Sindrom premenstrual (informatii utile)

Definitie:

PMS este o combinatie de simptome fizice si emotionale pe care multe femei le experimenteaza dupa ovulatie si inainte de inceperea perioadei menstruale. Cercetatorii cred ca sindromul premenstrual apare in zilele de dupa ovulatie, deoarece nivelurile de estrogen si progesteron incep sa scada dramatic in cazul in care nu exista o sarcina. Simptomele PMS dispar in cateva zile dupa inceperea menstruatiei la femei, pe masura ce nivelurile hormonale incep sa creasca din nou.

Unele femei au menstruatie fara simptome de sindrom premenstrual sau doar simptome foarte usoare. In schimb, pentru alte femei, simptomele PMS pot fi atat de severe incat ingreuneaza activitatile de zi cu zi, cum ar fi mersul la serviciu sau la scoala. Simptomele severe ale sindromului premenstrual pot fi un semn al tulburarii disforice premenstruale (PMDD). PMS dispare odata cu menstruatia, cum ar fi dupa menopauza. Dupa sarcina, sindromul premenstrual poate reveni.

Simptome:

Simptomele PMS sunt diferite pentru fiecare femeie. Este posibil sa apara simptome fizice, cum ar fi flatulenta, sau simptome emotionale, cum ar fi tristetea, sau ambele. Simptomele se pot schimba de-a lungul vietii.

Simptomele fizice ale sindromului premenstrual pot include:
- Sanii tumefiati sau sensibili
- Constipatie sau diaree
- Balonare sau senzatie de gaz
- Crampe
- Dureri de cap sau de spate
- Neindemanare
- Toleranta mai mica la zgomot sau lumina

Simptomele emotionale sau mentale ale sindromului premenstrual includ:
- Iritabilitate 
- Senzatie de oboseala
- Probleme legate de somn (dormit prea mult sau prea putin)
- Modificari ale apetitului sau ale poftei de mancare
- Probleme de concentrare sau memorie
- Tensiune sau anxietate
- Depresie, sentimente de tristete sau  plans
- Modificari ale dispozitiei
- Mai putin interes pentru sex

Cauze:

Modificarile nivelurilor hormonale in timpul ciclului menstrual pot juca un rol important in manifestarile sindromului premenstrual. Aceste niveluri hormonale in schimbare le pot afecta mai mult pe unele femei decat pe altele.

Diagnosticare:

Nu exista un anumit test pentru PMS. Simptomele pot fi descrise medicului si pot fi tratate in cazul in care afecteaza rutina zilnica a pacientei.

Este foarte probabil sa fie vorba despre PMS daca simptomele specifice :
- incep cu cinci zile inaintea menstruatiei timp de cel putin trei cicluri menstruale la rand
- se incheie in termen de patru zile de la inceperea menstruatiei
- afecteaza desfasurarea activitatilor zilnice
Este important de urmarit simptomele PMS si severitatea acestora timp de cateva luni. Se pot nota simptomele in fiecare zi pe un calendar sau cu ajutorul unei aplicatii pe telefon. Aceste informatii pot fi de ajutor in cadrul consultului medical.

Tratament:

Esista unele masuri care pot contribui la ameliorarea simptomelor PMS:
-  Practicarea unei activitatati fizice aerobe regulate pe parcursul lunii. Exercitiile fizice pot ameliora simptome precum depresia, dificultatea de concentrare si oboseala.
- Alegerea unor alimente sanatoase. Evitarea alimentelor si bauturilor cu cofeina, sare si zahar in cele doua saptamani dinaintea menstruatiei poate diminua multe simptome de PMS.
- Dormitul suficient. Este ideal ca durata somnului sa fie de aproximativ opt ore in fiecare noapte. Lipsa somnului este legata de depresie si anxietate si poate agrava simptomele PMS, cum ar fi starea de spirit.
- Gasirea unor modalitati sanatoase de a face fata stresului. Unele femei considera ca yoga, masajul, sau meditatia sunt de ajutor in gestionarea stresului.
- Stoparea fumatului. Intr-un studiu amplu, femeile care erau fumatoare au raportat mai multe simptome PMS si simptome PMS mai grave decat femeile care nu fumau.

Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala si medicamentele eliberate pe baza de reteta pot ajuta la tratarea unor simptome PMS.

Analgezicele si antiinflamatoarele nesteroidiene fara prescriptie medicala pot ajuta la reducerea simptomelor fizice, cum ar fi crampe, dureri de cap, dureri de spate si sensibilitatea sanilor. 
Unele femei considera ca administrarea unui analgezic fara prescriptie medicala chiar inainte de inceperea menstruatiei diminueaza durerea si fluxul menstrei.
Medicamentele eliberate pe baza de reteta pot ajuta daca medicamentele pentru durere fara prescriptie medicala nu functioneaza:
- tratamentul hormonal
- antidepresivele pot ajuta la ameliorarea simptomelor emotionale ale sindromului premenstrual pentru unele femei, atunci cand alte medicamente nu ajuta. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, sau ISRS, sunt cel mai frecvent tip de antidepresiv utilizat pentru a trata PMS.
- diureticele pot reduce simptomele de balonare si sensibilitatea sanilor.

Toate medicamentele prezinta riscuri. Este recomandat consultul medicului despre beneficii si riscuri.

Studiile arata ca anumite vitamine si minerale pot ajuta la ameliorarea unor simptome PMS. Este recomandat inainte de a lua orice supliment consultul medicului.
Studiile au descoperit beneficii pentru:
- Calciu. Calciul poate ajuta la reducerea unor simptome PMS, cum ar fi oboseala, pofta de mancare si depresia. Calciul se gaseste in alimente precum laptele, branza si iaurtul. Unele alimente, cum ar fi sucul de portocale, cerealele si painea, au calciu adaugat (sunt fortificate). 
- Vitamina B6. Vitamina B6 poate ajuta cu simptomele PMS, inclusiv cu starea de spirit, iritabilitatea, uitarea, balonarea si anxietatea. Vitamina B6 poate fi gasita in alimente precum pestele, pasarile de curte, cartofii, fructele (cu exceptia fructelor citrice) si cerealele fortificate. Il poti lua si ca supliment alimentar.
Studiile au gasit rezultate mixte pentru:
- Magneziu. Magneziul poate ajuta la ameliorarea unor simptome PMS, inclusiv migrenele. Magneziul se gaseste in legumele verzi, cu frunze, cum ar fi spanacul, precum si in nuci, cereale integrale si cereale fortificate. 
- Acizi grasi polinesaturati (omega-3 si omega-6). Studiile arata ca administrarea unui supliment cu 1 pana la 2 grame de acizi grasi polinesaturati poate ajuta la reducerea crampelor si a altor simptome PMS. Sursele bune de acizi grasi polinesaturati includ semintele de in, nucile, pestele si legumele cu frunze verzi.

Unele femei sustin ameliorarea simptomelor PMS prin yoga sau meditatie sau faptul ca suplimentele din plante ajuta la ameliorarea simptomelor. Este recomandat sa consultati medicul inainte de a lua oricare dintre aceste suplimente. Acestea pot interactiona cu alte medicamente sau pot provoca reactii adverse periculoase. 
- Black Cohosh. Tulpinile subterane si radacina sunt folosite proaspat sau uscat pentru a face ceai, capsule, pastile sau extracte lichide. Cohoshul negru este cel mai adesea folosit pentru a ajuta in atenuarea simptomelor menopauzei, iar unele femei il folosesc pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor PMS.
- Chasteberry 
- Ulei de primula. Uleiul este obtinut din semintele plantei si incapsulat. Unele femei sustin ca ajuta la ameliorarea simptomelor PMS, dar rezultatele cercetarilor sunt mixte.

Bibliografie:

American College of Obstetricians and Gynecologists. (2015).Premenstrual Syndrome

Dickerson, L., Mazyck, P., Hunter, M. (2002).Premenstrual Syndrome American Family Physician; 67(8): 1743–1752.

Rapkin A. (2003). A review of treatment of premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder. Psychoneuroendocrinology; Suppl 3:39-53.

National Institute for Health Research, U.K. (2008). Dietary supplements and herbal remedies for premenstrual syndrome (PMS): a systematic research review of the evidence for their efficacy . 

Ghanbari, Z., Haghollahi, F., Shariat, M., Foroshani, A.R., Ashrafi, M. (2009). Effects of calcium supplement therapy in women with premenstrual syndrome. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology; 48(2): 124–129.

Office of Dietary Supplements. (2016). Magnesium. 

Dietz, B. M., Hajirahimkhan, A., Dunlap, T. L., Bolton, J. L. (2016). Botanicals and their bioactive phytochemicals for women’s health. Pharmacological Reviews, 68(4): 1026-1073. doi: https://doi.org/10.1124/pr.115.010843 .

Girman, A., Lee, R., Kligler, B. (2003). An integrative medicine approach to premenstrual syndrome. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 188 (5), S56–S65.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 26-05-2023

Medicamente din categoria Sindrom premenstrual

Vezi Politica de confidentialitate date personale