul urotelial, numit anterior carcinom cu celule tranzitionale, apare in celulele care captusesc interiorul vezicii urinare. Celulele uroteliale se relaxeaza atunci cand vezica este plina si se contracta cand vezica este goala. Acelasi tip de celule captusesc interiorul ureterelor si uretrei, iar cancerul poate debuta si la nivelul acestora.

Carcinom cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase este asociat cu iritatia cronica a vezicii urinare precum o infectie sau utilizarea pe termen lung a unui cateter urinar. Cancerul de vezica cu celule scuamoase este rar. Frecventa cea mai mare este intalnita in regiuni unde este raspandita o anumita infectie parazitara (schistosomiaza) ce reprezinta in acelasi timp si o cauza frecventa a infectiilor vezicii urinare.

Adenocarcinom

Adenocarcinomul debuteaza la nivelul celulelor care alcatuiesc glandele secretoare de mucus din vezica urinara. Adenocarcinomul vezicii urinare este foarte rar.

 

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de vezica urinara?

 

Anomalii ale materialului genetic (AND-ului) din celule epiteliului vezical pot fi implicate in aparitia acestui tip de cancer. Totusi frecventa este de 3 ori mai mare la fumatori fata de nefumatori. Studiile arata ca fumatul determina 50-60% dintre cazurile de cancer de vezica de la barbati si 25% dintre cazurile de la femei. 
Factorii de risc pentru cancerul de vezica sunt urmatorii: 

Fumatul- principalul factor de risc

Fumatul de tigari, trabucuri sau pipe poate creste riscul de cancer de vezica urinara, determinand acumularea de substante chimice nocive in urina.

Varsta inaintata

Riscul de cancer de vezica urinara creste odata cu varsta. Desi poate aparea la orice varsta, majoritatea persoanelor diagnosticata cu cancer de vezica urinara are peste 55 de ani.

Sexul masculin

Barbatii sunt mai predispusi la cancer de vezica urinara decat femeile.

Expunerea la anumite substante chimice

Rinichii au un rol important in filtrarea substantelor chimice daunatoare din fluxul sanguin si transportul lor in vezica urinara. Din acest motiv, se crede ca aparitia anumitor substante chimice poate creste riscul de cancer de vezica urinara. Substantele chimice legate de riscul de cancer al vezicii urinare includ arsenicul si substantele chimice utilizate la fabricarea vopselelor, cauciucului, pielii si textilelor.

Tratament oncologic anterior

Tratamentul oncologic cu medicamente precum ciclofosfamida creste riscul de cancer de vezica urinara. Persoanele care au facut radioterapie ce vizeaza pelvisul pentru un cancer anterior au un risc mai mare de a dezvolta cancer de vezica urinara.

Inflamatia cronica a vezicii urinare

Infectiile sau inflamatiile urinare cronice sau repetate (cistita) pot creste riscul de cancer al vezicii urinare cu celule scuamoase. In unele zone ale lumii, carcinomul cu celule scuamoase este corelat cu inflamatia cronica a vezicii urinare cauzata de infectia parazitara cunoscuta sub numele de schistosomiaza.

Antecedente personale sau familiale de cancer

Cancerul de vezica urinara prezinta risc de recidiva. De asemenea, un istoric familial de sindrom Lynch, cunoscut si sub numele de cancer colorectal ereditar nonpolipoz, poate creste riscul de cancer la nivelul sistemului urinar, precum si al cancerului de colon, uter, ovare si alte organe.

 

Care sunt simptomele cancerului de vezica urinara?

 

Cele mai frecvente simptome, dar nu neaparat specifice sunt:

– hematurie (aparitia sangelui sau a cheagurilor de sange in urina) apare la 80-90% dintre pacientii cu cancer vezical

– disurie (disconfort in timpul urinarii)

– mictiuni frecvente si reduse ca si volum de urina

– infectii frecvente ale tractului urinar

Simptomele suplimentare care pot indica stadii avansate ale cancerului sunt:

– durere lombara sau in flanc

– edeme (umflarea picioarelor)

– aparitia unei mase tumorale pelvine in dreptul vezicii

Alte simptome intalnite in cancerul de vezica urinara in stadiu avansat sunt:

– pierdere in greutate

– dureri osoase, rectale, anale sau in regiunea pelvina

– anemie

 

Care sunt pasii in diagnosticarea cancerului de vezica urinara?

 

Pentru a pune diagnosticul de cancer de vezica urinara medicul specialist evalueaza:

- Simptomatologia clinica

- Factorii de risc

- Istoricul familial de cancer

- Sumarul de urina si urocultura, pentru determinarea hematuriei, a infectiei urinare sau a celulelor anormale

- Cistoscopia este investigatia care permite vizualizarea vezicii cu ajutorul cistoscopului. De asemenea, permite prelevarea unei biopsii (mostre de tesut) ce va fi examinata la microscop pentru a depista prezenta celulelor canceroase. Prin biopsie se stabileste tipul de celule (stadiul si gradul) util pentru alegerea conduitei terapeutice.

Investigatiile necesare diagnosticului pot include:

- Hemoleucograma completa

- Biochimia sangelui, utila in evaluarea functiei hepatice si renale

- Urografia intravenoasa

- Ecografia regiunii pelvine

Investigatiile care ajuta la stabilirea stadializarii sunt:

- Tomografia computerizata (CT), care identifica metastazele ganglionare, abdominale si pelvine

- Radioscopia toracica, pentru a evidentia metastazele pulmonare

- Colonoscopia, pentru identificarea metastazelor tumorale de la nivelul intestinului gros

- Scintigrama osoasa, pentru identificarea metastazelor prezente la acest nivel

 

Care este tratamentul cancerului de vezica urinara?

 

Optiunile de tratament pentru cancerul vezicii urinare depind de o serie de factori, inclusiv de tipul de cancer, gradul si stadiul cancerului.

Tratamentul cancerului vezicii urinare poate include:

- Chirurgie, pentru indepartarea celulelor canceroase.

- Chimioterapia intravezicala, pentru tratamentul cancerului limitat la mucoasa vezicii urinare, dar care are un risc ridicat de recidiva sau un risc de progresie spre un stadiu mai avansat.

- Chimioterapia sistemica, pentru a creste sansa de vindecare la o persoana care are o interventie chirurgicala pentru indepartarea vezicii urinare sau ca tratament primar atunci cand interventia chirurgicala nu este o optiune.

- Radioterapia, pentru a distruge celulele canceroase, adesea ca tratament primar atunci cand interventia chirurgicala nu este o optiune sau nu este dorita.

- Imunoterapia, pentru a stimula sistemul imunitar al organismului sa lupte impotriva celulelor canceroase, fie in vezica urinara, fie in tot organismul.

- Terapie tintita, pentru a trata cancerul avansat atunci cand alte tratamente nu au ajutat

 

Care este prognosticul cancerului de vezica urinara?

 

Prognosticul cancerului de vezica urinara depinde de mai multi factori. Stadiul TNM (sistem de clasificare al cancerului de vezica urinara) este cel mai important factor de prognostic al carcinomului vezicii urinare. Gradul de supravietuire general este de 5 ani,  pentru pT1 este de 75%, pentru pT2 este de 50% pentru pT3 este de 20%. Unele variante histologice au un prognostic nefavorabil in comparatie cu cancerul de vezica urinara tipic. Aceste variante includ carcinomul urotelial cu caracteristici rabdoide, carcinomul micro-papilar urotelial, carcinomul plasmacitoid, carcinomul sarcomatoid, carcinomul cu celule mici si carcinomul nediferentiat. Alti factori care pot determina un prognostic nefavorabil includ invazia limfovasculara, prezenta carcinomului urotelial in situ, recurenta, dimensiunea mare a tumorii si multicentricitatea.

 

 

 

Bibliografie:

Bladder Cancer Awareness Month 2022, WHO official website

Bladder Cancer, NHS official website

Bladder Cancer, CDC official website

Clinical Practice Guideline – Bladder Cancer, European Society of Medical Oncology official website

Cancerul de vezica, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „ Carol Davila”, platforma online oficiala

Hatem Kaseb; Narothama R. Aeddula, Bladder Cancer, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-07-2023

Produse din categoria Cancerul de vezica urinara

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale