Endometrioza (afecțiuni medicale)

Endometrioza este o boală cronică în care fragmente de țesut asemănătoare endometrului se găsesc în afară uterului.

Aceste fragmente sunt situate în interiorul cavitații abdominale, unde se pot implanta pe peritoneu, o membrană subțire care acoperă toate organele intră-abdominale (endometrioză peritoneală sau superficială) sau dincolo de această membrană, în profunzime, unde se infiltrează în diferite organe sau structuri anatomice (endometrioză subperitoneala).

Aceste fragmente de țesut, numite "leziuni de endometrioză", de dimensiuni variabile (de la câțiva zeci de microni la câțiva centimetri), au potențialul de a crește și de a se răspândi în episoade ritmate de ciclul menstrual.

Simptome:
Leziunile de endometrioză sunt responsabile de o varietate de simptome dureroase, care apar inițial în timpul menstruației. De-a lungul anilor, aceste simptome pot fi resimțite și în afară perioadei menstruale, dar intensitatea lor rămâne la cote maxime în timpul sau în jurul perioadei menstruale.

Manifestarile clasice sunt:

  • durere cronică pelviană (cel mai frecvent simptom în endometrioza);
  • dismenoree: sindrom dureros care precedă sau însoțește menstruația, asociată de multe ori cu menstruație abundență. Dismenoreea din endometrioză nu cedează la administrarea de antiinflamatorii nesteroidiene (AINS) sau contraceptive orale combinate (COC);
  • dispareunie: durere violență în timpul contactului sexual; este mai des întâlnită atunci când sunt afectate septul recto-vaginal și ligamentele utero-sacrate;
  • disurie: eliminarea dificilă a urinei;
  • dischezie: defecație dificilă;
  • dureri intestinale;
  • dureri toracice sau ale umerilor;
  • dureri pe traiectoria nervilor sciatici.

În plus, endometrioza poate provoca, de asemenea, infertilitate. Această infertilitate, asociată cu simptomele dureroase menționate mai sus, justifică acțiunile de diagnosticare a unei endometrioze.

Diagnosticarea:
Diagnosticarea corectă a endometriozei în cazul unei femei cu dureri pelviene se poate întinde pe o durata îndelungată de timp, simptomatologia clinică nefiind specifică. Uneori, ea poate fi diagnosticată întâmplător în timpul unei laparoscopii sau unui examen imagistic efectuat cu alte indicații.

Dintre metodele de diagnostic folosite amintim examenul clinic, ecografia transvaginala, laparoscopia diagnostica, examenul CT, examenul RMN, analize de laborator, fiecare metodă având sensibilități și specificități diferite. 

Ecografia transvaginala este cea mai accesibilă metodă de diagnostic în endometrioză pelviana și, de asemenea, în diferențierea implanturilor endometriozice de chisturile ovariene sau excluderea altor cauze de sindrom algic pelvian.

Cea mai importantă metodă de diagnostic este laparoscopia însoțită de biopsie (gold standard), deoarece asigura vizualizarea directă a leziunilor, permițând localizarea exactă, evaluarea dimensiunilor, numărului și prezența aderențelor. 
Acuratețea acestei metode depinde de localizarea și extinderea leziunilor, dar și de experiență medicului. 

Tratament:

Tratamentul endometriozei este unul complex, adaptat severității afecțiunii, extensiei bolii, vârstei pacientei și dorința în ceea ce privește obținerea unei sarcini. 
Nu există un tratament preventiv sau curativ pentru endometrioza, toate terapiile de mai jos având că scop îmbunătățirea calității vieții pacientei și obținerea unei sarcini în cazul existenței infertilității. 

Tratamentul medicamentos folosește diverse combinații de medicamente și substanțe ce conțin hormoni ovarieni: antiinflamatoare nonsteroidiene, contraceptive combinate, progestative, DIU cu levonorgestrel, analogi de GnRH, Danazol, inhibitori de aromataza.

Tratamentul chirurgical poate fi conservator sau radical - laparotomie, laparoscopie, chirurgie robotică. Este indicat în formele de endometrioza moderată și severă, cât și în cazul pacientelor infertile. 

Terapia combinată ( terapie medicală pre- sau postoperatorie) este recomandată în special în formele moderate, în cazurile cu contraindicații chirurgicale și în funcție de opțiunea pacientei. 

Terapia medicamentoasă poate fi folosită înaintea intervenției chirurgicale pentru a micșora volumul implantelor endometriozice. Se recomandă terapie medicamentoasă postoperator atunci când implanturile nu pot fi îndepărtate în întregime. 

Chirurgia definitivă este indicată atunci când boală este avansată, când nu se dorește sarcina, dacă simptomatologia persistă după urmarea unui tratament medicamentos sau după chirurgie conservativă.

 

 

 ● Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Panait Sirbu"- platforma online.
 ● Institutul Franco European Multidisciplinar de Endometrioza - platforma online.
  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-07-2022

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Endometrioza

Medicamente(51)

Vezi Politica de confidentialitate date personale