Dieta autoimuna (AIP) (dieta si nutritie)

Ce este dieta autoimuna (AIP)?

Protocolul autoimun sau dieta autoimuna (AIP) este o dieta de eliminare conceputa pentru a elimina si a inlocui anumite alimente cunoscute ca si alimente cu efect inflamator asupra organismului. Aceasta dieta poate fi benefica pentru persoane cu inflamatie cronica sau pentru persoane care sufera de tulburari autoimune.

Bolile autoimune apar atunci cand sistemul imunitar este hiperactiv, producand anticorpi care ataca propriile tesuturi ale organismului.

In mod normal, sistemul imunitar creeaza anticorpi cu scopul de a proteja organismul impotriva agentilor agresivi, cum ar fi virusuri, bacterii, celulele canceroase, toxine. Dar, in cazul unei tulburari autoimune, sistemul imunitar nu poate diferentia un agent invadator nociv de propriile celulele sanatoase.

De-a lungul timpului, au fost identificate peste 100 de boli autoimune, printre care cele mai cunoscute sunt: artrita psoriazica, artrita reumatoida, boala celiaca, diabet de tip 1, boli inflamatorii intestinale (IBD) cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa, Tiroidita Hashimoto, psoriazis, scleroza multipla.


 

Care sunt etapele dietei autoimune (AIP) ?

Dieta AIP consta din doua faze principale:

Faza de eliminare

Prima faza implica eliminarea alimentelor despre care se crede ca provoaca inflamatie intestinala, dezechilibre la nivelul microbiotei intestinale sau un raspuns imunitar crescut. In aceasta faza, alimente precum cerealele, leguminoasele, nucile, semintele, legumele solanacee (rosii, vinete, ardei, cartofi), ouale si lactatele sunt complet eliminate.

De asemenea, trebuie evitat tutunul, alcoolul, cafeaua, uleiurile, aditivii alimentari, zaharurile rafinate si procesate si anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Durata fazei de eliminare a dietei variaza, deoarece este de obicei mentinuta pana cand se simte o reducere vizibila a simptomelor. In medie, majoritatea oamenilor mentin aceasta faza timp de 30-90 de zile, dar in unele cazuri se pot observa imbunatatiri inca din primele 3 saptamani.

 

Faza de reintroducere

Odata ce apare o imbunatatire semnificativa a simptomelor si a starii generale de sanatate, faza de reintroducere poate incepe. In aceasta faza, alimentele evitate sunt reintroduse treptat in alimentatie, pe rand, in functie de toleranta persoanei.

Scopul acestei faze este de a identifica alimentele care contribuie la aparitia simptomelor unei persoane si de a reintroduce alimentele care nu provoaca niciun simptom, continuand evitarea sau eliminarea alimentelor care provoaca discomfort.

In aceasta faza, alimentele trebuie reintroduse pe rand, la o distanta de 5-7 zile intre ele, inainte de a reintroduce un alt aliment. Astfel, exista suficient timp pentru a observa daca vreunul dintre simptome reapar inainte de a continua procesul de reintroducere.

Alimentele care sunt bine tolerate pot fi adaugate inapoi in dieta, in timp ce cele care declanseaza simptome ar trebui evitate in continuare. Este important de stiut ca toleranta alimentara se poate schimba in timp. De aceea, se poate repeta testul pentru alimentele care au creat simptome initial.


Protocol de reintroducere pas cu pas
:

Se alege un singur aliment pentru reintroducere si se consuma de cateva ori pe zi in ziua testarii, apoi acesta se evita complet timp de 5-6 zile.

Se consuma o cantitate mica din aliment, apoi se asteapta 15 minute pentru a vedea daca apare vreun simptom.

Daca apare orice simptom, se va evita alimentul. Daca nu apar simptome, se poate consuma o portie mai mare din aelasi aliment si se pot monitoriza reactiile timp de 2-3 ore.

Daca apar simptome in aceasta perioada, se va evita alimentul. Daca nu apar simptome, se poate consuma o portie normala din acelasi aliment si apoi se evita timp de 5-6 zile fara a reintroduce alte alimente.

 Daca nu apar simptome timp de 5-6 zile, se poate adauga alimentul testat in dieta si se va repeta procesul cu un nou aliment.

Cel mai bine este sa se evite reintroducerea alimentelor in circumstante care pot sa creasca inflamatia si care pot interfera cu interpretarea rezultatelor testului de reintroducere. Aceste circumstante pot fi reprezentate de infectii, lipsa de somn, stres extrem sau un antrenament intens.

In plus, uneori se recomanda reintroducerea alimentelor intr-o anumita ordine. De exemplu, atunci cand se reintroduc produsele lactate, se pot reintroduce primele produsele lactate cu cea mai mica concentratie de lactoza, cum ar fi ghee-ul sau produsele lactate fermentate.


 

Care sunt alimentele nepermise in dieta autoimuna (AIP)?

Dieta AIP are recomandari stricte cu privire la alimentele interzise in timpul fazei de eliminare.

Alimente care trebuie eliminate complet sunt:

Cereale (orez, grau, ovaz, orz, secara etc), precum si alimentele derivate din acestea, cum ar fi pastele, painea si cerealele pentru micul dejun

 Leguminoase (linte, fasole, mazare, arahide etc), precum si alimente derivate din acestea, cum ar fi tofu, imitatie de carne din soia sau unt de arahide

Legume solanacee (vinete, ardei, cartofi, rosii, etc.) precum si mirodenii derivate din solanacee, cum ar fi boia de ardei.

Oua: oua intregi, albusuri de ou sau alimente care contin aceste ingrediente

Lactate: lapte de vaca, lapte de capra sau lapte de oaie, precum si alimente derivate din acestea, cum ar fi smantana, branza, untul sau ghee. De asemenea, trebuie evitate pudrele proteice pe baza de lactate sau alte suplimente.

Nuci si seminte: toate nucile si semintele si alimentele derivate din acestea, cum ar fi faina, untul sau uleiuri. De asemenea, trebuie eliminata pudra de cacao si condimentele din seminte cum ar fi coriandru, chimen, anason, fenicul, schinduf, mustar si nucsoara.

Anumite bauturi: alcool si cafea

Uleiuri vegetale procesate: ulei de canola, rapita, porumb, bumbac, miez de palmier, sofranel, soia sau floarea soarelui.

Zaharuri rafinate sau procesate: zahar din trestie de zahar sau din sfecla, siropuri (precum cel de porumb, orez brun, malt) si dulciuri.

Aditivi alimentari si indulcitori artificiali: grasimi trans, coloranti alimentari, emulgatori si agenti de ingrosare, precum si indulcitori artificiali, cum ar fi stevia, manitolul si xilitolul

Unele protocoale AIP recomanda evitarea tuturor fructelor, atat proaspete, cat si uscate, in timpul fazei de eliminare. Alte protocoale permit includerea a 10-40 grame de fructoza pe zi, ceea ce inseamna aproximativ 1-2 portii de fructe pe zi.

Desi nu este specificat in toate protocoalele AIP, poate fi recomandata si evitarea algelor, cum ar fi spirulina sau chlorella, in timpul fazei de eliminare, deoarece poate stimula sistemul imunitar.


 

Care sunt alimentele permise in dieta autoimuna (AIP)?

Exemple de alimente care pot fi consumate in timpul dietei AIP includ:

Legume care nu sunt fac parte din familia Solanaceae, cum ar fi: castravetii, spanacul, cartofii dulci, dovleceii, sparanghelul, varza de Bruxelles, germenii, varza, legumele cu Frunze verzi, broccoli, conopida, sfecla, dovleacul, morcovii si leguminoasele precum mazarea si fasolea verde.

Fructe proaspete precum: mere, portocale, mango, capsuni, banane si afine, insa limitat la 1-2 portii pe zi.

Carne procesata minim, cum ar fi carnea de vita (hranita cu iarba), carnea de vanat, pestele, fructele de mare, organele si carnea de pasare.

Uleiuri vegetale procesate minim, cum ar fi uleiul de avocado, uleiul de masline si uleiul de cocos.

Indulcitori naturali precum mierea, agave si siropul de artar.

Ierburi si condimente precum ghimbir, usturoi, oregano, sare neprocesata.

Alimente fermentate care nu sunt pe baza de lactate, cum ar fi varza murata, muraturile, Kombucha, kefirul preparat din cocos si kimchi.

 

Cum poate fi conceput un meniu sau un plan alimentar in dieta AIP?

 

EXEMPLU DE  MENIU / PLAN ALIMENTAR  SI RETETE IN DIETA AUTOIMUNA (AIP)

Mic dejun

Pentru mic dejun se poate opta pentru: combinatii de fructe cu lapte vegetal, iaurt de cocos cu fructe, smoothie, toast din legume (se inlocuieste painea cu o felie de legume copate precum cartof dulce) si creme tartinabile (pateu), briose cu legume, budinci AIP, clatite din faina de manioc, biscuiti AIP.

Retete AIP pentru mic dejun:

Smoothie cremos cu portocale

Guacamole cu lime si coriandru

Iaurt de cocos

Budinca de avocado si ciocolata

Salsa de mango

Pateu din ficat

 

Pranz

La pranz se poate opta pentru: tocanite, supe, supe crema, salate, carne gatita, peste sau fructe de mare cu salate si piureuri, ceviche, chiftele, burger adaptat AIP, shaorma AIP, checuri sau placinte umplute cu carne.

Retete AIP pentru pranz sau cina:

Shaorma cu sfecla

Frigarui de pui dulce-acrisor cu salata de broccoli

Supa crema de broccoli

Supa de oase

Salata de castraveti cu smochine

Salata de mango, avocado si somon

Ceviche cu creveti

Mancarica de carne, cartofi dulci si ciuperci

Cotlete de porc cu ceapa caramelizata

 

Cina

La cina se poate opta pentru acelesi feluri principale si garnituri ca si la pranz, alternandu-le pentru a diversifica dieta.

 

Desert

Retete AIP pentru desert

Prajitura Lava cu roscove

 Bilute energizante cu cocos si smochine

Jeleu de visine cu fructe de padure

Banane la cuptor cu cocos

Placinta AIP cu fructe de padure

 

Gustari:

Bastonase de legume

Budinci: Budinca de avocado cu ciocolata

Batoane: Bilute energizante cu cocos si smochine

Fructe

Smoothie din diferite combinatii de fructe, legume cu frunze verzi si lapte de cocos fara aditivi

Biscuiti: Biscuiti AIP


 

 

Care sunt bebeficiile dietei autoimune (AIP)? 

Putine studii clinice au analizat eficacitatea dietei AIP in general sau ca mijloc de gestionare a unei boli autoimune specifice. Studiile efectuate pana in prezent au adus unele dovezi in ceea ce priveste urmatoarele beneficii: 

Poate restabili integritatea intestinala

Unul dintre scopurile dietei AIP este cel de a restabili echilibrul intestinal si de a reduce inflamatia pentru a atenua simptomele bolilor autoimune. Deoarece dieta AIP pune accent pe eliminarea alimentelor care cauzeaza inflamatie, aceasta poate ajuta la restabilirea integritatii intestinale. Cercetarile au descoperit ca inflamatia afecteaza functionalitatea peretelui intestinal si ca alergiile alimentare pot creste permeabilitatea intestinala. Acest lucru ar putea indica o legatura intre permeabilitatea intestinala si bolile autoimune, insa confirmarea acestei ipoteze necesita studii suplimentare.

 Poate contribui la echilibrarea microbiomului intestinal

Unele dovezi stiintifice indica o legatura intre sanatatea intestinala si bolile inflamatorii. Un numar tot mai mare de cercetari indica faptul ca poate exista o legatura intre dezvoltarea bacteriilor intestinale si bolile inflamatorii sau bolile autoimune. Cercetarile au descoperit ca dieta AIP poate avea o influenta pozitiva semnificativa asupra microbiomului intestinal, ceea ce poate reduce severitatea simptomelor bolilor autoimune.

Poate atenua simptomelor unor afectiuni inflamatorii intestinale

In 2017, unii cercetatori au descoperit ca eliminarea anumitor alimente ca urmare a adoptarii dietei AIP a imbunatatit simptomele bolii inflamatorii intestinale.

Poate atenua simptomele Tiroiditei Hashimoto

Intr-un studiu din 2019, 17 participante de sex feminin cu varsta cuprinsa intre 20 si 45 de ani, cu tiroidita Hashimoto, au urmat dieta AIP ca parte a unui program de coaching pentru sanatate de 10 saptamani. Testele nu au aratat modificari, dar participantii au raportat o reducere a simptomelor si o imbunatatire a calitatii vietii. Pana la sfarsitul studiului, inflamatia si simptomele asociate bolii au scazut cu 29%, respectiv 68%. Autorii au sugerat ca dieta AIP, ca parte a unui program de tratament mai amplu, ar putea fi de ajutor in aceasta afectiune.


 

Care sunt potentialele riscuri ale dietei autoimmune (AIP)? 

Este posibil ca dieta AIP sa nu fie potrivita pentru orice persoana.

Faza de eliminare este foarte restrictiva si acest lucru ar putea afecta viata sociala a anumitor persoane si poate fi o dieta greu de adoptat.

De asemenea, poate creste riscul de a dezvolta carente nutritionale daca faza de reintroducere este intarziata prea mult timp.


 

AIP (Autoimmune Protocol) Diet: A Beginner's Guide, Healthline official website
Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's  Thyroiditis. Cureus. 2019 Apr 27;11(4):e4556. doi: 10.7759/cureus.4556. PMID: 31275780; PMCID: PMC6592837.
Chandrasekaran A, Groven S, Lewis JD, Levy SS, Diamant C, Singh E, Konijeti GG. An Autoimmune Protocol Diet Improves Patient-Reported Quality of Life in Inflammatory Bowel Disease. Crohns Colitis 360. 2019 Oct;1(3):otz019. doi: 10.1093/crocol/otz019. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31832627; PMCID: PMC6892563.
Abbott RD, Sadowski A, Alt AG. Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet as Part of a Multi-disciplinary, Supported Lifestyle Intervention for Hashimoto's Thyroiditis. Cureus. 2019 Apr 27;11(4):e4556. doi: 10.7759/cureus.4556. PMID: 31275780; PMCID: PMC6592837.
Henke MT, Kenny DJ, Cassilly CD, Vlamakis H, Xavier RJ, Clardy J. Ruminococcus gnavus, a member of the human gut microbiome associated with Crohn's disease, produces an inflammatory polysaccharide. Proc Natl Acad Sci U S A. 2019 Jun 25;116(26):12672-12677. doi: 10.1073/pnas.1904099116. Epub 2019 Jun 10. PMID: 31182571; PMCID: PMC6601261.
Sutherland DB, Fagarasan S. IgA synthesis: a form of functional immune adaptation extending beyond gut. Curr Opin Immunol. 2012 Jun;24(3):261-8. doi: 10.1016/j.coi.2012.03.005. Epub 2012 Apr 13. PMID: 22503962.
AIP Diet For Beginners: What To Know About The AIP Diet, Nourish official website
The Autoimmune Protocol Diet, WebMD official website
A Little of This and That: Your Guide to the AIP Diet, Cleveland Clinic official website
All you need to know about the AIP diet, Medical News today official website
AIP Diet: Benefits of the Autoimmune Protocol, Dr. Axe official website
The Beginner's Guide To The AutoimmuneProtocol, Rowe Neurology Institute official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.

Pagina actualizata la data de: 06-03-2024

Produse din categoria Dieta autoimuna (AIP)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale